Balonom oko svijeta

14.03.2002.
Balonom oko svijeta
Američki avanturist Steve Fossett namijenio si je zadatak koji bi ga mogao učiniti prvim čovjekom koji je sam u balonu obletio svijet. No, na žalost ne ide sve onako lagano kako si je on zamislio, čak šta više ne zna se ni da li je njegov balon nakon što je naišao na oluju na području Čilea, ostao u zraku.

Uvijek biti prvi, moto je kojeg se drži Amerikanac Steve Fosset, zbog čega je krenuo na težak put, solo s balonom oko svijeta. Ovo nije prvi put kako se ovaj imućni burzovni meštar iz Chicaga odvažio na ovakav pothvat. Istu stvar pokušao je napraviti već pet puta od čega se dva puta njegov balon srušio. Poznat je i po nekim drugim pothvatima, kao što je onaj kada je 1985. godine preplivao Engleski kanal.
Na put je Fossett krenuo 18. ovog mjeseca iz zapadne Australije, a planirano je kako će misija biti završena za 15 dana. Nakon što je prešao 6 900 milja, pri brzini od 105 kilometara na sat i na visini od 26 600 stopa, njegov balon zahvatilo je nevrijeme koje ga je dočekalo uz obalu Čilea. Njegova ekipa koja nadzire cijelu ovu avanturu iz St. Louisa, na vrijeme je Fossetta upozorila na opasnost od nevremena, ali uporni avanturista nije htio odustati od svoje namjere. Ista ta ekipa ne odbacuje mogućnost kako se njihov pulen više ni ne nalazi u zraku. Nedugo prije nego je zapao u oluju, Fossett se ekipi javio satelitskim telefonom i izjavio kako je kronično neispavan, budući da je prošlu noć spavao samo dva sata. Ovom hrabrom Ameru, redakcija Lupige drži palčeve kako bi uspio u ostvarenju zadanog si cilja.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

  09.07.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Tko se boji roda još?

 2. NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

  09.07.2024.

  Sofija Kordić

  NEO-NAZI AUTOMOBILIST: Preko društvenih mreža do EU parlamenta

 3. NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

  24.06.2024.

  Srđan Puhalo

  NAPOKON DOSADNO I VESELO: Izgleda da se Sarajevo naviklo na Paradu ponosa

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije