DILEME VIŠE NEMA

Samo 1,5 posto studenata za suradnju Filozofskog i KBF-a

ritn by: Melisa Skender | 17.05.2016.
DILEME VIŠE NEMA: Samo 1,5 posto studenata za suradnju Filozofskog i KBF-a
Dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Vlatko Previšić, u jeku prijepora oko suradnje tog fakulteta s Katoličkim bogoslovnim fakultetom požalio se da nije poznato što o toj mogućoj suradnji misle studenti. Studenti Filozofskog odmah su reagirali i odlučili provesti anketu među studentima tog fakulteta. No, Previšića to očito nije zanimalo, jer im na službeni upit za dopuštenje ispitivanja studenata nikad nije odgovorio. Studenti su ipak proveli svoj naum i danas predstavili rezultate svog istraživanja, a ono kaže kako dilema više nema, je preko 70 posto ili dvije trećine ispitanih studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) protivi se sklapanju ugovora između FFZG-a i KBF-a o zajedničkim dvopredmetnim studijima, dok samo 1,5 posto njih pristaje na tu suradnju. „Uzorak je otprilike trećina studenata FFZG-a i taj uzorak je vrlo reprezentativan“, poručili su studenti.

Dilema više nema, više od 70 posto ili dvije trećine studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) protivi se sklapanju ugovora između FFZG-a i Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) o zajedničkim dvopredmetnim studijima. Pokazuju to rezultati istraživanja o mnijenju studenata što su ga proveli studenti predstavnici u vijećima Odsjeka FFZG-a, a koji zajedno sa Studentskim zborom čine Studentsko vijeće. 

To su dvije trećine koje su u potpunosti protiv sklapanja bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između FFZG-a i KBF-a. Preostala trećina podijeljena je na zanemarivih 1,5 posto studenata koji na takvu suradnju pristaju i 23 posto onih koji bi na takav ugovor pristali kada bi se njime eksplicitno definirali određeni uvjeti takve suradnje. 

FFZG
Ispitano je 2070 studenata (FOTO: Hina)

Neki od tih uvjeta već su navedeni u novom prijedlogu ugovora o kojem će se vjerojatno raspravljati na sjednici Vijeća FFZG-a u lipnju budući su Odsjeci pozvani očitovati se o prijedlogu do kraja prvog tjedna tog mjeseca. Prema novom prijedlogu za upis na zajednički dvopredmetni studij polagao bi se razredbeni ispit na oba fakulteta, a FFZG sada je naveden i kao nositelj studija, dok za upis neće trebati krsni list niti potvrda župnika. Broj studenata bio bi ograničen na 15 do 20 po godini za sve kombinacije, a moći će upisati samo one studijske grupe odsjeka koji su prihvatili suradnju s KBF-om.

PROTIV ČEGA SE BORE STUDENTI FILOZOFSKOG: Bog u crkvu, znanost na fakultete

IZA ZATVORENIH VRATA: Sjednica na Filozofskom završila skandalom kakav je teško sakriti

VELEČASTIVI NA FILOZOFSKOM: „Ovo je crkvena ofenziva na preostale javne institucije“

No, sve su to kozmetičke promjene, smatra – očigledno, velika većina studenata FFZG-a, jer ugovorom između dva fakulteta nemoguće je riješiti ključan problem ove suradnje; vjeroučitelj koji predaje povijest bio bi u prednosti kod zapošljavanja u odnosu na nastavnika povijesti koji je mogao završiti isti dvopredmetni studij – ne treba mu ni krsni list ni preporuka župnika – no bez toga ne može biti i vjeroučitelj. 

„Jedno od šest temeljnih načela, kako je navedeno u Općim načelima suradnje između FFZG-a i dugih sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, načelo je zaštite prava i interesa studenata FFZG-a za vrijeme studiranja i zaštita njihove konkurentnosti i kompetitivnosti po završenom studiju na tržištu rada. Tako suradnja s KBF-om, bez obzira na varijantu ugovora o suradnji, predstavlja kršenje ovog temeljnog načela. Barem do trenutka kad će se i vjeroučitelji u školama zapošljavati temeljem javnog natječaja za koji također neće trebati niti krsni list niti preporuka župnika. To je međutim van nadležnosti FFZG-a, pa i Republike Hrvatske prema ugovorima koje je potpisala sa Svetom stolicom“, rekla je Tea Radović, studentica FFZG-a na predstavljanju rezultata ankete koju su provodili tijekom travnja i svibnja ove godine. Odbilo ih je samo petnaestak studenata.

FFZG
Povod ovom istraživanju bila je izjava dekana Vlatka Previšića da nije poznato što o mogućoj suradnji s KBF-om misle studenti, no odobrenje za anketiranje nije im dao (FOTO: Hina)

Povod ovom istraživanju bila je izjava dekana Vlatka Previšića da nije poznato što o mogućoj suradnji s KBF-om misle studenti. Sudeći prema tome kako je reagirao na ideju da ih se o tome pita, dekana to zapravo nije ni zanimalo. 

„Sad kada je, usprkos svim problemima na koje smo naišli u provođenju ankete, jasno što studenti misle, nadamo se kako će Uprava fakulteta to mišljenje i uvažiti. Predstavit ćemo rezultate istraživanja i na Vijećima Odsjeka gdje studenti imaju pravo glasa, a nadamo se kako će se glas studenata uzeti u obzir i na Vijeću FFZG-a. Vrhunska kvaliteta studija podrazumijeva dijalog Uprave i studenata i vjerujemo kako će se pokazati da FFZG jest bastion kritičke misli“, kaže Tea Radović spominjući kako na molbu dekanu da odobri anketiranje studenata na kolegijima nikada nije odgovorio. Različito su reagirali i profesori kojima su se obratili s istom molbom. 

„Nismo baš pratili koliko nas je profesora odbilo, a koliko prihvatilo. Važno nam je bilo da dobijemo reprezentativni uzorak kao presjek svih godina i odjela na fakultetu“, objašnjava Majama Miličević, student treće godine sociologije i antropologije.

FFZG
"Uzorak je otprilike trećina studenata FFZG-a i taj uzorak je vrlo reprezentativan" (FOTO: Hina)

„Tehničku podršku u postavljanju metodologije i za obradu podataka imali smo na Odjelu sociologije, ne od cijelog Odjela već od pojedinih profesora i nastavnika. Uzorak je otprilike trećina studenata FFZG-a i taj uzorak je vrlo reprezentativan. Možemo ga usporediti s reprezentativnim uzorkom RH koji je tisuću ispitanika dok mi za otprilike 6.000 studenata na FFZG-u imamo preko 2.000 ispitanih. I dobili smo vrlo reprezentativne rezultate koji jasno kažu da se više od dvije trećine studenata FFZG-a bezuvjetno protive ugovorima“, kaže ovaj student FFZG-a, no kako će se taj podatak odraziti na konačnu odluku Vijeća fakulteta ne može predviđati.

„Studente u Vijeću predstavlja Fakultetski zbor koji ima oko deset posto udjela u ukupnom zbroju glasova. Kako će oni gledati na rezultate istraživanja, pravo da vam kažem, nemam pojma. Tek smo objavili rezultate, nismo razgovarali sa Studentskim zborom i ne znam kakav je njihov stav, ali vjerujem da će im koristiti jer oni predstavljaju studente, a studenti su pokazali da su protiv“, kaže Miličević. 

Za prvu verziju predloženog nacrta ugovora koji je u veljači ove godine poslan svim odsjecima na raspravljanje i očitovanje, od 14 odsjeka njih šest nije prihvatilo ponuđenu suradnju, na jednom je moguć samo jednopredmetni studij, a jedan je ostao neodlučan. Na Vijećima odsjeka o novom se prijedlogu ugovora još nije raspravljalo. Bez ikakve prethodne rasprave za suradnju s KBF-om već se izjasnio Odsjek za povijest.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com

 

Anketa

Varga je otkazao tulum jer je shvatio da:

Kolumne

  1. IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

    28.03.2024.

    Srđan Puhalo

    IZ PRVE RUKE: Šta sve naučite o BiH kada počnete da slušate ploče?

  2. VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

    18.03.2024.

    Predrag Finci

    VIRTUALNA STVARNOST: Doba loših imitacija, kopija i surogata

  3. POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

    05.03.2024.

    Lana Bobić

    POSLANICA LANE BOBIĆ: Za Osmi mart, kupi mi, mama, jedan mali rat

Lupiga predstavlja: Priče iz zagrebnog života

E-ciklopedija

  1. Povijesni put Hitlerove 'klonje'
  2. Yugo - urbana legenda
  3. Freedom Theatre (Teatar slobode)
  4. Japanske čestitke i razglednice
  5. Russellov čajnik

Recepti

  1. Domaći sok od bazge
  2. Burek (bosanski) za 1 odraslu osobu
  3. Drugačija svinjska jetrica
  4. Bosanska pogača
  5. Piletina u košuljici od sezama
Projekt se provodi uz pomoć:
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske Agencija za elektroničke medije Grad Zagreb
Medijski partneri: Balkan Insight - Balkanska tranziciona pravda CINS - Centar za istraživačko novinarstvo Nezavisnog udruženja novinara Srbije