ANAS MAGHREBI PODRŽAVA LUPIGU

„Neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“

ritn by: E.K. | 20.01.2018.
ANAS MAGHREBI PODRŽAVA LUPIGU: „Neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“
„Podržavam Lupigu i njihovu kampanju jer vjerujem da je neovisno novinarstvo presudno za ljudska prava i pitanja koja su važna, ali obično zanemarena od strane mainstream medija“, kaže glazbenik Anas Maghrebi, iz sirijskog benda Khebez Dawle u videu podrške koji je poslao Lupiginoj redakciji. Khebez Dawle su Siriju napustili 2013. godine, prvo pobjegavši u Libanon, a kada su odande pritisnuti teškim izbjegličkim prilikama 2015. godine krenuli u Njemačku, put ih je nanio kroz Hrvatsku, gdje su nekoliko tjedana zaglavili i u paklu naše administracije. Čekajući dokumente za nastavak putovanja u Hrvatskoj su tada održali tri koncerta. Dio jednog od njih, održanog u zagrebačkom Jiggy Baru u Brozovoj u ulici, snimila je Lupiga. Tom prilikom Maghrebi nam je ispričao neke detalje njihove potresne priče.

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

„Podržavam Lupigu i njihovu kampanju jer vjerujem da je neovisno novinarstvo presudno za ljudska prava i pitanja koja su važna, ali obično zanemarena od strane mainstream medija“, kaže glazbenik Anas Maghrebi, iz sirijskog benda Khebez Dawle u videu podrške koji je poslao Lupiginoj redakciji.

"POTENCIJALNI HRVATI": Zadnji koncert sirijskog benda Khebez Dawle prije polaska u Njemačku

Što znači kršenje ljudskih prava Anas Maghrebi i kolege iz benda itekako su osjetili na svojoj koži. Bend, koji nosi ime po sirijskom subvencioniranom "državnom kruhu", simbolu istrebljenja siromaštva, već je godinama u izbjeglištvu. Iz Sirije su se sklonili ubrzo nakon što je 2012. godine ubijen njihov bubnjar, Rabia al-Ghazzi, ujedno i aktivist iz vremena Arapskog proljeća. Maghrebi vjeruje da je al-Ghazzi ubijen od strane režima Bašara al-Asada, koji je odgovoran za brojne smrti civila u Siriji. 

Khebez Dawle su Siriju napustili 2013. godine, prvo pobjegavši u Libanon, a kada su odande pritisnuti teškim izbjegličkim prilikama 2015. godine krenuli u Njemačku, put ih je nanio kroz Hrvatsku, gdje su nekoliko tjedana zaglavili i u paklu naše administracije. 

Čekajući dokumente za nastavak putovanja u Hrvatskoj su tada održali tri koncerta. Dio jednog od njih, održanog u zagrebačkom Jiggy Baru u Brozovoj u ulici, snimila je Lupiga. Tom prilikom Maghrebi nam je ispričao neke detalje njihove potresne priče.

Kada je njihov gitarist Bashar Darwish bio regrutiran u vojsku, postalo je jasno da bend više nema budućnosti u svojoj zemlji. Darwish je dezertirao i zajedno s preostalim članovima benda pobjegao u Bejrut.

Već dvije godine bend se nalazi na sigurnom u Njemačkoj, gdje su nastavili sa svojom glazbenom karijerom, od koje nisu niti u jednom trenutku odustali, kao niti od vjere u ljude koji su ih na tom putu podržavali. Pa tako i u svom videu podrške kojim su se priključili Lupiginoj crowdfunding kampanji koja traje još samo nekoliko sati, Anas poručuje: „Vjerujem ljudima koji rade na Lupigi, vjerujem da je to slobodna, neovisna platforma koja pokušava preživjeti u današnjem, novcem vođenim medijskim svijetom. Vjerujem da zaslužuju svu podršku jer jednostavno, neovisno novinarstvo jest novinarstvo, a sve ostalo je biznis“.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije