BOLNA BJELINA

U čast Alemu Ćurinu Novosti izlaze s praznom naslovnicom

ritn by: Lupiga.Com | 17.12.2020.
BOLNA BJELINA: U čast Alemu Ćurinu Novosti izlaze s praznom naslovnicom
„Digao je Alem toga jutra sidro na koćetu, odvezao cime i otplovio na daleki, izgubljeni kontinent što ga zovu i Mu, i što ga zovu Atlantida, 'mašti se vrativši kao kući', nama zauvijek, sebi samo još jednom, 'unovo'. Ostavio nam je požutjele mape, znakove i tragove, da ga jednog dana, odlučimo li se na Alemovu slobodu, tamo nađemo“, riječi su s kojima se Boris Dežulović u novom broju tjednika Novosti, u tekstu naslova „Kraj epizode“, oprostio s Alemom Ćurinom. „Svojim jedinstvenim likovnim novinarstvom Alem Ćurin u posljednjih jedanaest godina značajno je definirao identitet tjednika Novosti. Njegov odlazak veliki je gubitak za umjetnost, novinarstvo i za naš list“, poručili su iz ovog tjednika u svom novom broju koji izlazi s gotovo praznom naslovnicom, na bolnoj bjelini osim logotipa Novosti stoji tek – „Alem Ćurin (1953.-2020.)“.

„Digao je Alem toga jutra sidro na koćetu, odvezao cime i otplovio na daleki, izgubljeni kontinent što ga zovu i Mu, i što ga zovu Atlantida, 'mašti se vrativši kao kući', nama zauvijek, sebi samo još jednom, 'unovo'. Ostavio nam je požutjele mape, znakove i tragove, da ga jednog dana, odlučimo li se na Alemovu slobodu, tamo nađemo“, riječi su s kojima se Boris Dežulović u novom broju tjednika Novosti, u tekstu naslova „Kraj epizode“, oprostio s Alemom Ćurinom

Vjerojatno najbolji ilustrator kojeg su ovi prostori ikad dali preminuo je ovog tjedna u 68. godini života. Nakon završene gimnazije u rodnom Splitu i pohađanja Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, radio je u cijelom nizu omladinskih časopisa, a potom kao grafički dizajner Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, kao ilustrator u Nedjeljnoj Dalmaciji, kasnije i u Feral Tribuneu nakon čijeg gašenja surađuje s Novostima, gdje njegove izvanserijske ilustracije, objavljivane najčešće na naslovnicama, igraju vrlo važnu ulogu u identitetu ovog lista. 

Novosti - Alem Ćurin
(ILUSTRACIJA: Novosti)

„Svojim jedinstvenim likovnim novinarstvom Alem Ćurin u posljednjih jedanaest godina značajno je definirao identitet tjednika Novosti. Njegov odlazak veliki je gubitak za umjetnost, novinarstvo i za naš list“, poručili su iz ovog tjednika u svom novom broju koji izlazi s gotovo praznom naslovnicom, na bolnoj bjelini osim logotipa Novosti stoji tek – „Alem Ćurin (1953.-2020.)“. 

Nove Novosti na osam stranica donose i izbor najzapaženijih Alemovih ilustracija za ovaj list, od one prve koju je objavio u prosincu 2009. godine do posljednje (objavljene prošlog tjedna). U 11 godina suradnje s Novostima objavio je oko 550 ilustracija, a u brojevima 619. i 977. našla su se i dva njegova autoportreta.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Novosti

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

  24.11.2021.

  Ivica Prtenjača

  MELANKOLIJA I KUHANJE IVICE PRTENJAČE: Jeste li doručkovali?

 2. CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

  14.11.2021.

  Ahmed Burić

  CARSTVO BAŠIBOZUKA: Uvijek ima ko ratovati i to za one koji su davno trebali biti zatvoreni

 3. LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Vremenska nelagoda

  03.11.2021.

  Marko Tomaš

  LEKSIKON MARKA TOMAŠA: Vremenska nelagoda

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije