PLENUM FFZG-A

Blokada zaustavljena, ali bez predstavnika studenata neće biti sjednica Vijeća

ritn by: J.S. | 04.10.2016.
PLENUM FFZG-a: Blokada zaustavljena, ali bez predstavnika studenata neće biti sjednica Vijeća
Blokada Filozofskog fakulteta (FFZG) zaustavljena je nakon odluke o suspenziji dekana Vlatka Previšića, izglasano je na Plenumu FFZG-a koji nije zadovoljan izborom v.d. Željka Holjevca koji je do jučer bio najbliži dekanov suradnik. Glasalo se i protiv imenovanja pet vršitelja dužnosti prodekana jer to nije u ovlasti Senata već Vijeća fakulteta, a od v.d. dekana zahtijeva se da odmah vrati legalno izabrane studentske predstavnike u Vijeće jer bez predstavnika studenta, odlučni su profesori FFZG-a koji su sjedili na Plenumu, ni oni neće prisustvovati sjednicama. Bilo je govora i o tome kako će se već na prvoj sjednici Vijeća tražiti pokretanje postupka izbora novog dekana. Prema Statutu Sveučilišta, naime, izbor novog dekana mora se obaviti u roku od tri mjeseca. Plenum se ovoga puta ipak održao u dvorani D7, a burnu reakciju izazvala je i podrška Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti. Zaštitara sinoć na fakultetu nije bilo.

Blokada zagrebačkog Filozofskog fakulteta (FFZG) zaustavljena je nakon što je Senat Sveučilišta u Zagrebu potvrdio rektorovu odluku o suspenziji dekana Vlatka Previšića, izglasano je na Plenumu FFZG-a koji se održavao u dvorani D7 fakulteta. Korištenje dvorane, međutim, nije omogućio novoimenovani vršitelj dužnosti dekana Željko Holjevac, a dvorana A015 i danas je za studente bila zaključana. Zaštitara, međutim, nije bilo. Glasnim odobravanjem dočekana je na Plenumu poruka o potpori Sindikata zaposlenih u zaštitarskoj djelatnosti. 

Premda su odustali od blokade, Plenum FFZG-a nije zadovoljan izborom v.d. dekana koji je do jučer bio najbliži suradnik dekana Previšića, a osporavaju imenovanje pet v.d. prodekana jer to nije u ovlasti Senata već Vijeća fakulteta. Od Senata zahtijevaju i da opozove odluku o poništenju izbora za Studentski zbor zbog čega je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) već zatražen upravni nadzor nad zakonitošću rada Sveučilišta u Zagrebu. Inicijativi članova i zamjenika Vijeća FFZG-a dali su naputak da pokrene i daljnje procedure vezane za upravni nadzor nad radom Senata Sveučilišta.

Filozofski fakultet u Zagrebu FFZGPlenum je sinoć održan u dvorani D7, ali ne zato što je to odobrio v.d. dekan Holjevac (FOTO: Hina)

Odlučeno je, osim toga, da se od od v.d. dekana zahtijeva vraćanje legalno izabranih studentskih predstavnika u Vijeće FFZG-a jer poništenje izbora Studentskog zbora ne znači i poništenje mandata studentskih predstavnika u Vijeću. Bez predstavnika studenta, odlučni su profesori FFZG-a koji su sjedili na Plenumu, ni oni neće prisustvovati sjednicama Vijeća. Bilo je govora i o tome kako će se već na prvoj sjednici Vijeća tražiti pokretanje postupka izbora novog dekana. Prema Statutu Sveučilišta, naime, izbor novog dekana mora se obaviti u roku od tri mjeseca.

Rasprava o zahtjevu da ostavku podnese i rektor Sveučilišta Damir Boras odgođena je do daljnjega jer, zaključeno je na Plenumu, argumentaciju za takav potez treba dobro pripremiti. Osim toga, rečeno je, FFZG ne može sve odraditi sam, a potpora drugih sastavnica zagrebačkog Sveučilišta i sinoć je bila tanka; Studentska inicijativa Tekstilno tehnološkog fakulteta, Klub studenata psihologije Hrvatskih studija, Društvo studenata socijalnog rada, Klub studenata elektrotehnike KSET, dok je potpora Studentskog zbora Sveučilišta dočekana s rezervom jer na izvanrednoj sjednici Senata na kojoj je smijenjen Previšić nisu pročitali pismo raspuštenog Studentskog zbora FFZG-a i apelirali na opoziv te odluke kako su bili zamoljeni. Moglo se čuti i to kako FFZG nije omiljen među Studentskim zborovima drugih fakulteta, kao i to da većina tih zborova zapravo ne djeluje slobodno.

Odlučeno je kako će sljedeći Plenum biti održan dan nakon sljedeće sjednice Vijeća FFZG-a koju će profesori ponovo bojkotirati ako na njoj ne bude studentskih predstavnika.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

    26.04.2024.

    Marko Pogačar

    MUZIČKA MAPA MARKA POGAČARA: Novi Sad

  2. UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

    19.04.2024.

    Srđan Puhalo

    UKLANJANJE OPASNOSTI: Zašto šapićima smetaju Tito i Jugoslavija

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije