TERMINATOR 3
Kino
REDATELJ: JONATHAN MOSTOW

Rise of the machines

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2003. | trajanje: 109 min
uloge: Arnold Schwarzenegger, Kristanna Loken, Nick Stahl, Claire Danes
žanr: akcijski SF
produkcija: Warner Bros.
redatelj: Jonathan Mostow
ritn by: bozzo | 29.08.2003.
Terminator 3: Rise of the machines
Nastavci otprije nam znanih filmova, a posebice kada je riječ o SF akcijskim spektaklima, već po defaultu obavezno moraju biti brži, većeg budžeta i nafilani spektakularnijim specijalnim efektima od svojih prethodnika. A eventualna intrigantnost priče ili likova - ma tko još i time da se zamara!!! Upravo je tako, nažalost, i u slučaju trećeg nastavka Terminatora...

Ne znam hoćete li mi vjerovati, ali treći nastavak Terminatora zaputih se gledati isključivo zato što se zaželjeh kokica (čija slasnost tek grickanjem u kinu doseže vrhunac, slažete se?). Popcorn u kinu grickam isključivo na projekcijama filmova od kojih ništa dobro ne očekujem pa mi grickanje, mljackanje i naknadna speleologija jezikom po karijesnim šupljinama u potrazi za neugodno zaglavljenim ostacima ne remeti koncentraciju koju, priznat ćete, praćenje Terminatora 3 niti ne iziskuje. Iako, proždrljiv kakav jesam, redovito ih u cijelosti progutam prije nego se prva rola filma i zavrti, te se potom bjesomučno bacam na preostale Majine. Kokice, naravno...
Začudo, Teminator 3: Rise of the machines, započinje sasvim solidno, te budi nadu da razočaranje pri izlasku iz kino dvorane ipak neće biti preveliko. Naime, prvih 30-tak minuta filma nafilano je referencama na prvijenac ove četverodijelne filmske sage, koji u nekoliko sekvenci duhovito uspješno parodira (npr. Arnijevo pojavljivanje u muškom striptiz baru).
Međutim, nažalost, početna duhovitost jako brzo ustupa mjesto frenetičnim scenama potjera koje potom bivaju isključivi sastojak ovog 109 minuta (pre)dugog filma, dok se rijetki predasi između spomenutih scena iskorištavaju za elaboriranje, vjerovali ili ne, događaja koje ćemo tek gledati, u dolazećem posljednjem nastavku filma.
Sva radnja temelji se na naporima koje negativka, TX Terminatorica,  ulaže da ulovi i ubije  Johna Connora i njegovu buduću suprugu (da, da, i to nam između ostalog, poput npr. Connorove pogibije, biva najavljeno, a isto tako i saznajemo da će ta buduća Connorova supruga biti i prvi general pobunjeničke vojske u ratu protiv strojeva - zato dvojim oko smislenosti gledanja posljednjeg nastavka kad se već skoro sve zna).
Te beskrajne i bezbrojne scene jurnjave i okršaja, nakon početne fascinantnosti (naročito sekvenca sa kamionom) postaju sve više zamorne, ali također i sve lošije snimljene (pa je čak kod nekih kadrova i nejasno šta se uopće na ekranu događa).

Arnie je i ovog puta kao i u prethodnom nastavku good guy koji staje u obranu budućih vođa pobunjenika, ali za razliku od početne scenarističke varke u Terminatoru 2 kada nam nije od samog početka bilo jasno na čijoj je on strani, ovdje u to nema sumnje (čime se naravno gubi na intrigantnosti.)
Priča je toliko jednostavna i predvidljiva i reciklira sve već viđeno u prequelu ,da zaista nema svrhe prepričavati je (ustvari priče i nema puno više od onoga što sam u prethodnim recima spomenuo).
Osim puno niže razine redateljske kompetencije (Jonathana Mostowa u odnosu na Jamesa Camerona) najveća je mana filma nedostatna, ako ne čak i nepostojeća zanimljivost likova. John Connor utjelovljen u Nicku Stahlu i njegova draga koju glumi Claire Danes potpuno su bezlični i bez i trunke osobnosti što je ogroman korak nazad u odnosu na prethodna dva filma u kojima nam je do sudbina likova itekako bilo stalo, a što su i zaslužili karizmom koju su im Edward Furlong i Linda Hamilton udahnjivali. Treći nastavak Terminatora u potpunosti je zasnovan na Tom i Jerry dramaturgiji potjere i bježanije, a likovi čak nisu niti profilirani koliko su to ova dva cartoon karaktera.

Lik TX Terminatorice (utjelovljuje ju dugonoga platinasta manekenska plavuša Kristana Lokken koja je taman toliko umjetna koliko to cyborg-uloga zahtijeva, ali bih ja puno rađe u toj roli gledao Rebbecu Romijn Stamos, poznatu nam iz De Palmina genijalnog Femme fatale, a koja osim zanosnih oblina ipak ima i glumačkog talenta) unatoč umnogome unaprijeđenim ubojitim svojstvima i boljoj opskrbljenosti smrtonosnim oružjem, nije niti upola zastrašujuća i prijeteća koliko je to bio Robert Patrick u "T2".

A Schwarzenegger, pitat ćete?
Njemu savjetujem da producente natjera da se posljednji dio ove filmske trakavice snimi još tokom ove kalendarske godine, a nakon toga da se, bez obzira na ishod kandidature za guvernera Kalifornije, on napokon okane glumačkoga posla.
Inteligenciju pri izboru uloga tijekom osamdesetih svakako mu priznajem i na tome mu čestitam (jer je gotovo redovito birao takvu vrstu uloga koje su zanemarivale i maskirale njegov deficit glumačkog talenta), te se priklanjam onima koji ga smatraju najvećim filmskim akcijskim junakom... ali, Arnie jednostavno nije Clint Eastwood, i nažalost, ne zna poput njega dostojanstveno na filmu starjeti.

Uglavnom, "T3 " je sačuvao hardware, ali izgubio srce, dušu, emocije i suvislost... ni kokice to, nažalost, nisu uspjele ublažiti.

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

  22.05.2022.

  Marko Pogačar

  MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Beograd

 2. ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

  06.05.2022.

  Lana Bobić

  ŽENA KAO SVETI INKUBATOR: Institucionalno nasilje Republike Hrvatske

 3. UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

  05.05.2022.

  Boris Pavelić

  UŠUŠKAVANJE U DESNILO: Što je danas nama Gojko Šušak?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije