O rupama

ritn by: Boris Beck | 15.11.2003.
O rupama
Boris Beck rodio se u Zagrebu 1965. godine, ali prve znakove inteligencije počeo je pokazivati tek 1987. Životna želja da iz studentskog doma prijeđe izravno u starački nije mu se ostvarila (&#!!!?%&!!). Dogodio mu se peh da je završio oba svoja studija, prvo geodezije, a poslije hrvatskog jezika i književnosti. Dvaput je bio u ratu i za to dobio kolajnu s kojom se sada igra njegovih troje djece. Priče, eseje i kritike objavljivao je u brojnim časopisima i novinama, a najviše u Vijencu i Zarezu gdje je bio i urednik. Za prozu je nagrađen na natječajima Arkzina i FAK-a. Sada piše o knjigama za "Nacional". Autor je mjuzikla za tinejdžere "Grie Witch", a uskoro mu izlazi i knjiga priča za odrasle "Metak u srcu Svetog Augustina" iz koje potječe vesela priča o smrti "Četiri zadnje stvari", koju ćete vrlo skoro moći pročitati na ovom sajtu. Boji se duboke vode, a najsretniji je kad u svojem vrtu ispod listova zelja nađe malu slatku bebu.

Vrlo zamamna rupa nalazi se u Djeci ponoći - kada mladi liječnik liječi bogatu djevojku. Budući da ne dolazi u obzir da se gola djevojka izloži strančevu pogledu, obitelj je doktoru pokazuje kroz plahtu s rupom velikom točno koliko je velik i oboljeli dio. Naravno, nakon nekoliko godina liječenja, Aziz je vidio cijelu djevojku golu - ali je mozaik morao sastaviti u glavi. Još je zamamnija rupa iz filma Jacquesa Beckera snimljena 1960., zove se Le Trou, odnosno Rupa, a u njemu petorica kopaju tunel iz zatvora.

Oni je i prokopaju: nezaboravan je prizor kada, nakon što su ušli u šaht, Gaspard podigne kanalizacijski poklopac i u zoru ugleda zatvor IZVANA i taxi na ulici. Vratili su se unutra i spremili da pobjegnu navečer. No ravnatelj je taj isti dan pozvao Gasparda i rekao mu da su optužbe protiv njega povučene i da će, čim se srede formalnosti, biti pušten. Gaspard je bio slaba karika u lancu bijega - u ćeliju s ostalima stigao je kasnije, kada su radovi već odmakli, a od njih se razlikovao i boljom odjećom. U eseju o tom filmu na www.imdb.com Larry Garner koncentrirao se na socijalnu razliku između Gasparda i ostale četvorice: kopači su se genijalno snalazili u zatvoru, izrađivali alat, prikrivali ga, spretno slali poruke u druge ćelije i određivali točnog vrijeme ondje gdje nema satova i ne čuju se crkvena zvona. "Nikad nisam sreo ljude poput vas," rekao je impresionirani došljak koji za Garnera predstavlja buržoaziju; radnička klasa, nasuprot njemu, odlučna je, domišljata i vrijedna. I nesebična: jedan od zatvorenika, Joe, pomagat će i čuvati tajnu, ali neće pobjeći jer će policija u tom slučaju gnjaviti njegovu mamu.

No Gaspard ih je odao, a Roland, vođa pothvata, koji je već triput prije pokušao pobjeći, kaže mu na to: 'Jadni Gaspard'. Radnička klasa možda je ponosna, možda se opire, možda je sposobna upravljati sama sobom, možda utjelovljuje dignitet i vrijednosti rada i solidarnosti - ali su je buržuji i malograđani sredili.

"Ima u Zagrebu jedna mala prodavaonica, Dukat se zove, u kojoj ljubitelji sira mogu, u našim skromnim uvjetima, zadovoljiti svoju strast. Ta radnjica ima stila, a nije ni pretrpana s odviše raznih vrsta sireva da bi nas zbunjivala, kao što nam se može dogoditi u Francuskoj", napisao je 1976. Igor Mandić u Mitologiji svakidašnjeg života. I ja sam kao ljubitelj sira uzdisao pred tim izlogom, u njemu sam kao klinac prvi put uživo vidio kolut ementalera s onim bajnim rupama, a kao stari konj kupovao sam ondje žemlje s kajmakom - za koje se trebalo požuriti jer bi već oko podneva nestale.

Te prodavaonice više nema: no ne zjapi rupa, već se ondje ugurala milijunta bezvezna i bezlična trgovina odjećom. Kao u onoj televizijskoj dramici koja je nastala otprilike kad i Mitologija svakidašnjeg života, a u kojoj Špiro Guberina glumi ljubitelja sira. No ne bilo kakvog: on je ljubitelj camemberta, roqueforta, gorgonzole i brieja te s prezirom gleda na domaće škripavce. A onda Guberina naiđe na čovjeka koji ga pomalo uvede u domaći sirni svijet i otkrije tom kozmopolitu nepoznate tuzemne čari. Oduševljeni Guberina odnosi u svijet novootkrivene sireve, ondje oni steknu priznanje i divljenje, a kada se vrati priopćiti svojem sirnom bratu divne vijesti, otkrije da njegova prijatelja više nema: kumice su zbog smrada pozvale sanitarnu inspekciju i ona je Guberininu oazu mira i spoznaje zatvorila. Dramica završava Guberininim vikanjem na sve oko sebe: Vi ste rupe, a ne ljudi! Rupe, a ne ljudi!


Rupa iz Rupe doslovno je uskrsnula u Otkupljenju iz Shawshanka koji je Frank Darabont napravio 34 godine poslije po kratkoj priči Stephena Kinga Rita Hayworth and Shawshank Redemption. I opet je čovjek bez krivnje kriv, i opet kopa rupu iz zatvora - ali ovaj put uspješno. Ne samo da je Tim Robbins - alias bivši bankar Andy Dufresne, zatvorenik broj 37927 - spasio sebe nego i Morgana Freemana (alias Ellis Boyd 'Red' Redding). Nasuprot Beckerovu filmu Shawshank je pun optimizma i za njega su tipične rečenice: "Strah te može učiniti zatvorenikom"; "Nada te može osloboditi"; "Jaki čovjek može sebe spasiti, a veliki će spasiti drugoga"; "Zapamti, nada je dobra, možda najbolja od svega, a sve što je dobro traje vječno"; "Spremi se raditi ili spremi se umrijeti" - i slično. Francuz je pesimističan - možeš kopati, ali na kraju će te srediti lošiji od tebe; Amerikanac je optimističan - ne samo da možeš pobjeći, nego to možeš učiniti pun love i još spasiti prijatelja.

Špiro Guberina glumio je u još jednoj televizijskoj dramici o rupama, Buži, s Ivicom Vidovićem. Rupa koju su slučajno probili u zidu između njihova dva stana bila je stalni izvor sukobljavanja i netrpeljivosti, sve dok je nisu zatvorili. Otada su počeli jedno drugom nedostajati pa su je opet probili. Život je zatvor i jedino što je časno jest kopati rupu. Kao u Shawshanku, rupa može biti skrivena iza plakata filmske zvijezde (mračnog predmeta želja), ali može biti i u čovjeku - u jednom eseju Rushdie kaže da umjesto duše ima rupu. Uspješno ili neuspješno, kopanje rupa vrlo je plemenito.
Pročitajte još Borisa Becka na Lupigi!

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

  13.09.2022.

  Boris Pavelić

  OJAČAVANJE DESNICE: Diletantizam i veliki troškovi

 2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

  03.09.2022.

  Lana Bobić

  POSLANICA LANE BOBIĆ: Pošto ženski život?

 3. DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

  20.08.2022.

  Zdenko Duka

  DRUGO MIŠLJENJE ZDENKA DUKE: Što će biti s nama sutra?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije