INICIJATIVA MLADIH STUDENTSKOM DOMU

„A sad prikažite i film o zločinima zbog kojih je Kordić osuđen“

ritn by: I.F. | 03.04.2019.
INICIJATIVA MLADIH STUDENTSKOM DOMU: „A sad prikažite i film o zločinima zbog kojih je Kordić osuđen“
Sinoć je u zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić, popularnoj Savi, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje. Kino Forum bilo je ispunjeno uglavnom mladim ljudima, a uz Kordića je na pozornici bio i kontroverzni svećenik don Damir Stojić koji je osuđenog ratnog zločinca usporedio sa Svetim Pavlom. Na ugošćavanje osuđenog ratnog zločinca u prostorijama Studentskog doma, reagirala je danas Inicijativa mladih za ljudska prava, uputivši otvoreno pismo Boženku Ćosiću, upravitelju Studentskog doma Stjepan Radić. U otvorenom pismu Ćosića su iz Inicijative pozvali da na skorašnju obljetnicu masakra u Ahmićima na istom mjestu prikažu film „Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna“ u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji se bavi upravo zločinima zbog kojih je Kordić osuđen. Evo i što su sve napisali upravitelju.

Sinoć je u zagrebačkom Studentskom domu Stjepan Radić, popularnoj Savi, osuđeni ratni zločinac Dario Kordić održao predavanje. Kino Forum bilo je ispunjeno uglavnom mladim ljudima, a uz Kordića je na pozornici bio i kontroverzni svećenik don Damir Stojić koji je osuđenog ratnog zločinca usporedio sa Svetim Pavlom. Predavanje je organizirao Studentski pastoral i Zavičajni klub hercegovačkih studenata, a Kordić je govorio o „svom odnosu s Bogom“. 

Čovjek u Haagu osuđen na 25 godina zatvora etničkog čišćenja u Lašvanskoj dolini i zločina u Ahmićima, selu u srednjoj Bosni nedaleko Viteza, gdje je zvjerski pobijeno 116 osoba, od kojih je najmlađa žrtva imala tek osam mjeseci, rekao je kako je Boga upoznao iza rešetaka i kako mu je Bog pomogao da bude oslobođen. Rat i zlodjela zbog kojih je osuđen, naravno, nije spominjao, ali je zato rekao kako je Hrvatska Kristova zemlja.

PISMO ŽRTVE DARIJU KORDIĆU: Izvinjavam se što sam preživio!

NEZAPAMĆENA GRAĐANSKA HRABROST: Ovo je čovjek koji je Kordiću viknuo "sotono, ubojico!"

U jednom trenutku na predavanje su ušle četiri osobe, noseći transparent na kojem je pisalo „Dario Kordić – ratni zločinac“. Nekoliko mladića iz publike odmah je nasrnulo na njih i oduzelo im transparent, a Kordić je ovaj upad komentirao iz pozicije žrtve pune oprosta rekavši „Bože, oprosti im, ne znaju što čine“. Prosvjednici su na koncu prošli puno bolje nego mirovni aktivist koji je u lipnju 2014. godine na Kordićeve zločine upozorio na zagrebačkom aerodromu u trenutku kada je Kordićev povratak u hrvatsku slavila masa njegovih obožavatelja. Aktivist je tada pretrpio nekoliko udaraca, a od gore sudbine spasila ga je intervencija policije. 

Ahmići
Ahmići 1993. godine (FOTO: BH vijesti)

Na ugošćavanje osuđenog ratnog zločinca u prostorijama Studentskog doma, reagirala je danas Inicijativa mladih za ljudska prava, uputivši otvoreno pismo Boženku Ćosiću, upravitelju Studentskog doma Stjepan Radić, gdje su lani dopustili isticanje zastava i natpisa podrške u Haagu osuđenoj šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine, dok, primjerice, za LGBT zastavu na kojoj je pisalo „I mi tu živimo“ nisu imali sluha pa su je zabranili. 

U otvorenom pismu Ćosića su iz Inicijative pozvali da na skorašnju obljetnicu masakra u Ahmićima na istom mjestu prikažu film „Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna“ u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju koji se bavi upravo zločinima zbog kojih je Kordić osuđen. Evo i što su sve napisali upravitelju.

„Poštovani gospodine Ćosić, povod za naše obraćanje Vama je predavanje koje je jučer, 2. travnja 2019. održao Dario Kordić, pravomoćno osuđeni ratni zločinac u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata u kinu 'Forum' zagrebačkog studentskog doma 'Stjepan Radić', a kojeg ste Vi upravitelj. Dozvolili ste i omogućili obraćanje ratnom zločincu koji se nikada pa ni jučer nije ispričao za monstruoznosti za koje je odgovoran. Podsjetit ćemo Vas da presuda kojom je Dario Kordić proglašen krivim od strane Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđuje njegovu odgovornost za najgore oblike zločina među kojima je i odgovornost za pokolj u Ahmićima 1993. godine u kojem su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane ubili više od sto civila, uključujući 32 žene i 11 djece. Davanjem javnog prostora ovakvim ljudima gradi se društvo koje veliča rat i nasilje, omalovažava i ne poštuje žrtve te aktivno promiče vrijednosti suprotne ljudskim pravima. Kako biste studentima i studenticama te zainteresiranoj javnosti omogućili da steknu znanja i spoznaje o događanjima i zločinima koji su se dogodili u srednjoj Bosni početkom devedesetih upućujemo Vam zahtjev za održavanjem projekcije filma 'Zločini pred Tribunalom – Srednja Bosna' u produkciji Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, u kinu 'Forum', koji između ostalog, tematizira zločine počinjene u Ahmićima za koje je Kordić proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 25 godina. U nadi da prepoznajete važnost i odgovornost da navedena projekcija bude prikazana, molimo da se održi 16. travnja na 26. obljetnicu zločina u Ahmićima“, stoji u pismu Inicijative.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije