REAKCIJA

Ovo je poziv na linč, samo zato jer nisu pustili crkveni nauk na fakultet

ritn by: I.F. | 03.11.2017.
REAKCIJA: Ovo je poziv na linč, samo zato jer nisu pustili crkveni nauk na fakultet
Samo zato što nisu bespogovorno pristali na uvođenje crkvenog nauka na Farmaceutsko-biokemijski fakultet, nego su se založili za znanstveno, stručno i nepristrano podučavanje budućih farmaceuta i farmaceutkinja, prof. dr. sc. Valerije Vrček okomio se na svoje kolege, tvrde aktivistkinje nekoliko ženskih grupa. Naime, u Glasu Koncila, čiji je osnivač i izdavač Nadbiskupski duhovni stol, od prošlog tjedna, Valerije Vrček, inače redovni kolumnist tog tjednika te profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, objavio je tekst na koji su danas reagirale Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za žene žrtve rata Rosa, Lezbijska grupa Kontra te Ženska mreža Hrvatske, tvrdeći kako se zapravo radi o pozivu na javni linč, usmjerenom prema onima koji drugačije misle.

Samo zato što nisu bespogovorno pristali na uvođenje crkvenog nauka na Farmaceutsko-biokemijski fakultet, nego su se založili za znanstveno, stručno i nepristrano podučavanje budućih farmaceuta i farmaceutkinja, prof. dr. sc. Valerije Vrček okomio se na svoje kolege, tvrde aktivistkinje nekoliko ženskih grupa.

Naime, u Glasu Koncila, čiji je osnivač i izdavač Nadbiskupski duhovni stol, od prošlog tjedna, Valerije Vrček, inače redovni kolumnist tog tjednika te profesor s Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i član Etičkog savjeta Sveučilišta u Zagrebu, objavio je tekst na koji su danas reagirale Autonomna ženska kuća Zagreb, Centar za žene žrtve rata Rosa, Lezbijska grupa Kontra te Ženska mreža Hrvatske

GOSPODINE HVALA: Crkva na mala vrata ulazi na Medicinski fakultet?

„Smatramo nedopustivim da Valerije Vrček koristi Glas Koncila za napad na svoje kolege i kolegice koji su uspjeli zaštititi neovisnost Sveučilišta od crkvenog nauka. Naime, profesori/ice Fakulteta uspjeli su se usprotiviti skandaloznom prijedlogu Uprave Fakulteta da priznatu nastavnicu farmaceutske etike prof. dr.sc. Jadranku Vuković-Rodríguez, mag.pharm. iz obaveznog kolegija Farmaceutska etika i deontologija na petoj godini studija farmacije, na jednu ili dvije akademske godine zamijeni donedavni dekan i sadašnji v.d. pročelnik Katedre moralne teologije s Katoličko-bogoslovnog fakulteta, prof.dr.sc. Tonči Matulić, koji među ostalim predaje Bioetiku, spolni i ženidbeni moral, a jedan je od najistaknutijih javnih osporavatelja ženinog prava na pobačaj i kontracepciju“, stoji u njihovoj reakciji, u kojoj objašnjavaju kako je fakultetska uprava na čelu s dekanom, prof. dr. sc. Željanom Malešom, imenovanjem Matulića pokušala nametnuti stavove koji su u suprotnosti s pravima žena na odlučivanje o vlastitom zdravlju i izboru kontracepcije. 

„Vrijeđalački je od Vrčka javno, putem medija, u vlastitom autorskom članku, svoje kolegice i kolege nazvati zanatski deformiranim laboratorijskim autistima i sasvim prosječnim građanima u javnosti čija je komunikacija s okolinom reducirana na konferencije, publikacije i fakultetska vijeća. Na taj ih način etiketira samo zato što nisu bespogovorno pristali na uvođenje crkvenog nauka na fakultet, zalažući se za znanstveno, stručno i nepristrano podučavanje“, stoji u priopćenju spomenutih organizacija, gdje se navodi i kako se zapravo radi o pozivu na javni linč, usmjerenom prema onima koji drugačije misle.

„Vrček zloupotrebljava Glas Koncila samo s jednom svrhom, kako bi mogao javno i neprofesionalno, dapače izrazito uvredljivo i nimalo znanstveno, napadati kolegice i kolege, znanstvenice i znanstvenike koji misle drugačije, a kojima je uspjelo zaštititi neovisnost Sveučilišta primjerom dobre prakse“, zaključuje u Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, Centru za žene žrtve rata Rosa, Lezbijskoj grupi Kontra te Ženskoj mreži Hrvatske.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije