POLJACI PROTIV GORANA BREGOVIĆA

Otkazali mu nastup zbog izjava na Krimu

ritn by: Lupiga.Com | 10.04.2015.
POLJACI PROTIV GORANA BREGOVIĆA: Otkazali mu nastup zbog izjava na Krimu
Fondacija Festival mira, organizator antiratnog glazbenog festivala koji se svake godine održava o poljskom Oswiecimu, objavila je jučer da otkazuje planirani nastup Gorana Bregovića zbog njegovih izjava danih na Krimu, poluotoku kojeg je Rusija anektirala prošle godine. Poljaci su jedan od najustrajnijih saveznika Ukrajine u građanskom ratu između Ukrajinaca i proruskih snaga. Podsjetimo, uz ovaj grad na jugu Poljske, gdje se održava festival na kojem je Bregović trebao nastupiti, Nijemci su u Drugom svjetskom ratu izgradili logor smrti Auschwitz-Birkenau te u njemu ubili 1,1 milijun ljudi, od čega milijun Židova.

„Festival života u Oswiecimu zalaže se protiv rata i svih formi agresije, rasizma, antisemitizma i kršenja ljudskih prava“, stoji u izjavi organizatora festivala objavljenoj na njihovoj internet stranici. Organizator festivala osudio je Bregovićeve izjave koje je jedan od najpoznatijih balkanskih glazbenika dao 26. ožujka, nakon nastupa na koncertu u krimskom gradu Sevastopolju. Tom prilikom Bregović je govorio u korist Rusije, ustvrdivši da bi se Zapad morao liječiti od svoje paranoje.  

„Bregovićeve izjave nakon koncerta na nezakonito pripojenom teritoriju i odbijanje da osudi rusku intervenciju u Ukrajini u suprotnosti su s vrijednostima koje njeguju i zastupaju organizatori Life festivala. Zato smo odlučili otkazati njegov nastup planiran na ovogodišnjem izdanju festivala u lipnju“, poručuju organizatori iz Oswiecima

Bregović je na festivalu trebao nastupiti s poljskom glazbenom zvijezdom Kayah, s kojom je u Poljskoj 1999. godine snimio jedan od najpopularnijih poljskih glazbenih albuma svih vremena, prodan u 700.000 primjeraka. Bregović i Kayah, po prvi put nakon 16 godina, trebali su zajedno nastupiti 20. lipnja na stadionu MOSiR, u okviru Life festivala. Na njihovom posljednjem nastupu, 1999. godine u Varšavi, bilo je prisutno 50.000 ljudi. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: commons.wikipedia.org

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

  21.02.2021.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: General mrtvih civila i nekorisnih tajni

 2. ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

  08.02.2021.

  Lana Bobić

  ZA DOBROBIT NAŠE DJECE: Seksualno obrazovanje u škole, još jučer!

 3. UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

  05.02.2021.

  Jerko Bakotin

  UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije