ZA DRAMU KOJA JE PREDVIDJELA BUDUĆNOST

Predrag Lucić nagrađen „Juditom“

ritn by: J.B. | 15.08.2017.
ZA DRAMU KOJA JE PREDVIDJELA BUDUĆNOST: Predrag Lucić nagrađen „Juditom“
Poznati splitski književnik i novinar, Predrag Lucić, dobitnik je nagrade Judita na ovogodišnjem, 63. Splitskom ljetu. Predstava „Aziz ili svadba koja je spasila Zapad“, odigrana u parku vile Dalmacija, po njegovom tekstu napisanom još 2006. godine, izazvala je veliki interes javnosti i naišla na izuzetno dobar prijem kod kritike. Osim što je tekst otkrio začuđujuće vizionarske sposobnosti Predraga Lucića, ona je ujedno pokazala i koliko je domaća kazališna scena ostala siromašnija zbog činjenice da se Lucić još ranije nije upustio u kazališne vode. „Novinar, pisac i redatelj Predrag Lucić ovim je tekstom, nastalim još 2006. godine, u žanru tragikomične alegorije osvijetlio mračne zakutke ljudskih duša u kojima strah od onog nepoznatog rađa zlo. Tekst je protokom vremena dobio, nažalost, na aktualnosti“, stoji u obrazloženju nagrade dodijeljene „Azizu“.

Poznati splitski književnik i novinar, Predrag Lucić, dobitnik je nagrade Judita na ovogodišnjem, 63. Splitskom ljetu. Predstava „Aziz ili svadba koja je spasila Zapad“, odigrana u parku vile Dalmacija, po njegovom tekstu napisanom još 2006. godine, izazvala je veliki interes javnosti i naišla na izuzetno dobar prijem kod kritike. Osim što je tekst otkrio začuđujuće vizionarske sposobnosti Predraga Lucića, ona je ujedno pokazala i koliko je domaća kazališna scena ostala siromašnija zbog činjenice da se Lucić još ranije nije upustio u kazališne vode. 

Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrade Judita, u sastavu dr. Nila Kuzmanić Svete (teatrologinja), Jasmina Parić (novinarka) i Jelena Bosančić (glumica), jednoglasno je odlučio dodijeliti Luciću.

„AZIZ“ PREDRAGA LUCIĆA: Drama svih nas, danas i ovdje

„Novinar, pisac i redatelj Predrag Lucić ovim je tekstom, nastalim još 2006. godine, u žanru tragikomične alegorije osvijetlio mračne zakutke ljudskih duša u kojima strah od onog nepoznatog rađa zlo. Tekst je protokom vremena dobio, nažalost, na aktualnosti“, stoji u obrazloženju nagrade dodijeljene „Azizu“, komadu koji je režirao Dino Mustafić, koreografiju potpisuje Gjergji Prevazi, glazbu Tamara Obrovac, a za kostime i scenografske intervencije u prostor bili su zaduženi Lejla Hodžić, odnosno Dragutin Broz.

Aziz
"Predrag Lucić ovim je tekstom osvijetlio mračne zakutke ljudskih duša", stoji u obrazloženju nagrade (FOTO: Splitsko ljeto)

Cijela Lucićeva groteskna igra, pisali smo na Lupigi o predstavi, počiva na modelu brehtovog poimanja teatra, konkretno vežući se uz njegov „Pir malograđana“, jednu od Brechtovih ranih jednočinki iz jeseni 1919. godine, izvedene u Frankfurtu sedam godina kasnije, a tiskane tek iza njegove smrti, 1961. godine. Autorski tim predstave ulazi u strukturu te Brechtove drame, preuzima od nje glavne likove, devet ključnih protagonista, obogaćuje ih sa još šest lica, tri mislioca iliti mudraca, dva anđela-meleka, i naravno stožerni lik Aziza – stranca, vrlo slobodno se kreće kroz replike originala, nadomješta ih vlastitim tekstom upravo se fokusirajući na taj tako prisutni strah i ugrozu od nekoga tko je tu upao sa strane, nepoznat i drugačiji.

„Među junake Brechtovog 'Pira malograđana' doveo sam Aziza, čovjeka o kojem veseli svatovi ne znaju ništa, osim što na osnovu njegove tamne puti i neprilagođenosti zadanoj situaciji zaključuju da se radi o nekakvom Marokaneru, Arapinu ili tako nečem, pa da se samim tim radi i o potencijalnom teroristu. Takva je reakcija nažalost očekivana, jer ih dežurna propaganda planetarnog rata protiv terorizma uči da o 'svima njima' razmišljaju kao o bombašima-samoubojicama. Moj tekst govori o industriji straha koja dodatno izluđuje već ionako pomahnitale stupove konzumerističkog društva“, svojevremeno je objasnio Predrag Lucić, čiji tekst nosi neizbrisivi pečat njemu svojstvenog humora, satirične žaoke, ironije i parodiranja.

„Lucićevi svatovi ogoljet će se do srži. Prikaz njihova prijezira, okrutnosti, neznanja i zatrovanih obiteljskih odnosa, gorka je kritika današnje civilizacije“, zaključuje se u obrazloženju nagrade.

Ocjenjivački sud Slobodne dalmacije za glazbeni program 63. Splitskog ljeta, u sastavu Tonći Šitin, Jadranka Garin i Loris Grubišić, jednoglasnom je odlukom nagradu Judita dodijelio slavnom violinistu Stefanu Milenkovichu za izuzetan glazbeni doživljaj u kojemu je njegov suradnik bio sjajni pijanist Rohan de Silva. Bio je to njegov deseti nastup u Splitu, gdje je prvi put nastupio još kao 14-godišnjak.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

  30.01.2019.

  Viktor Ivančić

  EKSKLUZIVNO: SOA otkrila da je Deklaracija o Domovinskom ratu falsifikat!

 2. BURE BARUTA: Mučnina u čudnoj šumi

  23.01.2019.

  Ahmed Burić

  BURE BARUTA: Mučnina u čudnoj šumi

 3. SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

  27.12.2018.

  Ivica Đikić

  SDP-OVA NEVOLJA: Zlatko Komadina, politička antiličnost godine

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije