AUTOR: SUZANA LOVRIĆ

Pisma iz uzaludnosti

ocjena: Pero Pero Pero Pero Pero | godina izdanja: 2008. | izdavač: Književna zaklada "Fra Grgo Martić" Kreševo | broj stranica: 78
ritn by: bodulka | 29.05.2008.
Pisma iz uzaludnosti
Zbirka pjesama Suzane Lovrić proistekla je iz književnog natječaja "Fra Grgo Martić" za 2007. kao najbolja knjiga poezije. Nakon iščitavanja 45 pjesama koje su u zbirci sadržane, ne dvojim o opravdanosti nagrade. Suzana nas putem snova vodi kroz daleku povijest, onu koja je netom protekla pa se još poviješću ne može ni zvati, kroz dvojbu o budućnosti. S pravom valja upitati, koliko je zapravo povijest učiteljica života? Ili je povijest samo vječna vrtnja u krug istih duša koje uvijek ponavljaju iste već počinjene greške? Njezina je zbirka nešto kao "Vodič kroz prošle i živote, uopće", nešto što je poželjno imati u svojoj biblioteci!

Koliko nam je puta potrebno umrijeti kako bismo shvatili što je bila prvotna nakana Onoga koji je stvarao svijet? Pjesnikinja lijepo osjeća kako je "nježnost sumirana iz nekoliko smrti" – stih koji me je pratio kroz čitavi proces promišljanja pjesama koje čitam. Suzana nas putem snova vodi kroz daleku povijest, onu koja je netom protekla pa se još poviješću ne može ni zvati, kroz dvojbu o budućnosti ... zajedno ćemo se probuditi u sadašnjosti koja se ničim ne razlikuje. Njezina je zbirka nešto kao "Vodič kroz prošle i živote, uopće".
 
Ono što povezuje snove – zapravo sjećanja na proživljenu prošlost jest nasilje koje se uporno ponavlja iz sna u san, iz života u život, razdoblja u razdoblje ... Pa se s pravom valja upitati, koliko je zapravo povijest učiteljica života? Ili je povijest samo vječna vrtnja u krug istih duša koje uvijek ponavljaju iste već počinjene greške? Možemo li barem jedan svoj život proživjeti u miru, skladu, ljepoti i nježnosti? Ma gdje se našli, Suzana će nam reći: "i ovdje postoje mačevi" - a "mir je nelagodan i neizvjestan" - koliko strašne istine u ovome stihu! Kroz čitavu povijest čovječanstva mir kao da postoji jedino u svrhu iščekivanja novog rata, negdje, bilo gdje, kao da je bitno ... Od mira čovjeku postaje nelagodno u neizvjesnosti.

***

Osim nesreće koja nas prati kroz naše postojanje na ovoj planeti; zla koje nanosimo jedni drugima kroz snove, kroz prošle živote kojih se najčešće ne želimo niti sjećati ... ima još jedan vrlo zamjetan element koji se proteže kroz zbirku: More – voda! Nešto čemu se nismo u stanju suprotstaviti. Koliko je potopa potrebno da bi se napokon pogodila prava mjera? Nakon svakog pretjerivanja, kad se čovječanstvo sasvim izgubi u svojem vlastitom ludilu, (o kako to samo poznato zvuči!) – tu je uvijek jedno more – svojevrsno čišćenje od suviše moćnog zla koje je zavladalo svijetom ...Jedan kraj i novi početak.

***

Buđenje, kako to već obično biva, ne otkriva ništa nova. Ništa što već nismo zajedno s pjesnikinjom odsanjali. Buđenje započinje dvojbom. "Pokušavam se sjetiti u kojem sam stoljeću zaspala" – kao da je to nešto posebno bitno. Ono što jest bitno, trenutak je otkrića svoje tjelesnosti, ali i traženja duše (dakle trenutak spoznaje kako smo od nje u budnosti odvojeni)! Nje - sebe od sebe starije, budni smo se odrekli što nas zapravo čini u budnosti mrtvima. U svakom životu dok mislimo da živimo mi smo zapravo samo mrtvi "prošli mirni budući stranci" izgubljeni u "sjenama nepotrebnih vrsta uspomena".

Konačno, zaklopivši korice ove knjige, ostanemo sjedeći sami u vlastitoj uzaludnosti koje smo i više nego svjesni sa svakom godinom kojoj mahnemo na rastanku, jednog dana u trenutnoj stvarnosti. "Pisma iz uzaludnosti" Suzane Lovrić, zbirka je koju je poželjno imati u svojoj biblioteci!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

  23.06.2020.

  Igor Mandić

  NON SERVIAM IGORA MANDIĆA: „Srpski životi su važni???“

 2. IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

  19.06.2020.

  Nataša Škaričić

  IZBORNO SILOVANJE: Kasno Križar u parlament stiže

 3. OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

  18.06.2020.

  Bojan Tončić

  OTETO IZ TMINE: Izazov zlikovačkih lista

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije