REAKCIJA INICIJATIVE MLADIH

#NisuNašiHeroji

ritn by: I.F. | 22.11.2017.
REAKCIJA INICIJATIVE MLADIH: #NisuNašiHeroji
Ratko Mladić osuđen je jutros na doživotnu kaznu zatvora, a komentari na internetskim portalima govore kako je presuda u dobrom dijelu srpskog društva dočekana s izrazitim nezadovoljstvom. U takvoj atmosferi Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija jasno je poručila kako je krajnje vrijeme da se Srbija počne suočavati sa svojom prošlošću, umjesto da prikriva dokaze i daje političku podršku ratnim zločincima. Uz priopćenje poslali su i fotografiju s transparentnom na kojem stoji „#NisuNašiHeroji“, snimljenoj ispred Narodne skupštine Srbije. „Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smeju da budu heroji, da im nije mesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira - nigde u javnom prostoru“, stoji u njihovom priopćenju.

Ratko Mladić osuđen je jutros na doživotnu kaznu zatvora, a komentari na internetskim portalima govore kako je presuda u dobrom dijelu srpskog društva dočekana s izrazitim nezadovoljstvom. S druge strane, vladajući političari su odlučili „stati na loptu“ i u svojim komentarima presude ponavljaju sve varijacije pojma „budućnost“. 

UZ PRESUDU RATNOM ZLOČINCU: Jeziva kartografija smrti

Nekada veliki obožavatelj Ratka Mladića, koji je po Beogradu svojevremeno lijepio plakate s natpisom „Bulevar Ratka Mladića“, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, rekao je danas kako on kao predsjednik nema pravo da tumači nepravomoćne presude, a potom pozvao građane Srbije da se okrenu budućnosti. Premijerka Srbije, Ana Brnabić, u sličnom je tonu kratko rekla „kako treba gledati na budućnost“.

U nekada izrazito nacionalističkoim SPO-u danas smatraju kako "srpski narod ne brane, nego ih sramote i kriminalizuju svi koji presudu jednom čoveku proglašavaju za presudu srpskom narodu i državi", dok Nenad Čanak iz oporbenog LSV-a, na sve gleda kao na "presudu ideologiji i svima koji su te zločine planirali, koordinirali i sprovodili". 

No, zato desni politički spektar, koji čini dobar dio parlamenta, ne štedi municiju. Tako je za čelnika opozicijskih Dveri, Boška Obradovića, Ratko Mladić heroj, a haški sud antisrpski te je uvjeren da Mladić, zajedno s Radovanom Karadžićem treba biti na prvim stranicama školskih udžbenika. Za Vojislava Šešelja, ova je presuda, očekivano, usmjerena protiv srpskog naroda, a predsjednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma smatra kako je presuda Mladiću najveća sramota u povijesti pravosuđa te da su „oni koji su najviše stradali i najviše osuđeni“ te se pita, ne dajući mogući odgovor, zapto su "Srbi ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina".

U takvoj atmosferi Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija jasno je poručila kako je krajnje vrijeme da se Srbija počne suočavati sa svojom prošlošću, umjesto da prikriva dokaze i daje političku podršku ratnim zločincima. Uz priopćenje poslali su i fotografiju s transparentnom na kojem stoji „#NisuNašiHeroji“, snimljenoj ispred Narodne skupštine Srbije. 

Ratko Mladić
"Nije naš heroj" poručuju u Inicijativi mladih (FOTO: Hina/EPA/Peter Dejong)

„Inicijativa jasno poručuje da ratni zločinci nisu, i ne smeju da budu heroji, da im nije mesto na državnim svečanostima, političkim skupovima, vojnim akademijama, parlamentu, naslovnim stranama i televizijskim emisijama, prodavnicama suvenira - nigde u javnom prostoru“, stoji u njihovom priopćenju. Također, Inicijativa mladih za ljudska prava poziva da Srbija i njene institucije prekinu s negiranjem genocida u Srebrenici i da usvoji Deklaraciju o genocidu i izrazi najdublje poštovanje prema žrtvama. 

„Vreme je da Srbija preuzme odgovornost i da pred domaćim sudovima efektivnije sudi osuđenima za ratne zločine, da u obrazovni sistem uvede činjenice utvrđene pred međunarodnim sudovima i da se zauvek prestane sa falsifikovanjem istorije i negiranjem zločina“, zaključuje ova Inicijativa.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: YIHR

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

  24.09.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: Liposukcija ruševina?

 2. DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

  11.09.2020.

  Tatjana Gromača

  DRUGE OČI TATJANE GROMAČE: Rovinj je danas povampiren prostor koji žudi samo za novcem

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

  05.09.2020.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Tko nam to dolazi poslije Bandića

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije