ZABRANJENA PETINA GRADA Puležani gube prekrasnih 180 hektara poluotoka ako se ne pobune

ritn by: Ana Benačić | 07.05.2014.
ZABRANJENA PETINA GRADA Puležani gube prekrasnih 180 hektara poluotoka ako se ne pobune
Sjednica Gradskog vijeća Pule na kojoj bi se trebalo glasati o sudbini Muzila, ukoliko IDS-ova vlast i gradonačelnik Boris Miletić ne skinu tu točku s dnevnog reda, zakazana je za četvrtak u 17 sati. To konkretno znači da Puležane dijeli manje od 48 sati od gubitka 180 hektara njihovog grada - šume, livada, fascinantnih austrougarskih građevina i labirinata unutar ovog "zabranjenog grada", koji im je oduzet prije 200 godina. Od tada ga je koristila vojska, a i danas ga nadzire iako je 2007. godine odlučeno da će se komercijalizirati - dakle, ponovno oduzeti kako bi na njemu netko mogao ostvarivati profit.

Pobuna građana protiv prodaje najvećeg poluotoka u Puli, kao i svi prijedlozi za Muzil koji su proizašli iz građanske javne rasprave, potpuno su ignorirani već godinama. Isto tako, ignorirane su i primjedbe strukovnih organizacija i ustanova, kao što su Hrvatske šume, Društvo arhitekata Istre, Udruženje hrvatskih arhitekata te Državni zavod za zaštitu prirode. Zato se za četvrtak zakazuje javni prosvjedni zbor građana na Forumu ispred Gradske vijećnice u vrijeme kada se održava sjednica gdje bi se trebalo odlučiti o urbanističkoj budućnosti tog dijela.

"Kojim smjerom ćemo razvijati Muzil? Pitanje je na koje se nudi samo jedan odgovor. Golf. I samo jedna mogućnost izbora: uzmi ili ostavi! U nevjerici zaključujemo kako glas građana ovoj gradskoj vlasti ne znači ništa!", navode aktivisti u pozivu na zbor koji će započeti u 16.30 sati.

Koliko je vrijedno ovo područje i zašto se ono ne smije komercijalizirati, davanjem u koncesiju na stotinjak godina ili prodajom privatnicima, zamišljeno pogledajte u samo šest minuta priloga udruge BRID (Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju) u kojemu aktivisti i aktivistkinje inicijative Volim Pulu govore o Muzilu.

 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Zelena-Istra.hr


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

  03.04.2021.

  Lana Bobić

  SHORT STORY SHORT: HDZ nas je naučio da je otpor uzaludan

 2. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

  28.03.2021.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Kakav je to primjer Zoran Milanović?

 3. BURE BARUTA: Put za ilovaču

  24.03.2021.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Put za ilovaču

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije