RADIO VOĆARSKA: Koncentriraj se i slušaj

RADIO VOĆARSKA: Koncentriraj se i slušaj

Događaj za sve generacije na Šalati će ponudit sadržaj koji se fokusira na koncentrirano slušanje. Ne znate o čemu se radi? Organizatori iz RadioTeatra usporedili su to sa bebom u majčinom trbuhu koja koncentrirano sluša svemir što dopire izvana i u koji će tek biti rođena. Ove godine program na Šalati će trajati sve do petog svibnja, odnosno rekordnih sedam tjedana. RadioTeatar donosi pravu radiofonsku salatu od 14 sati dvorišnog radio programa uživo, čak 13 predstava, slušaonice, radionice, zvučne šetnje, razgovore i pub kviz. Nema izgovora jer je program zamišljen tako da svi u kvartu, od beba i gegavaca te njihovih roditelja, preko tinejdžera do penzionera, pronađu ponešto interesantno. Događaj na Šalati nadahnut je baštinom Zvonimira Bajsića, zagrebačkog redatelja, književnika i prevoditelja preminulog 1987. godine.
DOM JE POSTAO ROBA: Zašto zapravo Kvadratni Metar toliko košta?

DOM JE POSTAO ROBA: Zašto zapravo Kvadratni Metar toliko košta?

Pati, sirotinjo, sama si si kriva. Štoviše, sad kad sam posjednik, još mi i paše da cijene rastu, povećavajući mi vrijednost vlasništva. Ako sam kupio stan za 100.000 eura, a cijene onda, stavimo, porastu za 50 posto – wow, fantastično, na papiru mi se investicija isplatila, u plusu sam 50.000 eura. No, što s tim plusom? Da kupim drugi stan, bolji, veći, za 150.000 eura? Problem je što svejedno neću moći, jer onaj koji je koštao 150.000 kad sam ja svoj kupio za 100.000, danas košta 225.000. Nije samo mom stanu porasla vrijednost za 50 posto, nego općenito Metrima Kvadratnim. Jel'da uzmem sad još jedan kredit od 75.000 eura (kao da mi onaj prvi nije već pojeo svu "kreditnu sposobnost")? U nekom plusu svejedno jesam: mogao bih prodati stan i prosto imati 50.000 više nego što sam imao prije cijele avanture. Ali imati za što?
BILJEŽNICA ROBIJA K.: Bačve pravde dolaze

BILJEŽNICA ROBIJA K.: Bačve pravde dolaze

Konoba Kod šjor Bepa na otoku Šolti. Za jednim od stolova side dida i njegov frend barba Tonino. Pridružija im se šjor Bepo, vlasnik konobe. Piju po šestu travaricu i ćakulaju. Već su masu zamantani od drinkanja. Za susidnim stololom side barba Franino i barba Zorzi i igraju na briškulu. Takođe piju po bilu bevandu. Ima još likova u konobi, al ko ih jebe. ŠJOR BEPO: Ako ljevica glasa za Zokija, a desnica za Milanovića, ko će glasat za Plenkija i HDZ? DIDA: Niko. U tome i je baza. BARBA TONINO: Nula glasova. Adio mare. DIDA: Odniće ih lipi đava. BARBA TONINO: Savršena taktika. ŠJOR BEPO: A ne znan, ljudi, nije mi to skroz kjaro… DIDA: Gleaj, Bepo. Zoki i Milanović su učinili dogovor da Zoki napadne sliva, a Milanović zdesna. Tako da Plenkija opkole. BARBA TONINO: Držaće ga u okruženju. Biće ka bakula u trapuli. Bereš?
MUZIKA PRISUTNOSTI: „U buduće koncerte ćemo uključiti i naše pse kao izvođače“

MUZIKA PRISUTNOSTI: „U buduće koncerte ćemo uključiti i naše pse kao izvođače“

S gudačkim kvartetom Tena Novak djeluje unazad četiri godine, a kako kaže, eksperimentalno je ono što se danas traži. „Prošle godine je kvartet izvodio projekt koji se zvao 'Lavor', jednu glazbenu polu-predstavu, koja je bila komična, u kojoj smo mi svirali i ujedno namakli noge u lavorima. Cijela tema je bila oko ukrašavanja ženskih nogu, lica, i tako dalje, a između je bila svirka“, objašnjava u razgovoru za Lupigu. Na koncu razgovora otkriva da sprema još jedan projekt naziva „Koncert za pse i njihove vlasnike“, gdje namjeravaju čak uključiti i pse, tako da će i oni biti izvođači. „S obzirom da svi u kvartetu imamo barem po jednog psa ili čak dva, oni su naši svakodnevni vjerni slušatelji, a kako vježbamo doma, oni nas slušaju svaki dan. I navikli su. Stoga sam napisala za širu publiku, odnosno sve pse i njihove vlasnike", najavljuje Novak.
NEVOLJA KOJA NE PUŠTA: Kako sam istrčao svoj prvi polumaraton – u suprotnom smjeru

NEVOLJA KOJA NE PUŠTA: Kako sam istrčao svoj prvi polumaraton – u suprotnom smjeru

Trčanjem sam se zarazio na drugoj godini faxa. Iz čiste nužde. Živjelo se na cigarima, kafama sa šlagom i brzoj menzi u Cvjetnom. U stanu od 25 kvadrata u kojeg vikendom stane studij dizajna i pola arhitekture (65 ljudi je rekord). Do petog kata u Turininoj 7 ispustim dušu. Vidim, vrag odnio šalu i ako se ne movim ubit će me studentski život doslovno. Prvih dana krepam do nasipa i nazad, pa počnem malo cupkat, pa 200 metara i grč, 400 - poštena upala, 800 - Bogu dušu, Bog je neće, kilometar – hitna … I tako, malo-pomalo, navuče se čovjek na svakakve pizdarije. Kontam proći će i ta nevolja. Prođe otad 30 godina, ali nevolja ne pušta. Još 3.000 kilometara, koliko mi fali da pretrčim ekvator, i ja sam svoju dionicu odradio. Prošli vikend nađem se na mjestu zločina u Sopotu.
KRATKE CRTICE: Moja američka asimilacija

KRATKE CRTICE: Moja američka asimilacija

Jednom kad zagaziš u pedesete, ne treba ti nikakav drugi izgovor za bilo šta. Sve što ti nije jasno, sve greške, sve zaborave, samo prebaciš na godinu proizvodnje. Amortizacija je neumoljiva. Kanta sa smećem dole na trotoaru je još netaknuta, čeka čistače da dođu i istresu njenu sadržinu u onaj kamion što halapljivo guta sve što mu se ponudi. Nisam dugo razmišljao. Vadim vrećicu i njen vrh vežem u čvor. Dižem garažna vrata, obuvam “natikače” i krećem dole prema ulici, u tom trenutku još pospan i krmeljav, nesvjestan šta činim. O čemu se zapravo radi? Asimilacija je počela gospodo! Nakon dvadeset sedam godina u Americi učinio sam taj prvi korak. A poznato je još od Konfucija, da veliki putevi uvijek i kreću sa tim početnim korakom. Bio je to (kad smo već kod citata) mali korak za čovječanstvo, ali ogroman za moju ličnost.
POTVRĐENO JE: Ustaše i njihovi simpatizeri ostaju bez još četiri ulice u Zagrebu

POTVRĐENO JE: Ustaše i njihovi simpatizeri ostaju bez još četiri ulice u Zagrebu

U godinama nakon osamostaljenja Republike Hrvatske u dijelu javnosti prihvaćena je teza koju su promovirale i tadašnje hrvatske vlasti - da su ustaše i njihovi simpatizeri tek borci za hrvatsku neovisnost, domoljubi koji su se borili za slobodu Hrvata. Shodno tome brojni ustaški „domoljubi“ su polako ulazili u pore ovog društva, te im se odavala zahvala dajući njihova imena ulicama i trgovima diljem Hrvatska, ponajviše u Zagrebu. Ta se nepravda sada napokon ispravlja. Sada je zagrebačka Gradska skupština, na jučerašnjoj sjednici, prihvatila prijedlog da se preimenuju još četiri ulice koje nose imena po ustaškim dužnosnicima, suradnicima okupatora i simpatizerima NDH, pa čak i osuđenim ubojicama. Jedan od takvih je Franjo Nevistić po kojem je nazvana uličica na području Črnomerca, točnije nedaleko Fraterščice.
KLIMATSKA KRIZA: Pročitajte apel hrvatskih znanstvenika

KLIMATSKA KRIZA: Pročitajte apel hrvatskih znanstvenika

„U mnogim zemljama s kojima se volimo uspoređivati klimatske politike u velikoj mjeri odlučuju ishode izbora. Upravo zbog toga jer mlađe generacije rade ogroman pritisak jer su svjesni da je riječ o njihovoj egzistenciji”, objasnio je kemičar s Instituta Ruđer Bošković, Nikola Biliškov na Markovom trgu gdje su članovi inicijative Znanstevenici za klimu svim političkim strankama uputili javni apel za uvrštavanje klimatske politike u izborne programe. Osim načelnog zalaganja za „ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida” ni jedna stranka u okviru vladajuće koalicije nema konkretne programe za suočavanje s klimatskim promjenama. Štoviše, „klima” se na hrvatskom govornom području češće spominje u okviru „poduzetničke klime” nego klimatskih promjena.
ZAGARANTIRANA ZABAVA: Povodom 30 godina od izlaska „Pulp Fictiona“ stižu The Quarantinos

ZAGARANTIRANA ZABAVA: Povodom 30 godina od izlaska „Pulp Fictiona“ stižu The Quarantinos

Odlazak Mije Wallace (Ume Thurman) i Vincenta Vege (Johna Travolte) na večeru u tematski restoran „Jack Rabbit Slim's“, koji kao da je ispao iz 1950-ih, te njihovo natjecanje u twistu, uz pjesmu Chucka Berrya „You Can Never Tell“ – scena je koju i kritičari i filmoljupci i dan-danas pamte iz kultnog filma Quentina Tarantina „Pulp Fiction“ odnosno „Pakleni šund“ kako je kod nas prevedeno. Prije 30 godina dovršeno je snimanje „Pulp Fictiona“, a u svibnju 1994. godine imao je svoju premijeru u Cannesu. Hommage Tarantinovom klasiku obilježit će se večeras, 21. ožujka, s početkom u 21 sat i u zagrebačkoj Tvornici uz The Quarantinos – Tarantino tribute bend. Spomenuti bend svirat će i neke prepoznatljive zvukove i riffove iz filma kao što su „Misirlou”, „Jungle Boogie” benda Kool & the Gang i „Let’s Stay Together” Ala Greena.
UOČI IZBORA: Znanstvenici za klimu upućuju apel političkim strankama

UOČI IZBORA: Znanstvenici za klimu upućuju apel političkim strankama

Uoči parlamentarnih i izbora za Europski parlament članovi inicijative Znanstvenici za klimu okupit će se danas pred sjedištem hrvatske vlade, odnosno na dijelu Markovog trga gdje je dozvoljeno javno okupljanje. S tog će mjesta ova inicijativa koja okuplja više stotina znanstvenika apel uputiti političkim strankama. „U apelu tražimo uvrštenje klimatskih politika u političke programe“, rekli su kratko za Lupigu iz inicijative Znanstvenici za klimu. Što će sve sadržavati njihov apel informirat ćemo vas u jednom od narednih tekstova. Vrijedi primijetiti da su političarima iz ove inicijative i ranije upućivali svoje apele, no, oni nisu pretjerano prihvaćeni. Naime, prije gotovo četiri godine Vladi, Saboru, predsjedniku RH i Ministarstvu zaštite okoliša uputili su apel za sustavnu klimatsku akciju koji je tada potpisalo točno 549 znanstvenika.

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije