UDRUGA FRANAK O "POVIJESNOJ PRESUDI"

Nema sankcija za banke, to je katastrofa za dužnike

ritn by: Hina | 14.05.2015.
UDRUGA FRANAK O "POVIJESNOJ PRESUDI": Nema sankcija za banke, to je katastrofa za dužnike
Vrhovni sud potvrdio je drugostupanjsku presudu u slučaju Franak kojom je, prema neslužbenim podacima, kamatna stopa za kredite u švicarskim francima proglašena nezakonitom. Glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović potvrdila je da je Građanski odjel pred kraj radnog vremena u srijedu donio pravomoćnu presudu.

No, o njenom sadržaju, kako je kazala, ne može govoriti dok je niži sud ne proslijedi svim strankama u postupku. I koordinatorica Udruge Franak Katarina Lucić, u srijedu je rekla da je Udruga dobila informaciju kako je potvrđena presuda Visokog trgovačkog suda, no da su sve informacije koje su dobili, neslužbene.

Udruga Franak i savez Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske su spremni na sve ishode odluke Vrhovnog suda, pa tako i na mogućnost podizanja ustavne tužbe, ističe se u njihovom priopćenju.

"Naša borba traje posljednje četiri godine i tijekom tog vremena smo se sustavno pripremali te molimo članstvo za još koji dan strpljenja kako bismo mogli točno informirati o sadržaju odluke Vrhovnog suda i daljnjim koracima Udruge Franak i saveza Potrošač – Društvo za zaštitu potrošača Hrvatske", navodi voditeljica odnosa s javnošću Uruge Franak, Ivana Bjelica.

"Nismo zadovoljni odlukom Vrhovnog suda ukoliko je informacija koju imamo još uvijek neslužbeno zaista točna. Pravomoćno je utvrđeno nezakonito poslovanje banaka, a sankcija za banke ni dan danas još uvijek nema. To je katastrofa za sve dužnike koji će godinama morati tražiti svoja prava na sudovima i usprkos teškoj financijskoj situaciji morat će stvoriti novce za privatne službe. Tako da ne, nismo zadovoljni", kazala je pak u Dnevniku 3 HRT-a Katarina Lucić, voditeljica Udruge Franak, dok je Profesor Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević izrazio nezadovoljstvo odlukom, ističući kako je ona tehnički loša te će samo odužiti cijeli postupak

"Ide u korist banaka i sudovi će biti zatrpani predmetima. Loša stvar je što valutna klauzula nije proglašena nezakonitom", rekao je. 

Podsjetimo, Visoki trgovački sud prihvatio je u srpnju prošle godine dio presude suca Radovana Dobronića koji se odnosi na ništetnost promjenjive kamatne stope, za sve tužene banke osim za Sberbanku, a dio presude koji se odnosi na valutnu klauzulu CHF je preinačen i odbijen za sve tužene banke.

Godinu ranije sudac zagrebačkog Trgovčkog suda Dobronić presudio je u korist udruge Potrošač, koja je osam banaka (Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria bank, OTP, Splitska i Sberbanka) tužila zbog kredita u švicarskim francima, odnosno valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope.

Obrazlažući presudu Dobronić je tada ocijenio da je jednostranim povećanjem kamatnih stopa povrijeđen kolektivni interes pa je bankama naloženo da moraju preračunati glavnicu u kune na dan sklapanja kredita uz fiksnu kamatnu stopu.

Lupiga.Com via Hina

Naslovna fotografija: Tomislav Pavlek/Hina


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

  11.07.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Negiranje genocida u Srebrenici pitanje je dobrog odgoja

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

  09.07.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Paradoksalno, težak poraz sreća je u nesreći za SDP

 3. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije