Dvd
REDATELJ: FILIP ŠOVAGOVIĆ

Pušća Bistra

ocjena: Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena Zvjezdica_vatrena | godina: 2005. | trajanje: 73 min
uloge: Enes Vejzović, Mladen Vulić, Dragan Despot, Danko Ljuština, Slavko Brankov, Ranko Zidarić, Božidar Alić, Ivica Vidović, Natalija Đorđević
žanr: komedija
produkcija: Inter Film, HRT
scenario: Filip Šovagović
redatelj: Filip Šovagović
ritn by: Dunga | 02.10.2005.
Pušća Bistra
"Pušća Bistra", debitantsko ostvarenje renomiranog glumca i hvaljenog pisca kazališnih komada, Filipa Šovagovića, izgleda kao da je netko rastavio pušku pa je sastavio na totalno krivi način, izloživši takvu napravu radoznalu pogledu. Sve je složeno da, ako imamo barem približnu viziju puške, tjera ili na demonstrativno dizanje dupišta u petoj minuti filma ili na totalnu zajebanciju uz dobru glumu i Rundekovu muziku. Šovagović je svjesno sve okrenuo naopačke i tako vjerojatno zapečatio karijeru filmskog redatelja. U svom je mazohizmu ovdje otišao do kraja i to doista još nije viđeno u našem filmu

Bilo kakav pristup ovom debitantskom ostvarenju renomiranog glumca i hvaljenog pisca brojnih kazališnih komada, Filipa Šovagovića (39), traži apliciranje bar čuvenoga usklika nekog sportskog reportera nad senzacijom tipa Široki Brijeg-Barcelona 4:0. "Spalite sve nogometne knjige!", prodreknuo bi se u takvoj prigodi kakav Vela ili Mihajlovski. Dobro, u slučaju Šovagovićeva filma nije baš da treba spaliti sve postulate redateljskog i scenarističkog posla, ali i ono što je naš junak preuzeo od tradicije i zanata nije od neke koristi u razastiranju onoga o čemu "Pušća Bistra" govori i(li) želi da kaže.

U smislu cjeline i dijelova, taj film izgleda kao da je netko rastavio pušku (ne pada mi na pamet neki sličan alat) pa je sastavio na totalno krivi način, izloživši takvu napravu radoznalu pogledu. Znači, tu je i cijev (kao nekakva pripovjedna nit), i spremnik (likovi), i kundak (stvarnosni elementi) i nišan (nekaj je autor htio reći), i svi elementi koji trebaju biti; ali sve je to tako složeno da, ako imamo barem približnu viziju kako puška izgleda, tjera ili na demonstrativno dizanje dupišta u petoj minuti filma ili na totalnu zajebanciju, s povremenim urnebesnim smijehom. Ovaj nadrikritičar zatekao je sebe u potonjoj situaciji. A potpuno je očekivano da se 50 posto bilo kakve publike od pedesetak, sto ljudi pokupi na prvi znak da se tu netko prilično komotno poigrava s njihovom pažnjom i, ah, poklonjenim vremenom.

Šovagović očigledno nije od onih koji bi gledatelju kupljeno "povjerenje na neviđeno" vratio u poodmakloj fazi filma, davši do znanja da računa s njegovom percepcijom. On u svom mazohizmu ide do kraja i to doista još nije viđeno u našem filmu. Bez upozorenja, bez prethodnog iskustva koje bi na takvo nešto upućivalo, bez vidljivog razloga. Ako pođemo od toga da događaj ili situacija nalazi umjetnika, a ne obratno, onda se može reći da je ova naša stvarnost s tajkunima, kriminalom, histeričnom trkom za lovicom pomoću koje bi se otplatilo nabubrile kredite, distorziranom politikom, medijskim atakiranjem s prezentacijom high-lifea i sličnim prispodobama našeg aktualnog trenutka (čega svega pomalo ima u "Pušći Bistri") pronašla Filipa Šovagovića, a ovaj onda tako zadanoj materiji dao svoj otkačeni oblik.

Ono po čemu ovaj film može zadobiti pozornost i svih onih koji nemaju razumijevanja za ovakav "larpurlatizam", svakako jest odlična gluma, atmosfera kakva u našem filmu još nije viđena (sve to je značajno očuđeno Rundekovom muzikom) i osjećaj da ste gledanjem filma ušli u neki još neoznačeni prostor, ne samo u našoj kinematografiji. Što god da su Vejzović (neodoljivo podsjeća na Johna Torturra kao Barton Finka), Vulić, Despot, Brankov i ostali htjeli postići svojim nastupima i s kojom motivacijom, ispalo je da se pohabana floskula o lošim hrvatskim glumcima ovdje pretvorila u svoju suprotnost. Makar će neki reći - jadan li je onaj hrvatski film kojem su glumci najsvjetlija točka.

K tome, ostalo je nejasno da li su zatamnjeni kadrovi i na (rijetke) trenutke teško raspoznatljiv ton dio "spektakla" ili manjkavost u produkciji. Pri svemu kao da stalno treba imati na umu da je Filip Šovagović svjesno sve okrenuo naopačke. I tako vjerojatno zapečatio karijeru filmskog redatelja. Činjenica da će s takvim završetkom svi biti zadovoljni, uključujući i samog F. Š. (39), udara konačnom dojmu još koju bloketu začudnosti. Kao da je i onako u "Pušći Bistri" nije bilo dovoljno.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije