DOBRA REKLAMA DOŠLA NA NAPLATU

Mrak Taritaš se nagodila za neovlašteno korištenje glazbe iz „Povratka otpisanih“

ritn by: A.B. | 15.09.2016.
DOBRA REKLAMA DOŠLA NA NAPLATU: Mrak Taritaš se nagodila za neovlašteno korištenje glazbe iz „Povratka otpisanih“
Anka Mrak Taritaš u epizodi „Povratak otpisanih“, suočena s odvjetnikom što ga je angažirao autor glazbene teme te nekad popularne serije, morala je priznati grešku i nagoditi se. Saznali smo to od samog autora neovlašteno korištene glazbe, Milivoja Markovića, koji je tek zahvaljujući upitu Lupige nedavno doznao kako se njegovo djelo koristi u političkoj kampanji HNS-ove političarke. „U najkraćem, sve je završeno nagodbom uz određenu nadoknadu i uz pismenu ispriku gospođe Mrak Taritaš i cijele ekipe sudionika u tom njenom predizbornom spotu“, kaže Marković. Bez želje da budemo zlobni i sitničavi, pitanje je li i s američkim kompozitorom Johnom Williamsom na sličan način riješeno pitanje korištenja glazbene teme iz filmskog serijala „Ratovi zvijezda“ nameće se samo od sebe.

Anka Mrak Taritaš u epizodi „Povratak otpisanih“, suočena s odvjetnikom što ga je angažirao autor glazbene teme te nekad popularne serije, morala je priznati grešku i nagoditi se. Saznali smo to od samog autora neovlašteno korištene glazbe, Milivoja Markovića, koji je tek zahvaljujući upitu Lupige nedavno i doznao kako se njegovo djelo koristi u političkoj kampanji HNS-ove političarke. 

„Sada, kada je sve protutnjalo, moram vam reći da sam u vezi neovlaštenog korištenja moje glazbe u predizborne svrhe gospođe Mrak Taritaš, ovlastio odvjetnika koji se službenim dopisom obratio Hrvatskoj narodnoj stranci“, objasnio nam je Marković, inače nekadašnji urednik zabavnog programa RTV Beograd i vođa big benda RTS-a, koji danas živi u Beogradu. Ukratko nam je i opisao kako se stvar na koncu „riješila“.

LEGENDARNI ČIKA MIĆA: 'Doveli su mi Balaševića i rekli, hajde - izvedi mu ono'

SVE ZA LAJK: Najezda političara na društvene mreže

„U najkraćem, sve je završeno nagodbom uz određenu nadoknadu i uz pismenu ispriku gospođe Mrak Taritaš i cijele ekipe sudionika u tom njenom predizbornom spotu“, kaže Marković. 

Milivoj Marković
"Uz određenu nadoknadu i uz pismenu ispriku gospođe Mrak Taritaš i cijele ekipe sudionika u tom predizbornom spotu sve je riješeno" (FOTO: Filip Filipović/Lupiga.Com)

Za vjerovati je kako Anka Mrak Taritaš nije ni pretpostavljala da je video spot kojim se promovira zapravo nelegalan. Teško je, naime, posumnjati da bi političarka koja je svoju popularnost stekla upravo svojim konkretnim rezultatima na legalizaciji u doba dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja u vladi Zorana Milanovića, riskirala da ju prozivaju zbog nelegalnog korištenja tuđeg djela u predizbornoj promidžbi. 

Ipak, ni sada ne želi otkriti koji su je to „komunikacijski stručnjaci“ doveli u takvu nezahvalnu situaciju. Na naše izravno pitanje o tome tek je šturo odgovorila SMS porukom.

„Sve smo riješili s gospodinom Markovićem“, napisala nam je bivša ministrica.

Anka Mrak Taritaš
Mrak Taritaš tek nam je šturo odgovorila kako je "sve riješeno" (FOTO: Lupiga.Com)

Bez želje da budemo zlobni i sitničavi, pitanje je li i s američkim kompozitorom Johnom Williamsom na sličan način riješeno korištenje glazbene teme iz filmskog serijala „Ratovi zvijezda“ nameće se samo od sebe. Konačno, ako su do sad i postojale nedoumice oko toga treba li ili ne pitati za korištenje tuđeg autorskog djela u vlastitoj promidžbi na društvenim mrežama, sada ih više nema. Radi se o kršenju Zakona o autorskim pravima i srodnim pravima, i po svemu sudeći nedovoljno upućenoj ili pretjerano samouvjerenoj „ekipi“ čija imena Anka Mrak Taritaš i dalje ne otkriva.

Vrijedi primijetiti i kako je način na koji je Mrak Taritaš vodila predizbornu kampanju, a tu prvenstveno mislimo na spomenute spotove, zasigurno dobrim dijelom zaslužna za njen izvanredan izborni rezultat. Naime, unatoč tome što je na listi Narodne koalicije postavljena na visoko osmo mjesto u II. Izbornoj jedinici koje je ni u kojoj računici nije moglo odvesti u saborske klupe, HNS-ovka je osvojila najveći broj preferencijalnih glasova, čak 23,77 posto.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije