ONIMA KOJI ČUJU, A NE VIDE

Inauguracija u znaku floskula i uzvanika iz domene krim.org

ritn by: Ana Benačić | 15.02.2015.
ONIMA KOJI ČUJU, A NE VIDE: Inauguracija u znaku floskula i uzvanika iz domene krim.org
Pred suznim očima javnosti i remetinečke bojne u isturenim redovima, Kolinda Grabar Kitarović je na ovaj sunčani dan omogućila na Markovom trgu pravu kišu floskula, pobrinuvši se da nijedna ne ostane neizgovorena. Od poboljšavanja investicijske klime u uskoro bogatoj Hrvatskoj, zaštite prava nacionalnih manjina (na što je uzvaniku Tomislavu Merčepu navodno zasuzilo oko), okončanja sukoba oko povijesnih uloga roditelja i djedova (Thompson ganut), Tuđmanove pomirbe podijeljenog hrvatskoga nacionalnog bića kojim je stvorio preduvjete za pljačk..., pardon, uspostavu hrvatske države do nulte tolerancije na korupciju.

U svom govoru dotakla se brojnih tema na kojima predsjednici već 15 godina grade popularnost, zato što osim dara govora - kojeg rjeđe nego za utemeljenu kritiku koriste za probitak (bivših?) stranačkih kolega i rasipanje floskula - nemaju i ovlasti kojima bi ih proveli. Premijer Zoran Milanović, pokušavajući povesti pljesak nakon što su izviždani Ivo Josipović i Stjepan Mesić kada im se predsjednica zahvalila, ostao je sasvim sam usred mnoštva.

Zanimljivo je i da je odmah iza priče o ravnopravnosti spolova, uslijedilo litanije o važnosti naše kulture, tradicije, obitelji i vjere. Ove riječi zasigurno su kod uzvanice Željke Markić, pobornice samozvane pro-life, suštinski anti-choice opcije, dočekane s nadom da će Grabar Kitarović zaboraviti predizborna obećanja i podržati je u križarskom ratu za Hrvatsku u kojoj će se više rađati nego umirati. Makar koliko je inicijativu U ime obitelji podržao uzvanik Milan Bandić, koji se pojavio usprkos tome što predsjednica veli da će se zalagati za nultu toleranciju na korupciju i da će biti predsjednica svih hrvatskih građana, bez obzira na... spolnu orijentaciju.

OPTUŽEN: Sud će se baviti ljubavlju Markićke i Bandića

Nulta tolerancija

I dok su se mnogi osjećali zaštićenima NATO-vim kišobranom, koji bombama sije sigurnost po svijetu, zasigurno nije svim okupljenima na Markovom trgu bilo svejedno što među njima slobodno defiliraju individue u svim fazama istražnih i sudskih postupaka za razne vrste kriminalnih aktivnosti, ubojstva, ratne zločine, dilanje drogom i slično. Osim ranije spomenutih, tu su se našli Josip Sačić, Tomislav Horvatinčić, Vladimir Bujanec, Zdravko Mamić, Anto Đapić, Ljubo Ćesić Rojs... A tko zna koliko bi ih još bilo da se slobodni vikendi u Remetincu slobodnije dijele ili da nije bilo aktivnosti nadležnih institucija u iskorjenjivanju te pošasti, korupcije. 

Bilo je i klasičnih neplatiša poreza (spomenuti Marko Perković Thompson) i oni koji se ne libe veličati ustaške logore (spomenuti M. P. Thompson). Došao je i teoretičar zavjere Davor Domazet Lošo, kao i Tuđmanov specijalist za prebrajanje žrtava Jasenovca Vice Vukojević.

No, nećemo o logorima i povijesnim ulogama predaka. Predsjednica je jasno poručila da se moramo zagledati u budućnost. To, pored njenih opetovanih nastojanja da beatificira Franju Tuđmana - utemeljitelja stranke koja je osuđena zbog kriminala u drugom desetljeću hrvatske neovisnosti i nikad procesuirana za daleko "teže" prvo desetljeće - zvuči kao mjera opreza, kako taj pokušaj ne bi propao slavnije od komparativnih prednosti ove prekrasne zemlje, kad joj je na vlast došao HDZ.

Cirkus

Josip Klemm i Đuro Glogoški, nedavno glavne gostujuće zvijezde dočeka Branimira Glavaša, koji je taj skup iskoristio za verbalno teroriziranje nacionalnih manjina, jednostavno nisu mogli ne doći na ovaj skup pomirbe. Nacionalne manjine, kazala je predsjednica, bogatstvo su ove države, pa je zato nakon izbora otišla kod njih u šator u Savskoj 66. 

LUDEŽ O ODLASKU ŠATORA IZ SAVSKE: Zar je sve bio samo fol? Gde da se sada peče vol i prima predsednik?

MLADI PRIJAVILI GLAVAŠA ZBOG DOČEKA: Akumulator je bio oružje za ubijanje!

Da bi cirkus bio kompletan, najviđeniji gost inauguracije iz inozemstva je bio Aleksandar Vučić, simbol pomirbe i miroljubivosti, kako danas, tako i prije 20 godina kad je urlao da će na svakog ubijenog Srbina srpska vojska ubiti sto muslimana.

Sudeći po uvaženim uzvanicima i izgovorenom tekstu, ove su poruke odaslane onima koji čuju, a ne vide

Pored ovih snažnih riječi, neizbježno i tradicionalno, kao i prilikom svake slične ceremonije, našlo se i mjesta za trivijalnosti modnoga predznaka. Dok su se komentari uglavnom vrtjeli oko plavetnila njene inauguracijske haljine i trepavica, modna priča dana je ipak revival predsjedničke lente. U to ime...

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot HRT


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije