BORIS DEŽULOVIĆ

Melanija, izdrži!

ritn by: Boris Dežulović/N1 | 31.05.2017.
BORIS DEŽULOVIĆ: Melanija, izdrži!
Ona je model submisivne, poslušne i drugotne katoličke žene, majke i domaćice, projekt mužjačkog HDZ-a, patrijarhalne Crkve i mizogine alternativne desnice, barbie-heroina kojoj je krajnja feministička ambicija – sasvim prikladno i nimalo slučajno – oznojena američka vojna uniforma i crveni lakirani nokat na okidaču automatske jurišne puške.

"Ona, prva hrvatska predsjednica, prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u i prva žena na visokom položaju u NATO-u, heroina svih potlačenih, prezrenih i poniženih Hrvatica i građanki svijeta ...", piše Boris Dežulović u svom komentaru za internetski portal N1 televizije. Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

„Verbalno ponižavanje žena, seksističko ponašanje i obraćanje prema ženama jednako je govor mržnje kao i vrijeđanje bilo čijeg etničkog, vjerskog ili drugog identiteta. Spremna sam i dalje dosljedno raditi na jačanju jednakosti spolova u Republici Hrvatskoj, ali i na međunarodnom planu. Snažno ću se zalagati za promicanje prava žena kako bih nas dovela u bolji život, žene u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu – moje i vaše kćeri.“

Kolinda Grabar-Kitarović

„Ja ih odmah počnem ljubiti, niti ne čekam. Kad si slavan, one te puste da to radiš, možeš raditi što te volja, možeš ih zgrabiti za pičku, možeš što god hoćeš.“

Donald J. Trump

To je bio derbi, dan danas se priča o njemu: cijeli svijet podijeljen na muški i ženski tabor čekao je prošlog četvrtka samit NATO-a u Bruxellesu i konačni bliski susret Kolinde Grabar-Kitarović i Donalda Trumpa.

VIDEO I FOTO DANA: Kako je Kolinda Grabar Kitarović „osvojila“ Donalda Trumpa

Ona, prva hrvatska predsjednica, prva ministrica vanjskih poslova, prva veleposlanica u SAD-u i prva žena na visokom položaju u NATO-u, heroina svih potlačenih, prezrenih i poniženih Hrvatica i građanki svijeta – snažna, nepokolebljiva Ksena ratnica koja ne propušta priliku podsjetiti svoje suborkinje da se „ne trebaju stidjeti što su žene“, kako je naglasila kod Šprajca na RTL-u na Dan žena.

Kolinda Grabar Kitarović
"Prva na barikadama ženskih prava, amazonka koja je promijenila Pravilnik o vojnim odorama kako bi kao žena, majka i civil mogla nositi uniformu po NATO-ovim kampovima od Slunja do Kabula" (FOTO: Hina/Tomislav Pavlek)

On pak američki predsjednik i bez ozbiljnije konkurencije najveći ženomrzac u cjelokupnoj povijesti visoke svjetske politike, hvatač pičaka koji ne propušta priliku podsjetiti žene kako je njihova jedina svrha i smisao da izgledaju, rađaju i kuhaju: „Ne bih želio zvučati kao muški šovinist“, rekao je jednom za ABC News, „ali kad dođem kući, a večera nije na stolu, ja trenutačno popizdim.“

To je bio derbi, dan danas se priča o njemu: ne obračun dvoje političara i državnika, već epska bitka iz Ratova zvijezda, susret dva svemira s različitih krajeva Schrödingerova multiverzuma - on vulgarni primordijalni mužjak, ona snažna i nezavisna žena; on predsjednik velike, moćne i bahate Amerike, ona predsjednica male, ali ponosne Hrvatske; on najstariji predsjednik u povijesti SAD-a, ona najmlađa u povijesti Hrvatske; on konzervativni stari jarac u osmoj deceniji života, ona mlada, moderna žena u četrdesetima; on oholi njujorški multimilijarder, ona dijete provincije iz skromne radničke obitelji; on predator i lovac na starlete i sponzoruše, ona intelektualka i studentica političkih znanosti što s portugalskog prevodi eseje o Heideggeru.

Ona prva na barikadama ženskih prava, amazonka koja je promijenila Pravilnik o vojnim odorama kako bi kao žena, majka i civil mogla nositi uniformu po NATO-ovim kampovima od Slunja do Kabula, ističući „potrebu da se u vojnu obuku uključi što više žena, i da žene koje su prošle obuku ne budu marginalizirane, već da sudjeluju u operacijama, upravljaju helikopterima i avionima“. On pak besprizorna muška svinja, što je nedavni izvještaj o dvadeset pet hiljada neprijavljenih seksualnih napada i silovanja u američkoj vojsci komentirao riječima: „Što su geniji očekivali kad su zajedno stavili muškarce i žene?“

„Treba odgajati djecu u duhu ravnopravnosti, a mi već u vrtiću djeci ugrađujemo što su muški, a što ženski poslovi, od malena ih učimo takvim podjelama", kaže ona na konferenciji o ženama u biznisu u Zagrebačkom kazalištu mladih. „Niti sam ikad djeci mijenjao pelene, jer je to ženski posao, niti bih ikad oženio neku koja to od mene očekuje“, odgovara on u radijskom The Opie and Anthony Showu.

„Suočeni smo s jako ozbiljnim problemima, treba mijenjati odgoj i obrazovati mlade. Zabrinjavaju podaci istraživanja o nasilju nad ženama i stavovi mladih oko toga", kaže ona dalje. „Žene žrtve seksualnog nasilja na poslu trebale bi promijeniti posao. Ili potražiti drugu kompaniju“, hladnokrvno odgovara on u intervjuu za USA Today.

„Snažno ću se zalagati za bolji život žena u mojoj Hrvatskoj i cijelom svijetu – mojih i vaših kćeri", kaže ona u poruci za Dan žena. „Pogledajte moju Ivanku, zar nije seksi?“, odgovara on. „Da mi nije kćer izlazio bih s njom.“

„Nemojmo skidati gaće ni pred kime!“, kaže ona intervjuu RTL-u za Dan žena. „To bi bio lijep prizor“, odgovara on natjecateljici u svom televizijskom reality-showu, „vidjeti te na koljenima!“

Donald Trump
"Oholi njujorški multimilijarder, ona dijete provincije iz skromne radničke obitelji; predator i lovac na starlete i sponzoruše" (FOTO: Hina)

„Potrebne su nam brojne promjene u razmišljanju i djelovanju, potrebno je uvođenje politika senzibiliziranih za ženska pitanja, mijenjanje stanja svijesti“, kaže ona na raspravi o promicanju rodne ravnopravnosti u Ujedinjenim narodima: “Ukinuti patrijarhalne norme i običaje, senzibilizirati javnost za pitanje ravnopravnosti spolova: tu je posebno važna uloga obrazovnih institucija i medija.“

„Potpuno je nevažno što mediji pišu, dokle god imaju mlade, lijepe ženske guzice“, odgovara on u intervjuu za Esquire. „Važno je samo da su mlade i lijepe.“

To je dakle bio derbi, dan danas se priča o njemu: taj je i takav Donald Trump u Bruxellesu razgrnuo nesretnog crnogorskog predsjednika i stao u sredinu testosteronskog živog zida, namještajući kravatu i šepureći se kao morž pred parenje, a Kolinda Grabar-Kitarović pojavila se u pripijenoj čipkastoj crvenoj haljini, samouvjereno ušetavši u glamurozni NATO-ov dvorac poput fatalne Kelly LeBrock u The Woman in Red, spremna da pred kamerama pojede i ispljune sve muškarce na tepihu, i na kraju štiklom napravi kajganu od Trumpovih jaja, pa natjera šupka da ih pred njom poliže s tla i javno se ispriča se svim ženama svijeta. Čak su i organizatori NATO-ova samita naložili stoga protokolu da amazonku Kolindu i alfa-mužjaka Donalda na zajedničkoj fotografiji sudionika rasporede na dva kraja, kako bi izbjegli incidente i skandale.

A ona, čim je stupila na svečani tepih i zauzela svoje mjesto na samom kraju zajedničke fotografije, stala se prepredeno i tiho, poput rijetke crvene pantere u kakvom dokumentarcu National Geographica, šuljati i probijati među postrojenim predsjednicima, konačno se na koncu dočepavši sredine i – na užas organizatora, novinara i milijuna prikovanih pred televizorima – uguravši između Donalda Trumpa i litvanske predsjednice Dalie Grybauskaite.

Eh, to je bio derbi, dan danas se priča o njemu: kabadahija Donald, ništa ne sluteći, neumjereno se kurči i preserava pred snimateljima, a ljuta Kolinda silazi ravno s barikada i prilazi mu na njuškomet. Svijet je gledao bez daha, a ljudi u crnom krišom su pod sakoima otkočili svoje pištolje.

I što je onda uradila naša nepokolebljiva Ksena ratnica, naša Modesty Blaise, supruga, majka, domaćica i Žena, kraljica i carica, revolucionarka i amazonka, što je slavna heroina svoga hrvatskog i ženskog roda napravila kad se dočepala odvratnog američkog troglodita? Ugurala mu se gotovo pod pazuh, pa ga fiksirala svojim krupnim srnećim okicama poput smrtno zaljubljene štreberice pred najvećom školskim barabom, bestidno pred kamerama mašući i vijoreći umjetnim trepavicama kao zastavama na vojnoj paradi!

Donald Trump Kolinda Grabar Kitarović
"Nije valjda u cjelokupnoj povijesti svjetskog političkog protokola zabilježeno takvo ponižavajuće i besramno uvlačenje" (FOTO: Hina/EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Sav tisućljetni gnjev potlačenih, prezrenih i poniženih Hrvatica i građanki svijeta, sva njihova nijema bol, sve ženske suze i krv i kletve i strepnje i strahovi i marševi i šamari i sav njihov nemoćni historijski bijes, sve je u tren Kolindina srnećeg oka nestalo u oblačiću Trumpova dezodoransa i ugodnom hladu njegove testosteronske snage, moći, bogatstva i nestašne narančaste kose. Samo da ju je pogledao, da je samo malo spustio svoj visoki, muški i samozadovoljni pogled, bogami bi hrvatsku predsjednicu policija odvajala od Trumpove lijeve noge kao korejsku šiparicu od Justina Biebera.

„Nemojmo skidati gaće ni pred kime!“, odlučno je Kolinda Grabar-Kitarović ukorila naciju u intervjuu RTL-u za Dan žena, a onda pred američkim seronjom u Bruxellesu skinula i gaće i podgaće, pa izvela striptiz do kraja sve plešući oko šipke.

To je bio derbi, dan danas se priča o njemu: cijeli se svijet te noći neobuzdano zajebavao s Kolindom Grabar-Kitarović, „Melanija, izdrži!“, gorjeli su Instagram i Twitter, „biste li željeli da i vas jednom u životu netko gleda onako kako hrvatska predsjednica gleda Donalda Trumpa?“: nije valjda u cjelokupnoj povijesti svjetskog političkog protokola zabilježeno takvo ponižavajuće i besramno uvlačenje, i da kojim slučajem postoji negdje neki ponosni Hrvat – kao što takav ne postoji, jer nitko ne može biti istovremeno ponosan i Hrvat – teoretski bi mu trebalo biti upravo kozmički neugodno.

Hrvatska i Hrvati, međutim, u cijeloj ovoj tužnoj priči nisu važni. Od šefice te male marionetske državice, pridružene Bundesrepublik Danke Deutschland, čiji su predsjednici, premijeri i građani ispisali neke od najsramnijih stranica povijesti političkog udvorništva, nije se ni očekivalo da pokazuje zube, a kamoli da ih pokazuje pred Velikim Meštrom Sviju Hulja. Kolinda Grabar-Kitarović nije posramila i ponizila Republiku Hrvatsku, jer na karti svijeta njoj je takvoj i tu - spuštenih gaća, pod pazuhom Donalda Trumpa - i mjesto. Jebeš Hrvatsku: poslušno mu poput pudlice skakućući oko nogu ona je posramila i ponizila sve žene svijeta.

Čak i da nije posljednje tri godine provela papagajski ponavljajući fraze o ravnopravnosti, ponosu i snazi žena, sve da se kao takva frazetkinja i nije sama inaugurirala u simbol ženske borbe - pa taman da je Donaldu Trumpu četvrta ili sedma žena, a ne samoljepiva ikona iz Forbesova smiješnog popisa najmoćnijih žena svijeta - Kolinda Grabar-Kitarović pod njegovim pazuhom pljunula bi na sve što je ikad rekla u prvom licu ženske množine: jebemtisve, i njegova zakonita dopusti sebi da mu pred kamerama prezirno odbije dati ruku! Pa čak, eto, i da nije posljednjih trideset godina taj pavijan proveo ustrajno vrijeđajući i ponižavajući žene, sve da se kao takav i nije sam inaugurirao u simbol patrijarhalne mizoginije - pa taman da joj je vrtlar i ljubavnik, a ne geostrateški gazda i ženomrzačka ikona prema kojemu su i saudijski šeici kanadski premijeri - Kolinda Grabar-Kitarović u očajničkom lovu za malo Trumpove nadmoćne muške pažnje pljunula bi na sav ženski rod kojega taj nepodnošljivi kicoš tako ustrajno i iskreno mrzi.

Ovako, isprazna frazetkinja Kolinda Grabar-Kitarović nacrtala se kao najprizemnija karikatura iz svake pojedinačne muške predrasude, iz svakog klišeja o njenim sufrazetkinjama, obrazovanim, nezavisnim i samosvjesnim ženama što potajno sanjaju primitivne, snažne i moćne alfa-mužjake, pa se razliju pred njima kao maskara u suzama. Što bi rekao onaj poznati teoretičar feminizma, „kad si zvijezda, one te puste da to radiš, možeš raditi što te volja, možeš ih zgrabiti za pičku, možeš što god hoćeš“.

To je zato što hrvatska predsjednica zapravo cijelim svojim bićem pripada Trumpovom muškom svijetu, ona je model submisivne, poslušne i drugotne katoličke žene, majke i domaćice, projekt mužjačkog HDZ-a, patrijarhalne Crkve i mizogine alternativne desnice, barbie-heroina kojoj je krajnja feministička ambicija – sasvim prikladno i nimalo slučajno – oznojena američka vojna uniforma i crveni lakirani nokat na okidaču automatske jurišne puške.

Jasno, tek nakon što usisa prašinu i pripremi ručak.

„Mi žene smo jedne drugima ponekad najveći neprijatelji“, priznaje ona tako na kraju svoga osmomartovskog intervjua.

„Predsjednice, manje zbori, da ti ručak ne izgori“, na to će on.

Lupiga.Com via N1

Naslovna fotografija: Hina/EPA/STEPHANIE LECOCQ

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije