Ispravak navoda

Ispravak navoda

ritn by: Vrhbosniensis | 13.03.2002.
Dakle, potkralo se nekoliko grešaka, ali nema veze prvi je put, srećom da nije krvarilo, malo je bolilo, ali zadovoljstvo je bilo jače od boli.
Nije mi ime Marijo nego MARIO, ali to ionako više nije bitno, jer od sad pa nadalje i ubuduće radi samo Vrhbosniensis, sukladno imenu naše nam premile i blažene biskupije Vrhbosne ili ako ćemo franjevačkim riječnikom (a on nam je malo miliji, jelda?) Bosne srebrene.
Dobro ima par razlika, ali njih ćemo ovoga puta zanemariti. Svakome ko uđe u metro nedeljom oko 13 sati na stanici Südstern-južna zvijezda, upadne odmah u oko i uho da čitav vagon vrvi od katoličkog puka koji je krenuo kući sa netom završene mise u obližnjoj katoličkoj crkvi, koju Hrvati i ostali koji se tako osjećaju dijele zajedno sa Portugalcima i Čileancima. U nedostatku katoličkih crkvi, narodi kojima Martin Luter King-Kong nije uspio uvalit 95 teza zakucanih na vrata katedrale u Wittenbergu, prinuđeni su dijeliti sakralne ustanove.
Od ostalih tu je još obnovljena sinagoga sa zlatnim krovom, zatim bezbroj malih džamija, u stvari to su samo sobe za molitvu. Nova džamija će bit gotova za par mjeseci, ima dva minareta i nalazi se odmah pored bivšeg američkog aerodroma, koji sada služi za civilni zračni promet. Inače je taj aerodrom izgradio Adolf na početku tridesetih godina.
No, skrenuh ja s glavne nam teme, o problemima katoličkog puka u ovom protestantskom moru. Katolici važe ovdje za zatucane, staromodne, mistične, previše odmaknute od svjetovnih problema. Smeta ih sveta stolica i Vatikan, smeta ih navodna katolička konzervativnost.
Oni sigurno ne znaju za slavnog engleskog antropologa etnologa Victora Turnera koji je pedestih godina emigrirao u USA. Bio je dosta ekstravagantan tip i naučnik (pisao je puno o ritualima, ne samo u nekim dalekim društvima, nego i našem modernom drustvu). Uglavnom je od 1952-1959 bio član komunističke partije u Americi, što je u to vrijeme bio smrtni grijeh, to je vrijeme najvecih progona komunista u toj zemlji neograničene slobode. Elem, Turner je 1959. napustio komunističku partiju i iako je rođen u protestantskoj obitelji, konvertirao na katolicizam. Dakle, mali je put iz komunizma do katolicizma. Znači možemo im poručiti prvo izučite škole, probajte sve, učlanite se u sve moguce stranke i dođite nam natrag u stado.
"Još jedan evo prođe dan
uzburkan ko more
duž pustih ulica
svjetiljke već gore

Srce moje umorno
željno mirnih snova
sada tiho plove
sada tiho plove
sada tiho plove..."

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PRŽENJE MOZGA: Učeničke ekskurzije - tragovima masovnih grobnica

  11.06.2019.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Učeničke ekskurzije - tragovima masovnih grobnica

 2. PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

  22.05.2019.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

 3. MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

  06.05.2019.

  Boba Đuderija

  MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije