PONOSAN U INAT MNOGIMA

Zaustavite vandalizam na Petrovoj gori

ritn by: I.F. | 09.02.2016.
PONOSAN U INAT MNOGIMA: Zaustavite vandalizam na Petrovoj gori
„Ogroman. Zaboravljen“, komentar je Drone Guerilla Crewa, tima kreativaca koji je nedavno snimio vrlo efektan video o monumentalnom djelu hrvatskog kipara Vojina Bakića na Petrovoj Gori, ali i o nedalekoj, također zapuštenoj partizanskoj bolnici. Cilj im je bio, kažu, ukazati na povijesnu i kulturnu važnost ovakvih mjesta te na vandalizam koji se dugi niz godina događa na Petrovoj Gori. Iako je kamen temeljac na vrhu Mali Petrovac položen još 1946. godine tek je 1981. godine svečano otkriveno ovo zdanje posvećeno partizanskim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata. U svom punom sjaju bio je prekriven nehrđajućim prokromnim pločama koje je za gradnju donirala nekad poznata karlovačka tvornica pribora za jelo. Upravo se zbog vrijednosti tih ploča kao sekundarne sirovine spomenik našao na meti lopova koji godinama s Malog Petrovca odnose sve što vrijedi.

„Ogroman. Zaboravljen“, komentar je Drone Guerilla Crewa, tima kreativaca koji je nedavno snimio vrlo efektan video o monumentalnom djelu hrvatskog kipara Vojina Bakića na Petrovoj Gori, ali i o nedalekoj, također zapuštenoj partizanskoj bolnici.

Radi se o zaljubljenicima u zračnu videografiju i film, koji se bave uglavnom snimanjem kratkih video zapisa, dijelom u promotivne svrhe, a dijelom posvećujući se društveno osjetljivim temama s ciljem podizanja svijesti šire javnosti. U ovom slučaju im je, kažu, cilj bio ukazati na povijesnu i kulturnu važnost ovakvih mjesta te na vandalizam koji se dugi niz godina događa na Petrovoj Gori, a o čemu je u više navrata pisala i Lupiga.

„Video o Petrovoj gori je sniman tijekom studenog, a snimali smo i Spomenik revolucije u Podgariću. Za snimanje su korištene: bespilotne letjelice, akcijske kamere GoPro i DSLR kamere“, kažu iz Drone Guerilla Crewa. Opis videa zaključit će ovim riječima - "Ponosan u inat mnogima".

Iako je kamen temeljac na vrhu Mali Petrovac položen još 1946. godine tek je 1981. godine svečano otkriveno ovo zdanje posvećeno partizanskim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata. Bakićevo djelo visoko je 37 metara, a na njegovom se vrhu nalazi telekomunikacijski toranj. U svom punom sjaju bio je prekriven nehrđajućim prokromnim pločama koje je za gradnju donirala nekad poznata karlovačka tvornica pribora za jelo. Upravo se zbog vrijednosti tih ploča kao sekundarne sirovine spomenik našao na meti lopova koji godinama s Malog Petrovca odnose sve što vrijedi.

Podgarić
Spomenik revolucije naroda Moslavine kipara Dušana Džamonje (FOTO: Lupiga.Com)

Osim ovog video zapisa na istom mjestu predstavlja vam još jedan uradak Drone Guerilla Crewa, oanj iz Podgarića u Moslavini, gdje je 1967. godine podignut grandiozni Spomenik revolucije naroda Moslavine kipara Dušana Džamonje, visok deset i širok dvadeset metara. 

 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/YouTube


Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

 1. PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

  22.05.2019.

  Razrednik Divljak

  PROFESORSKI MEMENTO: Praznina ispred televizora

 2. MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

  06.05.2019.

  Boba Đuderija

  MALO VS. NIŠTA: Pustite me da budem licemjerka koja ne može spasiti svijet

 3. TVIT ZA ŽIŽEKA I PETERSONA: Ne, ne možemo lijepo razgovarati

  30.04.2019.

  Nataša Škaričić

  TVIT ZA ŽIŽEKA I PETERSONA: Ne, ne možemo lijepo razgovarati

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

 1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
 2. Yugo - urbana legenda
 3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
 4. Japanske čestitke i razglednice
 5. Russellov čajnik

Recepti

 1. Domaći sok od bazge
 2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
 3. Drugačija svinjska jetrica
 4. Bosanska pogača
 5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije