ZABORAVLJAMO LI SVOJE ZLOČINE: Kada će Zagreb dobiti Trg ahmićkih žrtava?

ZABORAVLJAMO LI SVOJE ZLOČINE: Kada će Zagreb dobiti Trg ahmićkih žrtava?

Vlast i političke stranke nastavljaju ignorirati bolne obljetnice hrvatskih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, ali ih se sjećaju aktivisti za ljudska prava. Nekoliko udruga iz Zagreba i Sarajeva zajednički su u ponedjeljak i utorak u Zagrebu i BiH obilježile 31. obljetnicu masakra u Ahmićima, podsjećajući da već godinu dana od zagrebačkih vlasti nisu dobile odgovor na svoj zahtjev da jedan trg u Zagrebu imenuju po žrtvama ahmićkog masakra. Odgovora do danas nema. Zašto? Pokolj bošnjačkih civila u Ahmićima najveći je ratni zločin u ratu HVO-a i Armije BiH. Građani Hrvatske dužni su tražiti da njihova vlast prizna zločin svojih prethodnika i da obešteti žrtve – to iz godine u godinu poručuju aktivisti za ljudska prava, svjesni da živimo u vremenu u kojemu su najčasnije - unaprijed izgubljene bitke.
VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI: Vlada objavila tekst sa sutrašnjim datumom o Plenkovićevom odlasku u Mostar tijekom izborne šutnje

VIJESTI IZ BUDUĆNOSTI: Vlada objavila tekst sa sutrašnjim datumom o Plenkovićevom odlasku u Mostar tijekom izborne šutnje

Na dan izborne šutnje predsjednik Vlade Andrej Plenković, u društvu dvojice ministara, neodgodivo je morao u Mostar na otvorenje 25. Međunarodnog sajma gospodarstva, najavila je službena internet stranica Vlada.hr i to datirajući tekst u budućnost. Nije riječ o kršenju izborne šutnje već nužnosti, potvrdio je DIP. Naime, Hrvatska je ove godine zemlja partner, a predsjednik Vlade još je lani Mostarcima obećao da će se vratiti. Kada je prošli mjesec stigla i službena pozivnica, posjet je morao biti potvrđen. Mostarski sajam odvija se na radni dan kada Vlada, neovisno o izborima, nužno obavlja svoje dužnosti i zadaće. Prema sugestiji Izbornog povjerenstva, Plenković u Mostaru neće davati izjave za medije, a oni o tome mogu izvještavati tek nakon proteka izborne šutnje. Lupiga može i danas, a prisutni na skupu moći će i sutra.
„GRANDPA GURU“: Priča o čovjeku koji je proživio dva života, a možda će i treći

„GRANDPA GURU“: Priča o čovjeku koji je proživio dva života, a možda će i treći

Svjetska premijera dokumentarnog filma o najsretnijem čovjeku na planeti koji je, po vlastitom nahođenju, „proživio dva života, a možda će i treći”, očekuje vas već danas u programu ZagrebDoxa. Sve što trebate znati o sreći, a uglavnom je riječ o dosta muke, vidjet ćete u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu u 19:30 sati kada će premijerno biti prikazan film „Grandpa Guru” u režiji Silvija Mirošničenka. Dokumentarac prati životni put Srđana Gina Jevđevića, pokretačke sile koja stoji iza fenomenalnog Kultur Shocka. Transformacija od klinca koji se našao u mašini glazbene estrade socijalističke Jugoslavije do pankera u godinama koji puni dvorane kapitalističkog zapada sama po sebi je intrigantna. Međutim, mladić željan slave, nekada poznat kao Gino Banana, uistinu je postao slavan, ali samo onda kada mu to više nije bilo važno.
NAŠE INTERPOLACIJE: Arhitektonska modna revija u ime novca i promocije

NAŠE INTERPOLACIJE: Arhitektonska modna revija u ime novca i promocije

Pogrešno je misliti da su stambene zgrade u isti tren i zgrade za stanovanje. One su, danas, slučajno nastanjive. Stanovi se rade za prodaju, a zgrade za portfolio. Glavna nit vodilja je da projekt mora biti što luksuzniji. Ako ćemo reći da je to izraz naše kulture, našeg vremena, našeg društva, onda za hrvatski stil možemo slobodno reći da nekog formalnog stila nema. Sve ide dok se izražava luksuz. Mi smo individualni, ali bez imalo posebnosti, bez imalo identiteta, bez vlastitog prepoznavanju u arhitektonskom stilu našeg vremena. Naš stil nije naš. Ove zgrade imaju arhitekte, ali nemaju identitet jer su rađene za natječaje, u želji za stvaranjem portfolia koji se može dobro unovčiti, a svaka društvenost se gubi. Društvena navika je to da društva nema. Postoji samo individualno nametanje. Tko ima veće ravnalo moralna je i estetska maksima.
NIKAD NIJE BILO KAO DANAS: Što nam se to događa s djecom?

NIKAD NIJE BILO KAO DANAS: Što nam se to događa s djecom?

Uvijek me bilo strah kakva će ova moja dva tikvana ispasti. „Nije čudo sinko što se sve događa, pogledaj samo kakve igrice igraju“, zgražala se moja stara nad njihovim Playstationom. Često sam bio zgrožen i sam. U nekakvoj Grand Treft pizdariji možeš ljude prebijati palicama, gaziti policajce autom, možeš što ti padne na pamet. Nikada im nisam branio ništa, i zbog toga me najviše i bilo strah. Empatija. Kako će razviti empatiju prema drugima ako se fizički ne druže? Ne razumiju tuđe nevolje, probleme. Na društvenim mrežama svi su divni i krasni, u igricama svi imaju dva i više života. Svijest o tome da je život samo jedan shvatiš kada padneš s bicikla, kada vidiš prijatelja slomljene ruke ili noge nakon pada sa stabla. Ljubav. Da bi spoznao i shvatio ljubav moraš se držati za ruke, moraš osjetiti nečije usne na svojima.
QUO VADIS EPISCOPI: Zašto Katolička Crkva u Hrvata panično bježi od lijevih ideja?

QUO VADIS EPISCOPI: Zašto Katolička Crkva u Hrvata panično bježi od lijevih ideja?

Hrvatska crkvena elita, uz časne izuzetke, gotovo je uvijek koračala na začelju kolone progresivnih kretanja u vlastitim redovima onda kada je do njih dolazilo. Teško je, nažalost, naša biskupska vrhuška mogla prepoznati bilo kakve dodirne točke a još manje “bratstvo” između njihovog poimanja kršćanstva i lijevih političkih pozicija. Pa zašto bi sada od njih očekivali nešto drugo? Očito biskupima i inače teško ide razlikovanje javne od privatne, državne od građanske sfere. Odavno je religija “protjerana” iz javnog u prostor privatnog prava. Ona više nije “duh države” nego “duh građanskog društva”. Ali je naši biskupi očito i dalje u velikoj mjeri poistovjećuju s kompletnom zajednicom ne prihvaćajući njeno “preseljenje” u sferu “privatnih interesa”, što je inače preduvjet političke emancipacije zajednice, ali i pojedinaca.
ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Mediji zarađuju na seksualnoj objektivizaciji žena

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Mediji zarađuju na seksualnoj objektivizaciji žena

Opsežno istraživanje o prisutnosti seksizma u medijima koje je proveo Centar za građanske inicijative iz Poreča otkriva kako su seksualna objektivizacija žena, pogrdno izvještavanje te podržavanje rodnih stereotipa najčešći oblici seksizma u hrvatskim medijima. Istraživanje je provedeno u sklopu projekta „Seksizam naš svagdašnji”, njime je obuhvaćeno 49 nacionalnih i lokalnih medija koje su istraživači pratili punih deset mjeseci. Tijekom tog razdoblja Centar za građanske inicijative iz Poreča detektirao je 4.463 članka seksističkog, homofobnog ili transfobnog sadržaja što, u prosjeku, znači gotovo 15 neprimjerenih tekstova dnevno. Portali koji su prednjačili po broju seksističkih članaka su Net.hr (565), Dnevno.hr (381), Slobodna Dalmacija (241), 24 sata i Dnevnik.hr (84).
VRLO KORISNO: Alati za „maltretiranje“ političara i uhljeba

VRLO KORISNO: Alati za „maltretiranje“ političara i uhljeba

Pitate se tko najviše priča u Saboru i koje su stranke najaktivnije? Htjeli biste doznati da li su vladajući održali obećanje iz prošle kampanje? Na nogostupu pored kuće zapeli ste za susjedovu zahrđalu veš mašinu? Čak i vrhunska sredstva za čišćenje gube magična svojstva pred ovakvim nevoljama, ali Gong ima rješenje! Od 9. travnja u Gradskoj knjižnici na zagrebačkom Starčevićevom trgu kreću radionice koje će od vas napraviti aktivnog građanina, a od vlasti i javne uprave odgovornije i kvalitetnije sluge građana. Radionice „Gongovi digitalni alati za više političkog sudjelovanja javnosti i više transparentnosti vlasti” traju 90 minuta tijekom kojih ćete naučiti kako da na jednostavan način dođete do odgovora za koje niste ni znali da postoje. No, to ni izbliza nisu svi korisni alati koje ćete otkriti u ovom tekstu.
MIGUEL ROAN: „Na Balkanu se neki osjećaju boljima od drugih samo na temelju toga gdje su rođeni“

MIGUEL ROAN: „Na Balkanu se neki osjećaju boljima od drugih samo na temelju toga gdje su rođeni“

"Imam osjećaj da se ovdje neki osjećaju boljima od drugih samo na temelju toga gdje su rođeni. To nije samo problem u Beogradu. Kao da nije isto ako kažeš da si rođen u Zagrebu ili negdje na Kordunu, u Sarajevu ili na nekom selu. Postoji određeni osjećaj superiornosti prema drugima iz drugih država, ali i iz drugih gradova unutar države", kaže gost Radio Karantina, Miguel Roan, Španjolac s kragujevačkom adresom, balkanolog i urednik časopisa Balcanismo. S novom sezonom Radio Karantin donosi i novi koncept u kojem svake druge srijede dolaze sugovornici koji su, ili odselili, ili doselili na Balkan. Roan je umalo završio u Africi kada ga je jedno putovanje u Beograd potaknulo da promijeni planove, potraži posao kao učitelj španjolskog jezika da bi već 2006. dobio mjesto na Politikologiji u Beogradu gdje je proveo tri godine, naučio jezik i štošta drugo.
MIZOFONIJA: Osobe koje pate od ovog poremećaja nisu „samo malo osjetljivije”

MIZOFONIJA: Osobe koje pate od ovog poremećaja nisu „samo malo osjetljivije”

„Prestani izmišljati, pretjeruješ!”, česta je primjedba koju osobe što pate od mizofonije čuju i od najbližih članova obitelji. Ništa bolja situacija nije niti na poslu. Konstantno klikanje mišem, mljackanje u pauzi za ručak, tipkanje na tastaturi, repetitivni zvukovi, ljudski ili mehanički, neke od nas dovode do anksioznosti, iritacije, ljutnje i bijesa koje je katkad najlakše riješiti dizanjem od stola, a u posebno zahtjevnim situacijama pribjegava se i drastičnim rješenjima poput otkaza ili selidbe. Zvuči pretjerano? U suštini dolazi do nerazumijevanja zbog neznanja. Često se ljudi u njihovoj okolini pitaju otkud tolika agresija, a ništa strašno se nije dogodilo. Ono što ne znaju jest koliko dugo, osobe koje pate od mizofonije, šutke trpe neugodne fiziološke i emocionalne reakcije.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

    09.04.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Otkud ovo kolektivno iščuđavanje seksualnom nasilju?

  2. SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

    02.04.2024.

    Bojan Tončić

    SLUČAJ GRUHONJIĆ: Aleksandar Vučić – Voltaire sa kamom

  3. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije