SUSTAV NE FUNKCIONIRA

Broj ubijenih žena raste, ubijaju ih njihovi najbliži

ritn by: I.F. | 22.11.2017.
SUSTAV NE FUNKCIONIRA: Broj ubijenih žena raste, ubijaju ih njihovi najbliži
„Samo prošle godine ubijeno je 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena. Ubili su ih njima bliske muške osobe“, upozorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavljajući projekt u kojem će se pomno analizirati slabe karike cjelokupnog sustava, od policajaca koji su prvi žrtvini kontakti, preko državnih odvjetništava koja su nadležna za pravno klasificiranje napada, pa sve do pravnih tijela koja su odgovorna za kažnjavanje nasilja prema ženama. Povećanje broja ubojstava žena ukazuje na to da zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama - ipak nisu polučile željenim rezultatima u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja prema ženama s najgorim ishodom, već naprotiv, brojke ubijenih žena rastu, objasnila je pravobraniteljica, istaknuvši kako femicid u Hrvatskoj čini između 25 i 30 posto svih ubojstava.

„Samo prošle godine ubijeno je 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena. Ubili su ih njima bliske muške osobe“, upozorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predstavljajući u Hrvatskom saboru EU projekt „Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama“.

Radi se o projektu koji za cilj ima identificirati i staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Započeo je u travnju ove godine, a provodi se u partnerstvu s organizacijom civilnog društva, „Ženska soba – Centar za seksualna prava“ te s pridruženim partnerima – Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo

U naredne dvije godine u sklopu projekta, ukupne vrijednosti 430.000 eura, pomno će se analizirati slabe karike cjelokupnog sustava, od policajaca koji su prvi žrtvini kontakti, preko državnih odvjetništava koja su nadležna za pravno klasificiranje napada, pa sve do pravnih tijela koja su odgovorna za kažnjavanje nasilja prema ženama. 

Višnja Ljubičić
„Samo prošle godine ubijeno je 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena. Ubili su ih njima bliske muške osobe“ - Višnja Ljubičić (FOTO: Hina/Denis Cerić)

Naglasak u projektu je stavljen na zagovaranje efikasnije suradnje među institucijama i ključnim aktericama i akterima koji sudjeluju u prevenciji, pravnom progonu i kažnjavanju nasilja nad ženama. Osim toga u suradnji s medijima i Hrvatskim novinarskim društvom, analizirajući medijske sadržaje, nastat će Medijski kodeks, svojevrsni vodič za profesionalno i senzibilno izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama.

„Uz jasan trend brutalizacije nasilja, odnosno tranzicije nasilja prema ženama i nasilja u obitelji iz područja prekršajnog u područje kaznenog prava, uočeno je povećanje broja ubojstava žena što ukazuje na to da zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama - ipak nisu polučile željenim rezultatima u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja prema ženama s najgorim ishodom, već naprotiv, brojke ubijenih žena rastu“, rekla je Višnja Ljubičić, navevši i više nego jasne crne statistike. Naime, u pet godina, od siječnja 2012. do prosinca 2016. godine ubijene su 72 žene. Sve su ih ubili njima bliski muškarci. Najčešće su to supruzi te bivši ili trenutni partneri, a podatak kako femicid u Hrvatskoj čini između 25 i 30 posto svih ubojstava, nešto je nad čime se treba dobro zamisliti.

Dubravka Šimonović, posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama, istom je prilikom istaknula kako je nužno ratificirati Istanbulsku konvenciju. Ista je to konvencija oko koje se posljednjih mjeseci u hrvatskoj javnosti vodi žestoka rasprava, a protiv koje klerikalne desničarske skupine vode vrlo organiziranu kampanju.

„Istanbulska konvencija pruža put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja prema ženama“, naglasila je Šimonović, ustvrdivši da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije. Šimonović je Podsjetila i na to da je upravo pravobraniteljica Ljubičić osnivačica platforme "Femicide Watch". Radi se o posebnom tijelu koje nadgleda, prikuplja podatke, analizira i izvještava o slučajevima ubojstava žena. 

Sabor
Veliki interes za predstavljanje projekta, čak se pojavilo i nekoliko saborskih zastupnika (FOTO: Hina/Daniel Kasap)

Osnivanje ove platforme rezultat je međunarodne Regionalne konferencije „Femicid Watch – za prevenciju femicida u Republici Hrvatskoj“ koja je održana gotovo prije točno godinu dana, kada se provodila kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Prošli mjesec platforma je održala i svoj prvi sastanak, gdje je dogovoreno da će se sastajati kvartalno kako bi članice i članovi „Femicide Watcha“ razmjenjivali prikupljene podatke, analizirali slučajeve i dogovarali strategiju rada. O svojim zaključcima javnost će, odlučeno je izvještavati jednom godišnje. 

Govoreći o femicidu jučer u Hrvatskom saboru, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić primijetila je kako je nasilje u obitelji i nasilje prema ženama vrlo specifično.

„Ono je rodno uvjetovano, u pojedinim je slučajevima i teško prepoznatljivo, a u pravilu se događa bez prisutnosti svjedoka, traje dulje vrijeme, dok žrtve uslijed straha i nepovjerenja u rad državnih institucija često sklone prijaviti takvo nasilje“, objasnila je Ljubičić. 

Na predstavljanju je riječ uzeo i Krunoslav Borovec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije - načelnik Uprave policije, iskazavši dozu optimizma. 

„Želio bih podijeliti s vama svoje dojmove, nakon što smo čuli tko sve sudjeluje i tko je sve došao na predstavljanje ovog projekta i osobno poznavajući brojne od vas. Znam što znate, što možete, što želite i koje su vaše profesionalne i ljudske kompetencije, zaključio sam zapravo da smo svi ovdje i da nas ima dovoljno da popravimo ove pokidane karike i da doista izgradimo učinkovit sustav, sustav koji će unaprijediti dosadašnju praksu i zaštiti sve žrtve nasilja, prije svega žene, koje su najčešće žrtve obiteljskog nasilja“, zaključio je Borovec.

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  2. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

  3. DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

    28.02.2024.

    Srđan Puhalo

    DUNI VJETRE: Čudna smrada od Mostara grada

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije