BILJEŽNICA ROBIJA K.

Doli Vlada!

ritn by: Viktor Ivančić/Peščanik | 25.05.2023.
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Doli Vlada!
Dida je gingao se na katrigi i rekao je: "Nemoš Hrvata sa puškon natirat na ulicu, čoviče! Može mu se vlast pokenjat na glavu, a on neće njanci stavit kapelin da se zaštiti!" Barba Tonino je rekao: "A u Srbiji učas miljon svita izađe na demonštracjun i traži da se oni kretineto makne sa vlasti!" Dida je dignijo čašu i rekao je: "E, to ti je ta dilema! Ili je Plenković manji kretineto od Vučića, ili su Hrvati pičke!" Onda je barba Tibor sa drugog stola dobacijo: "Plenković nije manji kretineto od Vučića! Za ostalo ne znan!" Barba Tonino je klimnijo sa glavom: "Plenković bi komotno moga svaku veče izać na televiziju i poručit Hrvatima da jebain pas ćunku! A oni bi na to rekli: Fala lipa, gospon premijer, jeste za jednu kavicu? Umisto da ka Srbi izađu na ulicu i skrešu škovacama na vlasti sve šta ih ide!"

Tekst Viktora Ivančića prenosimo s prijateljskog Peščanika

Moj dida je rekao: "Zašto je u Srbiji miljon svita na ulici, jerbo in je pun kufer pokvarene vlasti, a u Hrvackoj niko?" Barba Tonino se nakeserijo: "He-he, biće Hrvati imaju veći kufer, pa in se teže napuni!" Moj dida sa Šolte i onaj njegov frenda barba Tonino su sidili u šjor Bepovoj konobi i drinkali su vino. Oni su satrali već dvi boce crnoga i naručili su treću. Šjor Bepo je vadijo čep iz bocuna i vrtijo je sa glavom: "Treća boca je malo tu mač, ekipa! Već ste pijani ka guzice!" Dida je njemu rekao: "Aj Bepo ne pilaj!" Za drugim stolom su oni barba Franino i barba Tibor igrali na trešetu. Barba Franino je doviknijo: "Bepo, daj i nama još jednu!" Šjor Bepo je zakolutačijo sa očima.

Dida je gingao se na katrigi i rekao je: "Nemoš Hrvata sa puškon natirat na ulicu, čoviče! Može mu se vlast pokenjat na glavu, a on neće njanci stavit kapelin da se zaštiti!" Barba Tonino je rekao: "A u Srbiji učas miljon svita izađe na demonštracjun i traži da se oni kretineto makne sa vlasti!" Dida je dignijo čašu i rekao je: "E, to ti je ta dilema! Ili je Plenković manji kretineto od Vučića, ili su Hrvati pičke!" Onda je barba Tibor sa drugog stola dobacijo: "Plenković nije manji kretineto od Vučića! Za ostalo ne znan!" Barba Tonino je klimnijo sa glavom: "Plenković bi komotno moga svaku veče izać na televiziju i poručit Hrvatima da jebain pas ćunku! A oni bi na to rekli: Fala lipa, gospon premijer, jeste za jednu kavicu? Umisto da ka Srbi izađu na ulicu i skrešu škovacama na vlasti sve šta ih ide!"

Dida je vrtijo sa glavom: "Nou ćens, darling! Hrvati se maksimalno dobace do kafića ili konobe! E, tu in onda nije mrsko srat, kad su u zatvorenon prostoru!" Barba Tonino je rekao: "A i to paze da brzo dođu od doma do birtije! Da in neko slučajno ne reče da se zadržavaju na ulici, jerbo možda protestiraju protiv režima!" Dida je rekao: "To je živa istina! Naprimjer primjera oni moj zet iz Splita! On kad oće poć na drink, ukrca se u autobus, pa se iskrca odma na sljedećoj stanici i ujuri ka munja u kafić! Jednon san ga pita za koji kurac ne ide pješke do birtije kad nema ni sto metri do nje! I znaš šta mi je reka? Neman se ja šta motat po ulici! Ne iden rušit vlast, nego popit pivo!" Dida je potegnijo žešći guc crnoga iz čaše. Onda je rutnijo i rekao je: "Pička!"

Onda je šjor Bepo sa šanka pitao: "A sa druge bande, šta Srbi imaju od toga šta su nonstop na ulici?" Tu su svi u konobi okrenili se prema njemu sa dignutim ombrvama. Barba Tonino je pitao: "Kako to misliš, Bepo?" Šjor Bepo je rekao: "Lipo mislin! Svako dvi šetemane ih se skupi mali miljon vanka, pa hodaju, viču, mašu sa šakama, mašu sa trasparentima, jebu mater režimu, a oni njihov tovar je sve isto već deset godina na vlasti!" Dida je rekao: "Pa i naš tovar je deboto deset godina na vlasti!" Barba Tibor je dobacijo: "I nije ništa manji tovar od njihovog! Za ostalo ne znan!"

Šjor Bepo je rekao: "Pa to i kažen, čoviče! Al Hrvati barenko teror strahovlade podnose u birtijama i konobama! A ne da se bezveze smucaju po ulici! Da se pine i umaraju, da je nonstop neka fiskultura, da ih šibaju vitar i kiša, kad iovako tovaru ne mogu ništa! Pa lakše je izdržat zločimačku vlast kad sidiš utoplo i natankaš se sa malo alkohola, jebaga svetac!" Onda je on pokazao sa rukom prema didovom stolu i rekao je: "Evo, vama je to već treća boca u uru vrimena!" Svi u konobi su piljili u njega. Onda je dida rekao: "Koji si ti smišan stvor, moj Bepo! Ti uvik nađeš lipu rič za Hrvate!" Barba Franino je dobacijo: "Naravska stvar kad mu je pokojni otac bija pravoslavac!" Barba Tonino je zinijo: "Molin?!" Dida je zinijo: "Molin?!"

Šjor Bepo je raširijo ruke i rekao je: "Kakve to sad ima veze?" Moj dida je rekao: "Oooo, pa kako nema veze, čoviče…" Barba Tonino je rekao: "Sad su se tek meni upalile lampice…" Dida je zaljuljao se sa dignutim kažimprstom i rekao je: "Da si u Beogradu, Bepo, ti bi sad lipo zatvorija konobu i ka pristojan čovik iša demostrirat na ulicu! A na Šolti pivaš skroz drugu pismu! A?" Barba Tonino je rekao: "Tako je! Ovde ne samo da nas mamiš da budemo u konobi umisto na ulici, nego još na tome digneš lipe šolde!" Dida je rekao: "Ne bi ona guba od Plenkovića osta dva dana na vlasti da ne uživa pravoslavnu pomoć, ja ti kažen!" Barba Tonino je gingao sa glavom: "Uvik ti Srbi nas Hrvate zajebu! To ti je amen!" Dida je zaljuljao se prema šjor Bepu: "Aj priznaj! Koliko ti Plenki kešne da nan tupiš protesni duh?" Onda je šjor Bepo zveknijo sa rukama po šanku i dreknijo je: "Svi mrš vanka!"

Poslje su moj dida i barba Tonino stojali ispod čempresa kod zadružnog. Oni dva su se gingali i držali se jedan za drugog. Kad bi išli učinit korak došlo bi in da će ljosnit. Onda bi se opet čvrsto ćopili i ljuljali se. Barba Tonino je dignijo glavu uzgor i viknijo je: "Doli vlada!" Dida je viknijo: "Plenkoviću aj ća!" Barba Tonino je viknijo: "Smrt bandi razbojničkoj!" Onda je neko odiza dobacijo: "Alo, ekipa, šta se derete na čempres?" Dida i barba Tonino su se izi okrenili da se ne strmopizde. To je bijo onaj barba Špiro iz šoltanske murije sa opelom. Dida je rekao: "O, Špiro! Jel to režim posla panduriju da nan razbije okupljanje, a?" Murac Špiro je rekao: "A jako van je okupljanje! Nema u vas obojici po čovika! Aj upadajte u opela da vas vozin doma!"

Barba Tonino je dignijo bradu: "Oćeš nas hapsit! Je li, Špiro?" Murac Špiro je rekao: "Ama neću vas hapsit, čoviče, nego ću vas odvest doma! Viš da ste se oblokali ka letve!" Dida je njega pitao: "A otkud ti znaš da smo nalili ćuture?" Murac Špiro je rekao: "Javija mi je Bepo da vas je izbacija iz konobe! Al onda ga je uvatila vuna! Govori mi, aj skupi ih, još će se strovalit u neku grabu i slomit škine!" Barba Tonino je pitao: "A jel ti možda reka zašto nas je izbacija?" Murac Špiro je rekao: "Kaže da ste mu išli tumačit da su Srbi krivi šta su Hrvati pičke!" Dida je zavrtijo sa glavom: "Koji tupson, jebate…" Barba Tonino je rekao: "Nemoš virovat! Ima demižanu umisto mozga…" Onda je murac Špiro njih dva ukrca na zadnji sic od opela.

Onda su oni vozili se priko otoka. Didi i barba Toninu su prid očima jurcali vinogradi i maslinici. Barba Tonino je sa zadnjeg sica rekao: "A stvarno je Bepo malo munjen u glavu, jebate! Mi išli udrit zajebanciju, a on sve svatija ozbiljno!" Dida je rekao: "Nemoš više složit brumu, a da ne izbije teška frka! Na kraju će zabranit podjebavanje i bacanje baza!" Murac Špiro je motao volan i rekao je: "A baš! Još će ispast da su Hrvati krivi šta su Srbi glupi!" Moj dida je rekao: "Ma jebe se meni ko je ko! Ja ka stara komunjara nikad nisan dilija ljude po nacijama! Evo, sto godina san na Šolti, a nisan ima blage da je Bepo po ćaći pravoslavac!" Barba Tonino je pitao: "Jesil ti to zna, Špiro?" Murac Špiro je rekao: "Kako ne bi zna! Pa Bepo mi je prvi rođak!" Barba Tonino je zinijo: "N bava kua? Jel po ćaćinoj il po materinoj liniji?" Murac Špiro je rekao: "Po ćaćinoj!" Tu je na zadnjem sicu uletila tišinčuga. Čulo se samo brundavanje od auta. Oko opela su jurcali vinogradi i maslinici. Onda je moj dida utiho rekao: "E moj Tonino! Opet su nas Srbi maknili sa ulice!"

Robi K. (IIIa)

Lupiga.Com via Peščanik

Naslovna fotografija: Christoph Baumgarten

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije