NOVINARSKA MREŽA

Tražimo procesuiranje organizatora krvavog pira u Sobranju i napadače na naše kolege

ritn by: Lupiga.Com | 28.04.2017.
NOVINARSKA MREŽA: Tražimo procesuiranje organizatora krvavog pira u Sobranju i napadače na naše kolege
Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije osuđuje napad na makedonski parlament, u kojemu je ozlijeđeno više od stotinu ljudi, među kojima i više naših kolega. Njih su nasilnici, pristaše nacionalističkog VMRO-a, revoltirani odlukom da se Talat Xahferi, etnički Albanac imenuje za predsjednika Sobranja, označili kao naklonjene socijaldemokratima te albanskoj manjini i tukli ih te uništavali njihova sredstva za rad. Neki od njih su bili maskirani, a pojedini su čak identificirani kao zaposlenici vlade.

Povodom sinoćnjeg krvavog napada na makedonski parlament oglasila se i Novinarska mreža, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

Regionalna neformalna inicijativa Novinarska mreža najoštrije osuđuje napad na makedonski parlament, u kojemu je ozlijeđeno više od stotinu ljudi, među kojima i više naših kolega. Njih su nasilnici, pristaše nacionalističkog VMRO-a, revoltirani odlukom da se Talat Xahferi, etnički Albanac imenuje za predsjednika Sobranja, označili kao naklonjene socijaldemokratima te albanskoj manjini i tukli ih te uništavali njihova sredstva za rad.

Neki od njih su bili maskirani, a pojedini su čak identificirani kao zaposlenici vlade.

Naša kolegica Iskra Opetčeska, novinarka TV21, zadobila je ozbiljne povrede glave, nakon što ju je jedan od demonstranata koji su provalili u parlament udario stolicom u glavu jer ona, kako je rekao, "radi za albansku televiziju". Nakon incidenta morala je zatražiti pomoć kirurga. 

Osim nje, napadnuti su i povrijeđeni njene kolege, uključujući glavnog i odgovornog urednika TV21, Fatmira Aliua, koji je također zadobio povrede glave, a onda i novinari agencije Meta, koje su nasilnici također označili bliskima socijaldemokratima.

Novinarka Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Zorana Gadžovska Spasovska također je žrtva napadača na Sobranje. Napadač koji je novinarku udario i polomio joj kameru identifikovan je kao vladin zaposlenik.

Novinarska mreža povodom ovog krvavog pira traži od makedonskih vlasti da temeljito istraži ovaj napad i kazni organizatore i sprovoditelje ovog nasilja, kao i da se našim kolegama osigura sigurnost u obavljanju posla. Neprihvatljivo je da policija nije predvidjela i spriječila ovaj nasilni upad, pogotovo s obzirom na to da su brojni demonstranti najavljivali obračun putem društvenih mreža. 

Neprihvatljivo je da iz Makedonije svako malo dopiru vijesti o napadima na novinare, a da oni ne dožive adekvatnu reakciju države, efikasno policijsko i sudsko procesuiranje. 

Zahtijevamo i adekvatnu reakciju međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija.

Ovim putem izražavamo i solidarnost s povrijeđenim kolegama i svima koji časno obavljaju novinarski posao u Makedoniji.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Twitter/RSE screeshot 


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

  04.12.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Neprikladno vrijeme

 2. PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

  27.11.2018.

  Dinko Gruhonjić

  PRŽENJE MOZGA: Vojvodina - poslovni potez koji Beogradu donosi profit čitavo stoleće

 3. PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

  31.10.2018.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Jedan od onih dana

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije