Kako sam preživjela atentat na Mesića

ritn by: Ana Cvitan | 24.02.2006.
Kako sam preživjela atentat na Mesića
Naša nova Gošća Lupežica ima jednu veliku i, povrh svega, dobru osobinu, a to je da slavi rođendan na isti dan kad ga slavim i ja. Nećemo kazati koje je godine rođena ova izvrsna mlada dama, jer takve informacije o damama se ne odaju. Šalu na stranu, Ana Cvitan jedna je od ponajboljih mlađih novinarki, uzdanica RTL-ove informativne redakcije, draga cura i, vjerovali ili ne, pametna plavuša. Za sve one koji sada traže način da joj se jave - zauzeta je, i to već jako dugo. U novinarstvu je već više od deset godina (ipak mi o godinama), a karijeru je započela radeći na OTV-u, da bi pojavljivanjem NoveTV prešla u tu komercijalnu televizijsku kuću, nakon čega se još okušala i na CCN-u. Cvita je završila novinarstvo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, a poznata je i kao sudionik skupine televizijskih novinara koji su prošle godine istupili iz Hrvatskog novinarskog društva nakon što je HND Silviji Luks dodijelio kontroverznu nagradu za najbolji televizijski intervju godine (Carla del Ponte). Pored socijalnih i potrošačkih tema, posebno je specijalizirana za teme o kriminalu. Zbog toga je i u svome "gostovanju" odlučila pokazati kako izgleda jedna prosječna večer novinara koji prati te malo škakljivije teme i čije kolege dokonost ubijaju crnim humorom (ritn by navar)

Život televizijskog novinara - bilo bi dobro kad bi napisala nešto o tome, kaže mi moj dragi prijatelj, inače tiskovni novinar. Dobro, poklopim slušalicu i prvo što mi padne na pamet: Šta ga imamo? Mislim život?

Možda prvo primjer. Prije nego što mi je dao ovaj tiskovni zadatak, razgovor s mojim prijateljem tekao je ovako: "Jesi li u gužvi?".

To je već standardno međunovinarsko pitanje. Nježno suosjećanje.

Kažem, ne evo gotova sam s poslom, upravo ušetala u stan, zavalila se u naslonjač i gledam Dnevnik, da vidim što donosi konkurencija. A on će ozbiljnim tonom: "Diži se, pucali su u Mesića, šta vi ne znate?!".

Stresla sam se u sekundi, jednom nogom već odgurnula deku, tisuću fleševa, zujanje u glavi, tisuću pitanja. Procijedila sam prva: "Šta stvarno, gdje, kada?".

Kratka pauza, pa provala smijeha, s druge strane žice.

"Ne mogu vjerovati da si popušila!", kaže moj dragi prijatelj. Novinar, ako niste registrirali. Samo novinar može imati tako istančani smisao za večernji humor!

A vidjela sam već strku, zbrku, izbezumljena lica redakcijskih mi supatnika. Čula sam izlizani uzdah mog dragoga: "Ne opet!". Mamu, koja uvijek nazove u najkritičnijim trenucima. Koja još uvijek iz Šibenika brine o kvaliteti mog života. "Dušo jesi li jela, što si jela? A juhica, a salata? Jedeš li voće? Moraš, daj pojedi jabuku, iscijedi naranču … hoćeš li dugo ostati, pazi, čuvaj, ne daj …".

Uf, kako sam nasjela! A kako i ne bih ustvari. Uvijek isto. Dođem kući sa žarkom željom da posao ostavim iza sebe, ali ne. Ili jesi ili nisi. Ali gotovo uvijek me sva "velika" događanja pogode baš kada se opustim, otiđem iz redakcije, sve lijepo složim u glavi … A da ne pričam o tom stresu koji uzrokuje mobitel! I stoga i ovim putem molim sve prijatelje - nemojte me zvati. Ne brinite ja ću vas kad-tad nazvati. Zašto?
 
E pa zato što svaki put kad zazvoni iza 22h ili ne daj Bože 8-9 ujutro, ja protrnem. Pitam se je li ptičja gripa prešla na čovjeka? Je li taj čovjek Hrvat, nema veze i ako živi u inozemstvu? Stiže li Petrač u Hrvatsku? Što je s kravama, je li još koja pukla? Što se događa, 30 specijalaca opkolilo kvart? Zabavljaju li se samo ili je neki mafijaški obračun? Možda je ipak netko popalio novog kartonskog policajca? Ili je možda izvanredna konferencija za novinare u 22:30 gdje će nas u Ministarstvu poljoprivrede izvijestiti da novi virus koji je napao ribe ne mora nužno biti smrtonosan?!

Oprostite, o čemu smo ono pričali? O životu novinara?

A to, pa naš je posao lijep, dinamičan. Upoznajete mnogo ljudi, putujete. Cijeli život učite, nadograđujete se, sazrijevate. Uvijek imate tema za razgovor jer se nagledate u svom poslu i divnih i zanimljivih i opasnih i dosadnih i umobolnih ljudi. Steknete jedno divno iskustvo blokiranja suvislih informacija. Jedini je nedostatak u tome što vam se tu i tamo dogodi da životni sudrug, nakon dugog izlaganja zaurla: "Opet me ne slušaš!".

"Slušam, ali nisam shvatila kad idemo, ako si govorio o nama? Jesi li govorio o nama? Čekaj, čekaj, daj ponovi u miru …".

No, to su samo sitnice. Ima stvarno lijepih stvari u novinarskom poslu. Lijepo je na primjer kada shvatite da je naš dragi predsjednik ipak živ i zdrav. Da nema novosti o gripi i kravama. Da je Petrač daleko, toliko daleko da sutra ne možemo o tome napraviti prilog, da su naši specijalci u bazi i da večeras nikud ne idu, čak niti na piće nakon posla. Da su naše ribe otpornije od virusa i da naš ministar Čobi već par dana mirno spava. I što je najvažnije - zdrav je. Iako je jeo avijaciju i teleće šnicle u saftu. A najljepše je u ovom poslu što ipak ne znaš što te čeka sutra.

I još samo da me ujutro ne probudi mobitel i da popijem kavicu u miru, do podne. A onda pucaj! Ajde Mladiću ako imaš muda - predaj se. Ionako je već dosadno, ništa se ne događa već dva dana. Ah, ipak je to bolesno zarazan i lijep posao!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

  17.05.2024.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Preživjet ćemo i Domovinski pokret

 2. TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

  11.05.2024.

  Brano Mandić

  TAPKANJE U MJESTU: Srebrenica i neki beskrajno fini ljudi

 3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

  04.05.2024.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Naši životi nisu vaše ratno polje

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije