Kino
REDATELJ: TODD PHILLIPS

Starsky & Hutch

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2004. | trajanje: 101 min
uloge: Ben Stiller, Owen Wilson, Vince Vaughn, Snoop Dogg, Juliette Lewis, Carmen Electra
žanr: akcijska komedija s primjesama drame
scenario: John O'Brien, Todd Phillips, Scott Armstrong
redatelj: Todd Phillips
ritn by: gollum | 07.08.2004.
Starsky & Hutch
Policijski detektiv David Starsky (Ben Stiller) potpuna je suprotnost, oprečnost (how unusual) svom novom partneru Kenu Hutchinsonu. Starsky je ukočen, nimalo opušten, živi po PS-u, dok je Hutch opušteni hedonist, guba, cool, groovy lik koji uživa u svakom trenutku života. Dvojica naoko nespojivih partnera, zajedno love dilera Reesa Feldmana (Vince Vaughn) koji krijumčari novu inačicu kokaina koju ne mogu nanjušiti čak ni policijski psi. No, nije Vaughn jedini diler, jer u ulozi još jednog dilera pojavljuje se Snoop Dogg, čija gluma je, jednostavno rečeno, ekvivalenta njegovoj glazbi

Ljeta u Zagrebu stvarno znaju bit prekrasna, osim kad te prijatelj, jedan od rijetkih luzera poput tebe, koji također nema godišnji, pozove u kino, a ti si toliki kreten, da ni ne pitaš što idete gledat, jer svaku priliku za vidjet bilo kakvo poznato lice treba iskoristit, pa završiš piljeći blijedo u brčine iz sedamdesetih i lijeno dvojiš smiju li se ljudi oko tebe od jada ili im je to stvarno smiješno.

Radnja filma kao što se dalo naslutit smještena je u neiskarikirane, autentične sedamdesete sve od muzike, odjeće, frizure, retro govora, pa do uvodne špice, plesa, automobila. Sve je apsurdno, ali ipak odglumljeno potpuno ozbiljno iz čega bi valjda trebala proizlazit sama čar, draž filma. Nisam to baš skužila. Film, najavljen kao akcijska komedija, sasvim neočekivano završava kao drama, gora od Trierove "Plesačice u tami", pa mi je došlo da plačem i urličem iz petnih žila. Naime, film je napravljen prema istoimenoj TV seriji koju su, što bi moja baba rekla, Amerikenjci imali prilike gledati u razdoblju od 1975. do 1979. godine kada su Starskog i Hutcha glumili danas neki starci koji se pojavljuju na filmskom platnu u posljednjoj sceni. E, tu je nastala drama, jer se s bivšim junacima nitko ne isprda, nego Stiller i Owen u njih gledaju kao što je valjda Carlos Santana promatrao Gospu kad mu se ukazala, s neskrivenim divljenjem I obožavanjem. 

PS-ovca Starskog glumi Ben Stiller, pa uopće ne čudi da Hutcha igra Owen Wilson, s obzirom da ovaj dvojac iza sebe već ima zajedničke filmove poput "Dozvole za brak", "Obitelji čudaka" i "Zoolendera". Njih dvojica, taj so unusual couple, suprotstavljaju se naoko uzoritom građaninu Reesu (Vaughn), čovjeku koji je izmislio slatkasti kokain bez mirisa koji se kao takav može prokrijumčariti u zemlju bez da ga nanjuše policijski psi. Otkriti se može samo kušanjem, što Starsky sasvim slučajno otkriva jer je on moralan, a šmrkanje, gutanje, trljanje je nemoralno. Oprečna kombinacija crni – plavi, neurotični – flegmatični, niski – visoki odnos je, suprotnost na kojem bi valjda trebao počivati sav humor u filmu. Opet nisam skužila. Snoop Dogova gluma, koji igra dilera koji će prvo pomoći sebi, pa onda i dvojici policijskih partnera, što me doduše dirnulo, ekvivalenta je njegovoj glazbi. 

Ozbiljne sedamdesete pršte na sve strane, od jurnjave automobilima izmišljenim megalopolisom Bay Cityem, pucnjavom, plesom, seksističkim humorom, ljepoticama. Obavezno pogledati. Moš’ mislit. Pa jesam li ja zato studirao u Pragu, pušio škiju i borio se za Hrvatsku, pitao nas je Jurica Pavičić na izlasku iz kina.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije