LAPSUS KAO DIJAGNOZA HNS-A

Gospoda Kurac i zagrobne muke gospođe Kučar

ritn by: Nikola Sarnavka | 08.06.2017.
LAPSUS KAO DIJAGNOZA HNS-A: Gospoda Kurac i zagrobne muke gospođe Kučar
Nije inženjer Ivan Vrdoljak ni znao koliko se približio iskrenoj samorefleksiji kad je nedavno pred kamerama izgovarajući ime Savke Dabčević Kučar prvo rekao Savka Dabčević Kurac, a onda se pokušao ispraviti s jednako prikladnim Sabče Dabče … Dabčević Kuča … hmmama … Taj isti samoproglašeni inženjer centra svojedobno je izjavio da će njegova stranka, kao „centar u svakoj geometriji jednako udaljen od lijeve i desne strane“, vagati i pratiti potencijalne partnere „s kojima će i kako HNS u budućnosti surađivati na našoj političkoj sceni“ ovisno o tome „koliko će prihvati vrijednosti centra“. Danas znamo da je taj centar uz HDZ, taman negdje između Mosta i Hasanbegovića. Ili gdje već Središnji odbor osjeti zov neke nove „zlatne“ groznice. Danas je sigurno samo to da veliki dio današnjeg HNS-a Savka Dabčević Kučar ne bi smatrala prikladnim društvom.

Neispavanost je zeznuta stvar, najčešće te ulovi baš kad si puno radio, a trebaš raditi još puno više, baš kad si najviše učio, a znaš još puno premalo, iliti recimo kad trebaš na nove parlamentarne izbore, a baš ti se ne da. Dogodila se tako i našem političaru, inženjeru Ivanu Vrdoljaku

Nije ni znao koliko se približio iskrenoj samorefleksiji kad je nedavno pred kamerama izgovarajući ime Savke Dabčević Kučar prvo rekao Savka Dabčević Kurac, a onda se pokušao ispraviti s jednako prikladnim Sabče Dabče … Dabčević Kuča … hmmama … Činilo se da je neprospavana noć, prema vlastitom priznanju opravdanje za govorni posrtaj, u njemu uspavala onaj dio mozga kojim političari inače tako vješto smišljaju površne trice i kučine, projiciraju stare slave i alternativne činjenice. Dugotrajno nespavanje naravno šteti organizmu, ali smiješni se lapsus u sve luđoj hrvatskoj politici u tom trenutku ipak činio kao korisni predah od isprazne retorike Plenkovićevog uzvišenog i bezumnog optimizma. 

Ivan Vrdoljak
Sve će probleme Vrdoljak riješiti ulaskom u vladu (FOTO: Hina/Denis Cerić)

Taj isti samoproglašeni inženjer centra svojedobno je izjavio da će njegova stranka, kao „centar u svakoj geometriji jednako udaljen od lijeve i desne strane“, vagati i pratiti potencijalne partnere „s kojima će i kako HNS u budućnosti surađivati na našoj političkoj sceni“ ovisno o tome „koliko će prihvati vrijednosti centra“. Danas znamo da je taj centar uz HDZ, taman negdje između Mosta i Hasanbegovića. Ili gdje već Središnji odbor osjeti zov neke nove „zlatne“ groznice. 

Slijedom toga zaista je prikladno da jedna od najvećih hrvatskih političarki bilo kojeg vremena bude preimenovana u kurac od strane dužnosnika baš njenog HNS-a. Ne treba nimalo dvojiti da bi ga ona podržala u novom izgovoru želeći da se njeno pravo ime ne izgovara u takvom društvu. Da podsjetimo: gospođa Ku.ac, prijateljima i dobronamjernicima inače poznatija kao Savka Dabčević Kučar, cijelu se svoju karijeru isticala kao jaka i principijelna ličnost. Ubrzo po završetku gimnazije, nakon svjedočenja nasilju nad svojim bratom, priključila se partizanima i otišla u egipatski El Shatt kao jedna od rukovoditeljica zbjega. 

Savka Dabčević Kučar jedna je od prvih žena doktorica ekonomije u Hrvatskoj, sa, za u to vrijeme prkosno nemarksističkom, temom disertacije „J.M.Keynes – teoretičar državnog kapitalizma“. Usporedo s ekonomskom, ostvarila je i vrlo uspješnu političku karijeru koju je okrunila 1969. godine najvišom tadašnjom političkom funkcijom predsjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske i članicom Predsjedništva CK SKJ. Govorila je pet svjetskih jezika. 

Savka Dapčević Kučar
Sigurno je to da veliki dio današnjeg HNS-a Savka Dabčević Kučar ne bi smatrala prikladnim društvom (FOTO: Novilist.hr)

Široj javnosti najpoznatija je kao jedna od čelnica tzv. hrvatskog proljeća. Niti nakon sloma pokreta nije se nikada odrekla svojih stavova te je dala ostavku i platila visoku cijenu u vidu dugotrajne nemogućnosti bavljenja politikom i znanstvenim radom. Onda je 1990. godine formirala tu nesretnu Hrvatsku narodnu stranku, na čije je čelo birana tri puta, ostala u njoj na raznim funkcijama sve do smrti 2009. godine. Sigurno je da veliki dio današnjeg HNS-a ne bi smatrala prikladnim društvom

I nije samo Savku satrla insomnija radišnog inženjera s početka naše priče. Vrdoljak je uoči drugog kruga lokalnih izbora opalio tweet kao iz izuzetnog lošeg topa, poslovično neispavan u tri ujutro, o tome kako je otprilike smisao njegova života borba za kurikularnu reformu. I eto, baš je u tri ujutro, pred lokalne izbore, to spoznao. Đule iz tog raštimanog topa „otfikarilo je prste“ na obje ruke i noge Anki Mrak Taritaš koja će sada umjesto da „dela“ ipak morati još raditi. Kasnije je tome dodao pravu bujicu opravdanja u kojima se pozivao i na svoju djecu, na duše sve hrvatske djece, tvrdio kako nitko nikada neće toliko ostavki dati koliko on, samo ako treba, naravno, sve samo da može spasiti ta nevina stvorenja od naleta užasa koje im je pripremila kleroprijateljska, životarska, uimsko obiteljska vlada. 

I naravno, sve će se to riješiti ulaskom u tu istu vladu. A tamo ga jedva čeka Plenković koji je jadan toliko dugo konsolidirao vladu da se odkonsolidirao u svim smjerovima i naletio na Ivana Vrdoljaka, koji je za sobom, nakon koalicija s Branimirom Glavašem i ostalih eskapada, HNS Savke Dabčević sveo na ... Kurac. A Savka, ni kriva ni dužna, zasigurno proživljava pravi zagrobni vrtlog centrifugirana na tisuću okretaja u minuti.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Hina/Nikša Miletić

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije