Biti student

14.03.2002.
Biti student
Ako putujete u Slavoniju ili Dalmaciju vjerovatno ste primjetili bogata sela i gradove. Naravno da je to samo ironično i u krajnju ruku moje neukusno pokazivanje stanja u kojem se našla Hrvatska pogođena ratom, HDZ-om, SDP-om i tko zna čime sve ne. E, vidite, ljudi koji tamo žive šalju svoju djecu u Zagreb kako bi školovanjem postigla bolje za sebe u životu i izvukla se iz hrvatskog sivila. Nakon poskupljenja o kojem govorimo u ovoj novici, pitanje je hoće li to biti moguće.
Podatak kaže da zagrebački studentski domovi imaju 7130 mjesta, a godišnje se za studente pripremi čak osam milijuna obroka. Osam milijuna ukusnih obročića surva se u želuce naših budućih liječnika, profesora, političara, slikara itd. Država koja im je do sada subvencionirala domove koji su koštali otprilike nekih 130 kuna spremna je povisiti tu cijenu na 500 kuna. Ako su vam roditelji poljoprivrednici, ribari ili umirovljenici, a vi ste student u domu, pošaljite im pismo da će vam uskoro morati slati polovicu svojih prihoda. Za mene koji od studentskog centra ponekad dobijem ugovor ili hranu, pomalo je čudno da jedna organizacija koja se zasniva na najjačoj snazi koju država ima, a to je mladost, ima tako slabe i klimave noge. Čudno je to i što država optužuje mlade za pranje novca preko SC-a, no zaboravila je reći gdje su novci koje su bivši dužnosnici iznesli iz zemlje, a oni nam ih obećali vratiti. Nisu nažalost ni svi sposobni zaraditi novce preko studentskog centra, pa će za mnoge povučene, mirne i odgovorne studente studiranje nažalost biti onemogućeno.
Kapitalizam je na žalost donio i svoje loše lice (ako dobro uopće i ima), koje govori da se za studiranje mora plaćati, a oni koji novaca nemaju, ostaju gdje jesu.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

  25.01.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Pokvarena jaja za premijera

 2. O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

  05.01.2022.

  Predrag Finci

  O POŽELJNOJ POLITICI: Nema one koja je svima dobra

 3. BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

  05.01.2022.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Toma, otpadnik zlatnog srca

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije