Dolazi Uskrs

14.03.2002.
Dolazi Uskrs
Uskrs je najveći blagdan za kršćane diljem svijeta. No ove godine Uskrs će simbolizirati i veću patnju Isusa kroz afganistanski rat i potres, zatim izraelsko-palestinski sukob i na kraju prijetnje nuklearnim ratom. Mnogi će možda baš zbog toga i revnije prionuti u slavljenje tog praznika. No kako je to ipak praznik koji odražava novi život i novu nadu mnogima će možda i pomoći da koji dan malo odmore živce od svih događanja.
Baš otprilike na istom mjestu na kojem je Isus prije otprilike 2000. godina nosio križ i bivao cipelaren od rimskih vojnika odigrava se trenutno jedna od najvećih drama u izraelskoj i palestinskoj povijesti. Čak ni činjenica da je sam Isus hodao mnogima od tih krajeva, ne zaustavlja rat koji svakodnevno odnosi nove živote. Uskrs neće slaviti ni Afganistanci. Zatvoreni u začarani krug Mudžahedini-Talibani-Amerikanci-Rusi, a tome pridodajemo i potres koji je samo pogoršao štete i odnio nevine ljudske žrtve. Uskrs će ove godine imati gorak okus još goreg razdvajanja na bogate i siromašnije i prijetnji koje veliki nameću malima.
..no ipak..
Nakon cipelarenja i šoranja kažu da je uskrsnuo i da će onima koji vjeruju u njega imati život vječni. Naravno da je to mala utjeha za one koji se nalaze u tim područjima, no ako već nemaš novčanu, dobro je nekome dati i moralnu podršku. Ako nam već stvari idu na gore, nije se loše ni prisjetiti da ima onih kojima ide još gore. Ne iz obijesti ili prijekora, nego iz zahvalnosti na ipak najvrijednijim daru kojeg imamo, a to je život. Zato Uskrs slavi život i daje vam priliku za njegovo obnavljanje. Priliku da upoznamo drugoga sebe.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije