SOLIDARNA STIPENDIRA 30 UČENIKA

„Računajte na nas!“

ritn by: L.T. | 01.09.2023.
SOLIDARNA STIPENDIRA 30 UČENIKA: „Računajte na nas!“
Priliku za bezbrižnije, ugodnije i kvalitetnije školovanje dobilo je 30 mladih ljudi, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, uz pomoć stipendije Zaklade Solidarna, odnosno Fonda Desa & Jerko Baković. S potpisanim ugovorom učenice i učenici bit će stipendirani od sada pa sve dok ne maturiraju, a sredstva su osigurana uspješnom kampanjom „Jedan za jedan: Solidarno s ciljem“ koju je ove godine provela Solidarna. „Ove stipendije nisu samo materijalne, nego su i potpore koje za cilj imaju podržati osobni rast i razvoj učenika i učenica te im pomoći u ostvarivanju svog punog potencijala“, poručili su iz Solidarne u petak kada su u zagrebačkoj Kući Europe svečano potpisani ugovori o stipendiranju. Dodjelu stipendija vodila je jedna od nekadašnjih stipendistica Fonda, Severina Lajtman, danas studentica Filozofskog fakulteta.

Priliku za bezbrižnije, ugodnije i kvalitetnije školovanje uoči početka školske godine dobilo je trideset mladih ljudi, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, uz pomoć stipendije Zaklade Solidarna, odnosno Fonda Desa & Jerko Baković. S potpisanim ugovorom učenice i učenici bit će stipendirani od sada pa sve dok ne maturiraju, a sredstva su osigurana uspješnom kampanjom „Jedan za jedan: Solidarno s ciljem“ koju je ove godine provela Solidarna. 

„Ove stipendije nisu samo materijalne, nego su i potpore koje za cilj imaju podržati osobni rast i razvoj učenika i učenica te im pomoći u ostvarivanju svog punog potencijala“, poručili su iz Solidarne u petak kada su u zagrebačkoj Kući Europe svečano potpisani ugovori o stipendiranju. Dodjelu stipendija vodila je jedna od nekadašnjih stipendistica Fonda, Severina Lajtman, danas studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koja se s javno poznatijom imenjakinjom, Severinom Vučković, pojavljivala u televizijskim spotovima tijekom kampanje „Jedan za jedan: Solidarno s ciljem“.

„Stipendiju sam dobila 2018. godine kada je Fond osnovan zahvaljujući gospođi Desi i Zakladi Solidarna. Stipendija Fonda pratila me kroz srednju školu i bila je moja sigurnost, ali i poticaj za ostanak i život u Zagrebu. Motivirala me je da budem dobar đak i ustrajem u ostvarenju svojih snova. Danas studiram i radim, ali i nastojim biti podrška mladim ljudima koji su izloženi diskriminaciji, jer su, nažalost, nepravda i diskriminacija nešto što sam i ja osjetila odrastajući“, rekla je Severina Lajtman na dodjeli. 

Severina Lajtman
"Nepravdu i diskriminaciju sam odrastajući i ja osjetila" - Severina Lajtman (FOTO: Anto Magzan)

Desa Baković koju spominje Severina Lajtman preminula je 2019. godine, u 102. godini života, a godinu dana prije smrti odlučila je da 600.000 kuna od prodaje obiteljskog stana pokloni za stipendiranje i pomoć siromašnoj djeci. Bio je to njen svojevrsni testament i ispunjavanje želje pokojnog supruga Jerka Bakovića, inače brata Rajke i Zdenke Baković, pripadnica zagrebačkog pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu koje su tragično skončale kao žrtve ustaškog režima, te su nakon rata proglašene narodnim herojima. Naime, Desa i Jerko su već ranije donijeli odluku o donaciji velikog iznosa, vođeni logikom kako oni i njihova obitelj imaju dovoljno, dok je previše onih kojima treba pomoći da se školuju. Spomenuta sredstva Desa je povjerila Solidarnoj koja je u ime prvih donatora ovaj fond nazvala po imenu supružnika Baković i prve je godine (2018.) tim sredstvima stipendirano 29 djece iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Priča je u narednim godinama nadahnula građane da se i sami priključe donatorima Fonda, a tako je bilo i ove godine kada je organizirana spomenuta kampanja u kojoj su sudjelovali neki od ranijih stipendista ovog Fonda. 

Na dodjeli stipendija govorila je i Doria Jukić, socijalna radnica koja je jedna od članica Vijeća Fonda Desa & Jerko Baković. 

„Govoreći iz pozicije osobe zaposlene u tom nekad ružnom, a nekad i lijepom sustavu socijalne skrbi, koji predstavlja na neki način brigu države o nama, izuzetno mi je drago da se razvijaju drugačiji i alternativni oblici podrške i brige. I to oni koji dolaze od strane samog društva i same zajednice. I to, na volju i angažman osoba koje su željele učiniti neku razliku za budućnost djece“, primijetila je Jukić.

Doria Jukić
"Izuzetno mi je drago da se razvijaju drugačiji i alternativni oblici podrške i brige" - Doria Jukić (FOTO: Anto Magzan)

Za ovogodišnje stipendije u Solidarnu su stigle 174 prijave. Kandidate i kandidatkinje su prijavljivale škole, centri za socijalnu skrb, udruge i domovi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, učenički domovi te postojeći korisnici fondova Solidarne, stavljajući fokus na najnerazvijenija područja države, a zbog velikog broja prijava članovima i članicama Vijeća odabir je bio izuzetno težak

„Dobili smo više od 170 molbi za djecu kojima je stipendija potrebna, a Zaklada Solidarna ima sredstava za stipendiranje samo 30 djece. Nakon dugog i izazovnog selekcijskog procesa, uspjeli smo odabrati 30 djece koje imamo priliku podržati. Iznos stipendije nije velik, ali je dostatan i stipendijama primarno želimo pokazati da nam je stalo do vas. Vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti humanu priču Fonda i da će na idućoj dodjeli stipendija kao što je Severina danas, netko od ove djece ispričati priču kako je bilo biti stipendist Fonda“, rekla je Sanja Sarnavka, članica Zakladne uprave Solidarne. 

Sanja Sarnavka
"Želimo pokazati da nam je stalo do vas" - Sanja Sarnavka (FOTO: Anto Magzan)

Nekoliko riječi okupljenima je uputio i ljudsko-pravaški aktivist te predsjednik Antifašističke lige, Zoran Pusić, kojeg u Solidarnoj ističu kao najzaslužniju osobu za uspostavu Fonda Desa & Jerko Baković, jer se radi o obiteljskom prijatelju pokojnih Bakovića i upravo on je predložio da se Fond uspostavi pod okriljem Solidarne, a danas je upravitelj Zakladnog vijeće Fonda.

„Danas kada vidim radost na licima djece, sretan sam što se nastavlja želja pokojne Dese, da se podrže oni kojima treba i koji će uz potporu fonda imati priliku za obrazovanje“, kratko je poručio Pusić. 

Inače, u ovogodišnjoj donatorskoj kampanji prikupljeno je 37.314,82 eura donacija, u razdoblju od 3. lipnja do 11. srpnja. Sredstva je doniralo 462 građana i 13 tvrtki, a na svaki donacijama prikupljeni euro Solidarna je dodala još po jedan euro. Svi donatori, bilo da se radilo o fizičkim ili pravnim osobama prošli su proces procjene prema Pravilniku o odnosima s donatorima te Pravilniku o upravljanju sukobom interesa. 

Zoran Pusić
"Kada vidim radost na licima djece, sretan sam što se nastavlja želja pokojne Dese" - Zoran Pusić (FOTO: Anto Magzan)

Uz već spomenutu bivšu stipendisticu Fonda, Severinu Lajtman, glavno lice kampanje su bili još jedan stipendist, Siniša Matijević, te donatori Severina Vučković i Siniša Mareković, poznati grafički dizajner i satiričar. No, iako je kampanja službeno završena jednokratno doniranje je još uvijek moguće, kao i doniranje trajnim nalogom

Iz Solidarne su istaknuli kako veliki broj prijavljene djece za stipendije pokazuje da sa svakom školskom godinom raste potreba za osiguranjem podrške djeci, i postojanjem individualiziranih potpora poput stipendija Fonda Desa & Jerko Baković. 

„Iako je medijska kampanja završena, kampanja Fonda Desa & Jerko Baković je dugotrajna i nastavlja se tijekom cijele godine, te ćemo kroz različite formate raditi s mladima, ali i nastojati aktivirati i senzibilizirati građanstvo za kontinuirano doniranje, u skladu s misijom Zaklade, a to je širenje filantropije i solidarnosti. Kao društvo i zajednica trebamo dijeliti odgovornost brige nad djecom i ulagati u mlade u svako dijete koje ima viziju, želju da ostvari neki svoj san. A to samo možemo samo zajedno“, napominju iz Solidarne.

Stipendisti Jerko & Desa Baković
Stipendistice i stipendisti Fonda (FOTO: Anto Magzan)

Upravitelj Zaklade Solidarna, Ivan Blažević, koji se nedavno našao među 18 pojedinaca, pojedinki i organizacija nominiranih za svjetsku nagradu „Humanitarian Awards Global“ u glavnoj kategoriji „Humanitarac godine“, na dodjeli stipendija rekao je kako sve prepreke i barijere koje postoje nisu nepremostive.

„Istražite svoje interese i strast te pronađite svoj put ka izvrsnost. Na naš tim Solidarne možete računati od sad pa nadalje, uz vas smo“, poručio je Blažević stipendisticama i stipendistima.

Ivan Blažević
"Na naš tim Solidarne možete računati od sad pa nadalje" - Ivan Blažević (FOTO: Anto Magzan)

Do početka ove školska godine iz Fonda Desa & Jerko Baković podijeljeno je 1.524 mjesečnih stipendija, a dosadašnje stipendistice i stipendisti dolazili su iz raznih područja Hrvatske: Banjsko Selo, Banova Jaruga, Donje Bukovlje, Dvor, Puškarovci – Držimurec – Strelec, Mala Subotica, Generalski stol, Gunja, Kuršanec, Čakovec, Krnjak, Novska, Petrinja, Plaški, selo Trstenica kraj Vrginmosta, Vojnić, Udbina, Vrginmost, Hrvatska Kostajnica, Sunja, Slavonski Brod, Ogulin (Gavrani), Glina, Rijeka, Zagreb i Beograd.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Anto Magzan

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije