PROGLAS O LGBT PRAVIMA

„Dobro razmislite koga ćete na izborima podržati svojim glasom“

ritn by: H.Š. | 09.09.2016.
PROGLAS O LGBT PRAVIMA: „Dobro razmislite koga ćete na izborima podržati svojim glasom“
„Potičemo LGBT građanke i građane da dobro razmisle koga će na ovim izborima podržati svojim glasom i koje političke opcije omogućavaju i podržavaju nastavak borbe za LGBT ravnopravnost i prihvaćanje u hrvatskome društvu", stoji u izbornom proglasu o pravima LGBT građanki i građana Republike Hrvatske, koji su uoči parlamentarnih izbora potpisali brojni građani.

„Odbijamo mogućnost da cijela predizborna kampanja u kojoj se odlučuje o budućoj zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u RH prođe uz šutnju i ignoriranje problema hrvatske LGBT zajednice i pitanja koja se tiču LGBT ravnopravnosti u društvu i zakonima. Naša je građanska odgovornost reagirati“, stoji u izbornom proglasu o pravima LGBT građanki i građana Republike Hrvatske, koji su uoči parlamentarnih izbora potpisali brojni građani.

U proglasu se konstatira kako je u domaćem političkom diskursu i dalje uobičajeno demoniziranje i omalovažavanje LGBT sugrađanki i sugrađana, istospolnih obitelji i LGBT prava, te se poziva sve relevantne čimbenike na političkoj i javnoj sceni da osude „homo-, bi- ili transfobijom“ potaknut govor mržnje i kampanje širenja straha i dezinformacija usmjerene protiv LGBT osoba.

Zagreb Pride
"Sa svakom Povorkom ponosa i svakim zakonodavnim napretkom LGBT prava Hrvatska je postajala bolja zemlja" (FOTO: Lupiga.Com)

„Suprotstavljamo se stavu da su LGBT ljudi manje vrijedni u odnosu na heteroseksualnu većinu, kao i tome da ostvarenje LGBT ravnopravnosti u Republici Hrvatskoj ikoga ugrožava, pa i one koji se trenutno tomu neutemeljeno, zbog straha, neznanja ili predrasuda, protive. Sve pobjede hrvatske LGBT zajednice u proteklih 15 godina, otkad se u našoj Republici sustavno kroz aktivizam i građanski angažman radi na poboljšanju LGBT prava, ujedno su i pobjede čitavog hrvatskog društva, koje je tako postalo slobodnije, ravnopravnije i otvorenije“, navodi se u proglasu, gdje se objašnjava i kako je Hrvatska sa svakom Povorkom ponosa i svakim zakonodavnim napretkom LGBT prava postajala bolja zemlja, zbog čega potpisnici nemaju namjeru odustati od toga da Hrvatska bude primjereno mjesto za život svih njenih građanki i građana, neovisno o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu.

Za takvo što je, kaže se, potrebna podrška političkih čimbenika, a ne „šutnja, ignoriranje i omalovažavanje“ kojima mnogi još uvijek skupljaju glasove u predizbornoj kampanji. Zbog toga potpisnici traže da se sve stranke koje se smatraju baštinicima temelja liberalne demokracije bez ustručavanja ograde od takve retorike i politike te vlastitim primjerom pokažu da LGBT osobe zaslužuju jednako poštovanje kao i razne druge društvene skupine. 

Izbori, glasačka kutija
"Dobro razmislite koga ćete na ovim izborima podržati svojim glasom" (FOTO: Lupiga.Com)

„Potičemo LGBT građanke i građane da dobro razmisle koga će na ovim izborima podržati svojim glasom i koje političke opcije omogućavaju i podržavaju nastavak borbe za LGBT ravnopravnost i prihvaćanje u hrvatskome društvu, a koje se tome suprotstavljaju ili pak smatraju da to nije dovoljno relevantna tema o kojoj se uopće vrijedi izjašnjavati“, zaključuje se u proglasu koji možete pročitati na ovom linku, a u kojem se poziva sve ljude u Hrvatskoj da svojim potpisom podrže ovaj proglas.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

  27.11.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Heroje nećete naći u Kataru, one su u Iranu

 2. NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

  27.10.2022.

  Sofija Kordić

  NORMALIZACIJA ZLA: Zemlja zapela u paklu teorija zavjere

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

  26.10.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Loše je biti i američka „korisna budala“

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije