Testovi na marihuanu u Hrvatskoj

04.02.2005.

Testovi na marihuanu odavno su poznati, mogu se nabaviti u ljekarnama za oko 50-ak kuna, ali ipak ne poznajem nikoga tko je s njima došao u dodir. Navodno, takve testove posjeduju i hrvatski prometni policajci, čak je i jedno takvo policijsko testiranje vozača prikazano na televiziji - vozač je bio pozitivan, što mu nije pokvarilo raspoloženje. Ipak policajci se još uvijek odlučuju na one provjerene i sigurne alkotestove, kojima mnogima od vas često zagorčavaju život (ili ste si ga vi sami zagorčali?). Uskoro, kada murija shvati kako se svakodnevna konzumacija marihuane približava svakodnevnoj konzumaciji alkohola, ako je već nije premašila, te da to više nije samo hir djece koja ionako nemaju vlastita prijevozna sredstva, imat ćete priliku okušati se i na toj spravi.

U medijima smo neprestano bombardirani podacima o nekim nevjerojatnim postocima srednjoškolaca koji su probali lake droge. Navodno je 37% osoba starih 19 godina u Hrvatskoj probala marihuanu. Često su ti podaci prealarmantni i služe nekim drugim svrhama o kojima ovom prilikom nećemo. Prije nešto više od dvije godine testiranje na marihuanu na svojim je učenicima provela i privatna osječka srednja škola Gaudeamus koja je s radom počela 1997. godine upisavši deset učenika u prvi razred. Uz pristanak svojih učenika i njihovih roditelja, škola je provela testiranje, po čemu je prva hrvatska škola koja se odlučila na takav potez. Testirano je 45 učenika od kojih je, nevjerojatno, ali istinito, samo troje bilo pozitivno na marihuanu. Ipak kako to ne bi izgledalo sjajno, reći ćemo vam da škola ima desetak učenika više, pa ostaje pitanje gdje su u vrijeme testiranja bili oni. Troje pozitivnih nesretnika tom je prilikom odmah upućeno u osječki Centar za prevenciju ovisnosti, čiji djelatnici i jesu testirali sve učenike, za lovu koju si "škola za probrane ili bogate" može priuštiti - 100 kunića po testu. To će biti još troje koji će povećati broj evidentiranih mladih ovisnika u Osijeku na preko 200. Bilo kako bilo mogu se ponositi što imaju samo dvostruko slabiji prosjek od američke NBA lige u kojoj je jednom prilikom 12 od 430 igrača bilo pozitivno na testu na marihuanu. Za one koji bi si kupili ovakav ili sličan test, ostavit ću koristan link.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

  29.11.2021.

  Sofija Kordić

  BAGATELIZIRANJE SEKSUALNOG NASILJA: Mnoge žrtve ne progovore nikad

 2. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 3. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije