GLAZBA POTLAČENIH

Poziv na toleranciju, ravnopravnost i uključivost

ritn by: T.M. | 18.11.2022.
GLAZBA POTLAČENIH: Poziv na toleranciju, ravnopravnost i uključivost
„The Music of The Oppressed“ ili u prijevodu „Glazba potlačenih“, zanimljiv je projekt uobličen u koncert u izvedbi Simfonijskog orkestra, pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga, te Zbora i solista Muzičke akademije u Zagrebu. Prvi termin koncerta zakazan je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki za subotu 19. studenog u 19:30 sati, a drugi za 21. studeni, ali u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u 19 sati. U „Glazbu potlačenih“, među ostalima, uključeni su i „Čičesterski psalmi“ slavnog Leonarda Bernsteina, koji su pisani na hebrejski tekst, a ulogu recitatoro dobio je mladi bas, Lobel Braun. „Sam Bernstein je sin židovskih imigranata, ali i pripadnik LGBT zajednice. Sva je njegova glazba prožeta pozivom na toleranciju“, objašnjavaju iz Muzičke akademije koja je organizator ovog koncerta.

„The Music of The Oppressed“ ili u prijevodu „Glazba potlačenih“, zanimljiv je projekt uobličen u koncert u izvedbi Simfonijskog orkestra, pod ravnanjem maestra Richarda Rosenberga, te Zbora i solista Muzičke akademije u Zagrebu. Prvi termin koncerta zakazan je u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinki za subotu 19. studenog u 19:30 sati, a drugi za 21. studeni, ali u Koncertnoj dvorani Blagoje Bersa u 19 sati, a tom će izvedbom ravnati studenti dirigiranja Nika Kožar, Pavao Mašić, Mateo Narančić i Ivan Šćepanović.

„Koncert će uključiti izvedbe četiri skladbe čiji su autori pripadnici potlačenih skupina društva, svojevrsni autsajderi, marginalizirani pripadnici društvenih manjina. Programski je riječ o svojevrsnom presjeku skladateljskih tendencija u 'Novome svijetu' u rasponu od stotinjak godina. Uvertira operi 'Brocéliande' skladatelja Luciena Lamberta mlađeg, francuskog skladatelja afroameričko-kreolskog podrijetla, orkestrirao je sam maestro Richard Rosenberg i po prvi put predstavio američkoj publici 1999. godine“, stoji u pozivu na „Glazbu potlačenih“.

Organizator ovog događaja je zagrebačka Muzička akademija, a, kako se objašnjava „u skladu sa sve glasnijim zahtjevima raznih etničkih i rodnih zajednica koje teže jednakopravnom društvenom statusu i afirmaciji specifičnosti vlastite kulture“. Posebno su ponosni što se u priču uključio „jedan od najintrigantnijih američkih dirigenata današnjice“, maestro Richard Rosenberg, učenik i suradnik svjetski poznatih dirigenata kao što su Leonard Bernstein, Herbert von Karajan,Wolfgang Sawalisch, Georg Solti ili Johann Nikolaus Harnoncourt. Rosenberg je trenutno umjetnički direktor Nacionalnog glazbenog festivala u Marylandu, a ranije je vodio mnoge značajne glazbene institucije, među ostalim, Kalifornijski komorni orkestar, Waterloo/Cedar Falls Symphony i Pennsylvania Ballet. Kako je to izgledalo na generalnoj probi, pogledajte u kratkom videu ispod.

Pored spomenutog „Brocéliandea“, na rasporedu je koncert za dva klavira i orkestar u e-molu, američke skladateljice Dane Suesse, a uz Simfonijski orkestar Muzičke akademije za klavir će sjesti studentice Akademije, Katarina Nera Biondić i Petra Akrap. Tu je i „Preživjeli iz Varšave“, skladba austrijskog skladatelja Arnolda Schönberga, pisana za recitatora, muški zbor i orkestar, a potaknuta ustankom Židova protiv nacističkog okupatora u Varšavskom getu za vrijeme Drugog svjetskog rata. Inače, i sam je Schönberg pred nacistima pobjegao u Sjedinjene Američke Države gdje je i preminuo 1950. godine.

Također, u „Glazbu potlačenih“ uključeni su i „Čičesterski psalmi“ slavnog Leonarda Bernsteina, koji su pisani na hebrejski tekst, a ulogu recitatoro dobio je mladi bas, Lobel Braun.

„Sam Bernstein je sin židovskih imigranata, ali i pripadnik LGBT zajednice. Sva je njegova glazba prožeta pozivom na toleranciju“, objašnjavaju iz Muzičke akademije. Kao solist u „Čičesterskim psalmima“ nastupit će kontratenor Franko Klisović, a zbor je pripremila renomirana dirigentica Jasenka Ostojić.

Organizatori napominju kako je u svakoj od odabranih skladbi moguće iščitati više slojeva „potlačenosti ili drugosti/autsajderstva/marginaliziranog, pa onda i propitkivati i promišljati razloge takvih pozicija“, napominjući kako je jedan od ciljeva izvedbe senzibiliziranje javnosti pozivom na toleranciju, ravnopravnost i uključivost.

Muzička akademija
Okrugli stol održan je ovim povodom na Muzičkoj akademiji (FOTO: Muzička akademija)

Ovog tjedna održan je i okrugli stol u zbornici Muzičke akademije na kojem su sudjelovali Richard Rosenberg, muzikologinja Mojca Piškor, skladatelj i dirigent Mladen Tarbuk i muzikolog Dalibor Davidović, na kojem se otvorio prostor za razgovor o brojnim pitanjima koje ovakav koncertni program neminovno otvara. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Muzička akademija

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije