U OBRANI SLOBODE GOVORA

Profitni mediji mogu, smiju i moraju dobivati javne subvencije, a neprofitni ne

ritn by: I.F. | 10.02.2016.
U OBRANI SLOBODE GOVORA: 'Profitni mediji mogu, smiju i moraju dobivati javne subvencije, a neprofitni ne'
„Nije logično zauzimati poziciju da neprofitni mediji ne smiju dobivati javne subvencije dok profitni mediji mogu, smiju i moraju dobivati javne subvencije“, rekla je Andrea Milat urednica portala Bilten, na tribini koja je u utorak održana u Hrvatskom novinarskom domu, iznijevši niz podataka i usporedbi o financiranju neprofitnih i komercijalnih medija. Tako je između ostalog napomenula kako je iz Fonda za pluralizam za 2015. godinu svim neprofitnim medijima dodijelio 1,5 milijuna kuna, dok je samo Z1 televizija dobila 815.000 kuna, a komercijalni mediji 29,5 milijuna kuna, objasnivši i s koliko su novca subvencionirani tiskani mediji smanjivanjem PDV-a. Jedan od govornika, urednik tjednika Novosti i dugogodišnji novinar Feral Tribunea, Ivica Đikić, zapitao se - “Što su oni dali u zamjenu ovoj zajednici i ovom društvu? Ne previše, puno više za taj novac koji dobivaju dali su neprofitni mediji“.

Na tribini u organizaciji Mreže emancipacije E-net i inicijative neprofitnih medija nazvanoj „U obrani slobode govora“,  govorili su Veronika Rešković (Forum.tm), Ana Brakus (Libela), Mašenjka Bačić (Stav), Luka Ostojić (Booksa), Andrea Milat (Bilten), Mislav Žitko (Filozofski fakultet), Tonči Kursar (Fakultet političkih znanosti) i Ivica Đikić (Novosti).

U fokusu tribine koja je u utorak održana u Hrvatskom novinarskom domu bio je jedan od prvih poteza nove Vlade koji je istaknuo put ka novoj „nacionalnoj paradigmi“ kulturne i medijske politike te se može tumačiti kao ozbiljan napad na novinarstvo, medijski pluralizam i ljudska prava. 

U OBRANI SLOBODE GOVORANaziv je to tribine koju su organizirali Mreža emancipacije E-net i inicijativa neprofitnih medija. Na tribini su sudjelovali novinari neprofitnih medija, onih istih kojima sada, najavom odluke novog ministra kulture, prijeti prestanak rada.

Posted by Hrvatska uživo on 9. veljača 2016

 

Među ostalim govorilo se i omjerima financiranje profitnih i neprofitnih medija na koje je zadnjih dana pokrenuta prava hajka, a koji svi zajedno mogu aplicirati na fondove (Agencija za elektroničke medije i Ministarstvo kulture) koji ukupno na godišnjoj razini iznose oko šest milijuna kuna

„Nije logično zauzimati poziciju da neprofitni mediji ne smiju dobivati javne subvencije dok profitni mediji mogu, smiju i moraju dobivati javne subvencije“, rekla je Andrea Milat, urednica portala Bilten, iznijevši niz podataka i usporedbi o financiranju neprofitnih i komercijalnih medija. 

Tako je između ostalog napomenula kako je iz Fonda za pluralizam za 2015. godinu svim neprofitnim medijima dodijeljeno 1,5 milijuna kuna, dok je samo Z1 televizija iz istog fonda dobila 815.000 kuna, a komercijalni mediji 29,5 milijuna kuna. Objasnila je i s koliko su novca subvencionirani tiskani mediji smanjivanjem PDV-a s 25 na pet posto.

Jedan od govornika, urednik tjednika Novosti i dugogodišnji novinar Feral Tribunea, Ivica Đikić, zapitao se - “Što su oni dali u zamjenu ovoj zajednici i ovom društvu? Ne previše, puno više za taj novac koji dobivaju dali su neprofitni mediji“.

Iako je ova tribina uglavnom naišla na ignoranciju komercijalnih medija, Hrvatska radiotelevizija objavila je kratak, ali sadržajan prilog, a u nastavku vam donosimo nekoliko ilustracija o tome kako se subvencioniraju profitni, a kako neprofitni mediji.

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Neprofitni mediji

 

Lupiga.Com

Naslovna ilustracija: E-net

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije