DUBRAVKO LEPUŠIĆ

"Žele nas vratiti u srednji vijek"

ritn by: Lupiga.Com | 29.06.2016.
DUBRAVKO LEPUŠIĆ: "Žele nas vratiti u srednji vijek"
"Zbog čega bi liječnik pacijentu ograničavao zdravstvena prava, da ne kažem život, i pretpostavljao ih svojem pravu na religioznost? Neka se takvi ne bave medicinom"

„S obzirom na pojavu te vlade moram reći da je van svake pameti da su na društvenu površinu izvučeni pojedinci koji su krajnje nekompetentni za posao koji su obavljali. Desne konzervativne snage i pojedinci poput Ladislava Ilčića, koji je s 1400 osvojenih glasova birača žario i palio po Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, pokušavaju vlastiti pogled na svijet prenijeti širokim narodnim masama. Iz tih razloga doista mi je drago da je vlada pala. Neću reći da se u vrijeme Tuđmanove Hrvatske nitko nije usudio dirati u pravo žena na prekid trudnoće i raspolaganja vlastitim tijelom, ali se tada makar smatralo da je to civilizacijsko pravo koje ne treba ukidati“, kaže u intervjuu za Novosti, Dubravko Lepušić, ginekolog zagrebačke Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBC-a Sestre milosrdnice. 

Na pitanje kako komentira najavljeni ginekološki kongres koji će se u rujnu održati u Topuskom - a nije šala - pod visokim pokroviteljstvom kardinala Josipa Bozanića i biskupa Vlade Košića, Lepušić kaže kako ni kardinalu ni biskupu nije mjesto u organizaciji ovakvih stručnih skupova, kao što ni njemu nije mjesto među pokroviteljima liturgijskog kongresa. Reći će i kako je dobio poziv za sudjelovanje na tom kongresu, ali na njemu ne namjerava sudjelovati

„Košićeve izjave su kriminalne. Na kraju balade ne možemo očekivati da sudionici skupa pod pokroviteljstvom Crkve zagovaraju abortus. Njihovi stavovi su odavno poznati i oni će ih kroz taj kongres samo formalizirati“, smatra Lepušić, koji je komentirao i činjenicu da je prekid trudnoće sve teže dostupan u javnim bolnicama, jer se liječnici sve masovnije pozivaju na priziv savjesti

„Može liječnik biti i Eskim, katolički ili budistički orijentiran. To je njegova privatna stvar, ali ponavljam, ne može biti iznad prava pacijenta. Pacijentu se mora pružiti adekvatna zdravstvena zaštita. Stava sam da prizivu savjesti nema mjesta u medicini. Uostalom, on je u slučaju pobačaja zabranjen u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Češkoj… Zbog čega bi liječnik pacijentu ograničavao zdravstvena prava, da ne kažem život, i pretpostavljao ih svojem pravu na religioznost? Neka se takvi ne bave medicinom. A takvim liječnicima tzv. priziv savjesti prije desetak godina nije bio interesantan. Možda će za nekoliko godina, kad društvena klima bude drugačija od ove danas, takva opcija opet biti interesantna“, kaže priznati ginekolog u razgovoru za Novosti

Dubravko Lepušić
"Kardinalu i biskupu nije mjesto u organizaciji ovakvih stručnih skupova, kao što ni meni nije mjesto među pokroviteljima liturgijskog kongresa" (FOTO: Hina)

Odgovarajući na pitanje u kojem se spominje njegov kolega, HDZ-ov Ante Ćorušić, koji je otvorio temu promjene zakona kojim se regulira pravo na pobačaj, tvrdeći da suvremena Hrvatska ne smije i ne može biti rob zakona donesenog za vrijeme totalitarnog režima, Lepušić opravdava glas koji ga prati kao osobu bez dlake na jeziku.

„Razumijem da netko iz raznih razloga može imati nešto protiv bivšeg političkog sistema, ali sve one koji pljuju po bivšoj državi pitam: gdje ste završili fakultet i gdje ste ostvarili pravo na stan? U bivšoj državi. Ako vam to nije valjalo, ako je to bio totalitarni režim zar ne bi bilo najbolje da sve to vratite? Opet se upišite na fakultet, vratite nazad stan i beneficije koje ste dobili, jer nema osobe koja takvo što nije ostvarila u Jugoslaviji. Ne zagovaram Jugoslaviju, ali želim ukazati na realnost: govoriti o totalitarnom režimu je lijepo iz današnje perspektive, ali zašto o tome nisu govorili u onom, bivšem sistemu“, napominje Lepušić, koji je objasnio zašto se među prvima, još 1989. godine učlanio u HDZ, te zašto je iz te stranke kasnije istupio.

„Na neki način sam povjerovao u varijantu pomirenja desnih i lijevih Hrvata. No nisam mogao biti desničar ni razmišljati na takav način, s obzirom da su mog djeda s majčine strane, kao partizana, strijeljali Nijemci. Isprva sam mislio da je ideja pomirenja zapravo Tuđmanova, no uskoro sam saznao da je riječ o izvornoj ideji ustaškog zločinca Maksa Luburića. Također, kada je početkom 1990-ih i kasnije u HDZ-u prevladalo desničarenje i relativiziranje ustaštva, nisam imao što raditi u toj stranci“, zaključuje Lepušić, a cijeli intervju možete pročitati na ovom linku.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novosti

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

  28.02.2024.

  Srđan Puhalo

  DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

 2. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

  19.02.2024.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Glogov kolac za Gogolja

 3. PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

  13.02.2024.

  Bojan Tončić

  PROŠLOST JE ČINIO LAKŠOM: Pera Luković - inženjer na privremenom radu u novinarstvu

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije